En Sıcak Konular

REHN: KATILIM SÜRECİ KISA MESAFE DEĞİL MARATON KOŞUSU

22 Ocak 2008 18:44 tsi
REHN: KATILIM SÜRECİ KISA MESAFE DEĞİL MARATON KOŞUSU AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, ''katılım sürecinin kısa mesafe değil, maraton koşusu olduğunu'' belirtti...

BRÜKSEL - AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, ''katılım sürecinin kısa mesafe değil, maraton koşusu olduğunu'' belirterek, ''Önemli olan bu yolda ilerlemeyi sürdürerek Türkiye'yi reformlara devam etmeye teşvik etmek ve Türkiye'nin AB'ye entegrasyonu konusundaki ortak taahhütlerimize bağlı kalmaktır'' dedi.
     Rehn, Belçika Amerikan Ticaret Odasında yaptığı konuşmada, genişlemenin AB dış politikasının hayati bir parçası olmaya devam edeceğini vurgulayarak, ''Çünkü bu, elimizdeki en güçlü dış politika aracıdır. Fakat bunu tüm komşularımız için kullanamayız. Genişleme gündemimiz, üyelik perspektifi olan Güney Doğu Avrupa'yı, yani Balkanlar ve Türkiye'yi kapsıyor'' şeklinde konuştu.
     AB'nin taahhütlerinin ''gerçek ve güvenilir'' olması gerektiğini anlatan Rehn, üyelik perspektifini bu kapsamdaki ülkelerde demokratik dönüşüm, zorlu reformlar ve özgürlüklerin güçlendirilmesi açısından en iyi şekilde kullanmaları gereğini dile getirdi.
     ''Türkiye örneğini ele alırsak, müzakerelerin Ankara, Brüksel ve diğer başkentlerdeki siyasi krizlerin atlatılmasında mutlaka uzun vadeli etkileri olmuştur'' diyen Rehn, ''Katılım süreci kısa mesafe değil, maraton koşusu. Önemli olan bu yolda ilerlemeyi sürdürerek Türkiye'yi reformlara devam etmeye teşvik etmek ve Türkiye'nin AB'ye entegrasyonu konusundaki ortak taahhütlerimize bağlı kalmaktır'' diye konuştu.
     Rehn, ''Bence bu sürecin en değerli tarafı, zengin kültürel farklılığıyla ve tüm Avrupalılar tarafından paylaşılan değerlere güçlü bağlılığıyla Türkiye'nin daha açık topluma dönüşmesi olacaktır. AB katılım süreci uzun bir süredir bu ülkenin demokratik dönüşümüne önemli bir dayanak noktası olmuştur ve bu, Türkiye'de geçen yılki cumhurbaşkanlığı seçiminde ve genel seçimlerde bir kez daha test edilmiştir'' dedi.
     Olli Rehn, AB'nin Türkiye'ye ortaklaşa verdiği üyelik taahhüdüne bağlı kalarak Türk hükümetinin reform çalışmalarına yardımcı olması gerektiğini kaydetti.
     İfade özgürlüğü ve dini özgürlükler konusunda Türkiye'den bu yıl önemli reformlar olacağı beklentisini dile getiren Rehn, Vakıflar Kanunu'nun geçen hafta TBMM Anayasa Komisyonunda kabul edilmesini örnek göstererek, ''son zamanlardaki hareketlenmenin ümit verici olduğunu'' ifade etti.

Bu haber 487 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,146 µs