En Sıcak Konular

''BAŞKANLIK SİSTEMİ'' YENİDEN GÜNDEME OTURDU

8 Mayıs 2012 10:58 tsi
''BAŞKANLIK SİSTEMİ'' YENİDEN GÜNDEME OTURDU Başbakan Erdoğan'ın başkanlık ya da yarı başkanlık sisteminin anayasa sürecinde tartışılabileceğini söylemesi ve yardımcıları Bozdağ ile Arınç da benzer ifadelerle topa girmesi; Başkanlık Sistemi tartışmalarının fitilini yeniden alevledi.

Erdoğan başkanlık sistemine göz kırptı

'YENİ anayasa yazılım süreci başladığını belirten Başbakan Erdoğan, başkanlık ya da yarı başkanlık sisteminin anayasa sürecinde tartışılabileceğini söyledi. Erdoğan, "Başkanlık sistemi mi olur, yarı Başkanlık sistemi mi olur bunların hepsi tartışılabilir. Tartışmaların sonucunda eğer parlamento burada 'şu sisteme de geçebiliriz, uygundur'diyorsa, bizim zaten söyleyebilecek hiçbir şeyimiz kalmaz" dedi.
 
Resmi bir ziyaret için Slovenya'da bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Slovenya Başbakanı Janez Jansa ile ortak bir basın toplantısı düzenledi.
 
Basın toplantısında, yeni anayasa, Sarkozy'nin seçimi kaybetmesi ve Suriye konularında açıklama yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yeni anayasa çalışmaları sürecinde "başkanlık" sisteminin tartışılabileceğini söyledi.
 

Erdoğan, "Yeni anayasa çalışmalarında artık biliyorsunuz yazılım süreci başladı. Bu süreç içeresinde tartışılabilir. Bunlar hepsi demokrasinin olmazsa olmazlarıdır. Bu Başkanlık sistemi mi olur, yarı Başkanlık sistemi mi olur bunların hepsi tartışılabilir. Tartışmaların sonucunda eğer parlamento burada 'şu sisteme de geçebiliriz, uygundur'diyorsa, bizim zaten söyleyebilecek hiçbir şeyimiz kalmaz. Ama bütün mesele Müsademe-i efkardan barika-i hakikat doğar. Yani fikirlerin çatışmasından, çarpışmasından, müzakeresinden hakikat güneşi doğar" dedi.  

'BİZ BURADA REJİME KARŞIYIZ'

Suriye'deki gelişmelerle ilgili de görüş belirten Başbakan Erdoğan, "Biz burada rejime karşıyız. Bizim biliyorsunuz bir sözümüz var Türklerin: Zulüm ile abad olunmaz. Ve bizden de kimse zalimlerin yanında yer almamızı beklemesin" şeklinde konuştu.  

"FRANSA'NIN HİÇBİR ZAMAN DÜŞMANI OLMADIK'

Fransa'de seçimleri sosyalist François Hollande'ın kazanması konusunda da görüşlerini açıklayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fransa'yı hiçbir dönem düşman olarak görmediklerini belirtti.
 
Erdoğan, " Fransa'da önümüzdeki ay parlamento seçimleri yapılacak. Bu aşamada bu konuda konuşmayı doğru bulmuyorum. Ancak Sarkozy yönetimi bize karşı hep olumsuz bir tavır içinde oldu. Sarkozy'nin seçim öncesi koyduğu tavır ise kabullenebileceğimiz bir tavır değildi. Biz bu konuda sürekli çağrıda bulunduk, bir komisyon kurulsun. Biz dahil bütün devletler arşivlerini açsın " dedi.[1]  

Başkanlık sistemi yeniden masada!

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ başkanlık sistemi tartışmalarını, "Başkanlık sistemi yeni anayasada müzakere edilmeli" önerisiyle yeniden gündeme taşıdı. "Parlamenter Denetim Sempozyumu" nun açılışında konuşan Bozdağ, Türkiye'deki parlamenter sistemi eleştirdi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "Denetimin en etkin yapılmasına izin veren sistem başkanlık sistemidir. Gerçek anlamda yasama ve yürütmenin birbirine karşı bağımsız olduğu başkanlık sistemini müzakere etmek lazım" dedi.

Bozdağ, Meclis'te düzenlenen Parlamenter Denetim Sempozyumu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'de mevcut anayasadaki sistemin adına "parlamenter sistem"  denilemeyeceğini, kuvvetler ayrılığını tam olarak görmenin zor olduğunu, söz konusu sistemin denetimin etkin şekilde yapılmasına da izin vermediğini belirterek, "Denetimin en etkin yapılmasına izin veren sistem, başkanlık sistemidir. Gerçek anlamda yasama ve yürütmenin birbirine karşı bağımsız olduğu başkanlık sistemini müzakere etmek lazım" diye konuştu. [2]

"Başkanlık sistemini konuşabilmeliyiz"
 
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Başkanlık sistemine ilişkin, "Başkanlık sistemini de konuşabilmeliyiz, Fransa örneğinde daha çok zikredilen yarı başkanlık sistemini de konuşabilmeliyiz" dedi.
Arınç, TRT Haber'de yayınlanan "Özel Gündem" programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
Başkanlık sistemine ilişkin soru üzerine Başbakan Yardımcısı Arınç, "Ben konuya çok yalın bakıyorum. Demokratik rejimlerde başkanlık sistemi de olur, yarı başkanlık sistemi de olur, bizde olduğu gibi parlamenter demokratik sistem de olur veya başka bir sistem de olabilir.
Demokrasi içerisinde ülkeler daha iyi nasıl yönetilebilir diye sorulduğunda bazı anayasalar farklı sistemler önermiş olabilirler. Dolayısıyla Türkiye'de, bu sistemlerden bugüne kadar geldiğimiz şekliyle, 'aslında şöyle bir sistem daha iyi olabilir' diyenlere de imkan vermek lazım. Onları da anlayışla karşılamak lazım ve bu konuyu belki anayasal çerçevede daha iyi bir yönetim, yönetişim seviyesinde tartışmak lazım" diye konuştu.
Türkiye'de kişilere indirgenen bir tartışma yönteminin bulunduğunu ifade eden Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bugün Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmasa, onun güçlü liderliği olmasa ve olası bir seçimde o seçilecek diye bazılarında bir endişe olmasa, rahatlıkla bu sistemi kabul edebilirler. Çünkü kendi liderlerine bakıyorlar, böyle bir ihtimal görülmediği için. On yıldan beri süregelen bir iktidar dönemine bakıyorlar, en azından 9,5 yılını Başbakan olarak tamamlamış veya devam eden bir Başbakan profilinde hep başarı görüyorlar, hep karizma görüyorlar, hep hakimiyet görüyorlar. 'Eyvah bir de başımıza yarın başkan olarak çıkarsa halimiz ne olacak' diye endişe edenler var."
"Ön yargıyla yaklaşmıyorum"
Başkanlık sisteminin anayasal bazda tartışılması ve bugüne kadar ki tecrübelerin değerlendirilmesi gerektiğini belirten Arınç, "Meclis Başkanlığı yapmış ve parlamenter sistemi daha uygun gördüğünü söylemiş bir insan olarak, bu tartışmalara peşin, önyargıyla yaklaşmıyorum. Başkanlık sistemini de konuşabilmeliyiz, Fransa örneğinde daha çok zikredilen yarı başkanlık sistemini de konuşabilmeliyiz" dedi.
Türkiye'nin yeni anayasasını yaptığını dile getiren Arınç, şunları kaydetti:
"1961 Anayasası'nı, 1982 Anayasası'nı istemediğimize göre, 12 Eylül 2010'da yeni bir anayasa yapmanın da yolu açıldığına göre, en azından 4 Nisan'dan bu yana, 12 Eylül darbesini yapanlar ağır cezada yargılandığına göre, onların yaptığı anayasa ile biz devam edemeyiz.
Yapılacak şeyi, Sayın Meclis Başkanımız gayet iyi götürüyor. Her partiden eşit sayıda temsilciyle, bir Anayasa Uzlaşma Komisyonu kurdu. Bugüne kadar da çok olumlu çalıştılar. Artık şu andan itibaren de öneriler, düşünceler tartışılacak ve metin yazılmaya başlanacak. Olabilir ki, oradaki temsilcilerden herhangi birisi, '12 kişiyiz biz, 4 partiyi temsil ediyoruz, bir de şu başkanlık sistemini konuşalım' diyebilir.
Bu ayıp değil, günah değil, suç değil. Nitekim 4 partinin ittifak edeceği konularda madem ki yeni bir anayasada yazımı başlayacaktır, bu konuda bir ittifak olursa şu veya bu şekilde olağan karşılamak lazım. Sokakta tartışacağımıza, artık Anayasa Komisyonu'nda bunun en güzel yeri bulunmuştur kanaatindeyim."
28 Şubat soruşturması
28 Şubat soruşturmasına ilişkin bir soru üzerine Arınç, dün zamanın İçişleri Bakanı Meral Akşener'in bildiklerini anlattığını ve kendisine sorulan soruları cevapladığını ifade ederek, bunun önemli bir gelişme olduğunu, çünkü o sürecin bizzat içinde bulunmuş bir bakanın bildiklerini savcılara anlatmış olmasının çok önemli olduğunu söyledi.
Arınç, o dönemde yargılanan Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanvekili Bülent Orakoğlu'nun da savcılar tarafından bilgisinin alınmasının çok olumlu bir gelişme olduğunu kaydederek, soruşturma kapsamında muvazzaf ve emekli olmak üzere bazı askerlerin de tutuklandığını hatırlattı.
Bülent Arınç, özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin yürüttüğü 28 Şubat Soruşturması kapsamında bugün verilen arama kararlarına ilişkin de, şunları dile getirdi:
"Demek ki soruşturma devam ediyor. Bir an evvel iddianame varsa iddianamenin ortaya çıkması veya eğer takipsizliğe bağlanacaksa bir takipsizlik kararının bir an önce sonuçlandırılmasını ben şahsen bir hukukçu olarak da bir siyasetçi olarak da arzu ederim. Önemli bir konu. Yeni gözaltılar olacaksa soruşturma bir an evvel bitmeli diye düşünürüm. Yargı sürecidir. Soruşturma biterse arkasından kovuşturma safhası başlar. Bir an evvel bu yargılamalardan sonuç alınabilir.
28 Şubat, üzerinde durulması gereken, seçilmiş bir hükümete karşı bir askeri darbenin bizzat yaşandığı bir olay, bugün bütün açıklığıyla ortaya çıkması lazım. Bu konunun bizzat mağdurlarından birisi olarak, o günkü hükümette payı olan bir siyasetçi olarak, bir milletvekili, kendisi ve ailesiyle birlikte mağdur olmuş bir insan olarak, o sürecin Türkiye'de bir ibret vesikası olarak yargı tarafından hesabının sorulması beni ancak mutlu eder." [3]

 

Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ

[1] http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?id=23827&haber=erdogan-baskanlik-sistemine-goz-kirpti

[1] http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?haber=baskanlik-sistemi-yeniden-masada&id=23828

[3] http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?id=23832&haber=-34baskanlik-sistemini-konusabilmeliyiz-34


Bu haber 709 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,410 µs