En Sıcak Konular

ORTADOĞU ADETA ABD EYALETİ GİBİ OLDU

7 Mayıs 2012 22:01 tsi
ORTADOĞU ADETA ABD EYALETİ GİBİ OLDU ABD ordusu BOP planı çerçevesinde Orta Doğu'ya tam anlamıyla yerleşmiş durumda.

ABD eyaleti gibi

Suriye'de yaşanan gelişmeler, İsrail İran gerilimi derken, ABD'nin,  Orta Doğu'yu eyaleti konumuna getirdiği ortaya çıktı.

Rakamlara göre ABD'nin 130 ülkede 750'den fazla askeri üssü var. Bu üslerin büyük kısmı son yıllarda İslam coğrafyasına kaydırılmış durumda. ABD'nin neredeyse bölgedeki her ülkede askeri üssü bulunuyor. Uzmanlar göre bu durumun  üç ana nedeni var. İsrail'in güvenliği, petrol kaynakları, ABD politikalarına ters düşen ülkelerle mücadele.
İşgal ve katliamlarla gündeme gelen ABD ordusu BOP planı çerçevesinde Orta Doğu'ya tam anlamıyla yerleşmiş durumda. El Cezire'nin aktardığı verilere göre ABD'nin 130 ülkede 750'den fazla askeri üssü var. Bu rakam bilinenleri ifade ediyor. Birde ABD'nin  bilinmeyen askeri üsleri mevcut. Bu üslerin büyük bir kısmı  İslam coğrafyasında. Afganistan ve Pakistan'da çok sayıda katliama imza atan ABD operasyonları bu üslerden yönetiyor. Uzmanlara göre ABD'nin Orta Doğu'ya ve özelde İslam coğrafyasına yerleşmesinin 3 nedeni var. Petrol kaynaklarını güvence altına almak,  İsrail devletinin güvenliğini sağlamak, ABD'nin çıkarlarına karşı tehditlerle mücadele etmek."

ÜSLERİN ÇOĞUNLUĞU DOĞU'YA KAYDI
11 Eylül saldırılarından önce çoğunlukla Avrupa ve Doğu Asya'da bulunan ABD üsleri, son 10 yılda Irak ve Afganistan işgallerinin, bir sonucu olarak Ortadoğu'ya kaydı. Son yıllarda ABD'nin İslam coğrafyasında giriştiği faaliyetlere bakıldığında bu üslerin neden Orta  Doğu'ya kaydırıldığı daha da netleşiyor. ABD'nin Merkezi Karargahı CENTCOM'dan edinilen bilgiye göre, ABD'nin İran'ın yakın çevresinde 125 bin kadar askeri bulunuyor. Bu askerlerin 90 bini Afganistan'da, 20 bini de bölge ülkeler de. Ancak bu askerlerin bulunduğu ülkelerin, isteği üzerine detaylı bir açıklama yapılamıyor. Sadece Beşinci Filo'nun Bahreyn'de olduğu, Arifjan, Bühring ve Patriot üslerinin ise Kuveyt'te olduğu doğrulanıyor. Bunun dışında Umman, Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye, İsrail, Türkmenistan ve Kırgızistan'da ABD güçleri olduğu biliniyor. ABD'de Kafkaslar da da yeni üsler açıyor.

TÜRKİYE'DEKİ ÜSLERDE DEVREYE GİREBİLİR
Körfez'de, özellikle de Kuveyt'te 2012 yılında ABD askeri varlığında ciddi bir artış olduğu gözlemleniyor. Bununla birlikte Pentagon, son dönemde asıl önceliğinin yerel güçlerle işbirliği içinde çalışacak daha küçük ve esnek birlikler olduğunu ifade etti. Yetkililer, Körfez'deki bu artışın amacının savaşa hazırlık değil herhangi bir duruma hızlı tepki verebilmek olduğunu belirtti. El Cezire'nin verdiği haberde "Türkiye, İsrail, Cibuti ve Diego Garcia'daki ABD üsleri CENTCOM'un komutasında değil. Ancak İran'la bir çatışma anında buraların da kullanılması söz konusu." şeklinde ifadenin yer alması, olası bir İran saldırısında, Türkiye'deki üslerin kullanılmasının nasıl bir duruma sebebiyet verir  sorusunu akıllara getiriyor.

İRAN VE RUSYA RAHATSIZ
ABD'nin bu yayılmacı tutumu başta İran olmak üzere Çin ve Rusya'yı tedirgin ediyor. Türkiye'ye kurulan Radar Üssü'nden duyduğu rahatsızlığı her fırsatta dile getiren İran'ın ardından Rusya'da kısa bir süre önce yaptığı açıklamada ABD'nin füze kalkanlarını vurabileceğini açıklamıştı. Rusya Savunma Bakanı Anatoly Serdyukov, ABD ile füze savunma sistemi nedeniyle yaşanan uyuşmazlığın çözümü konusunda "çıkmaz sokağa" girildiğini belirtti. Rus Bakan, NATO savunma sisteminin unsurlarını vurmak için Avrupa'ya yeni füzeler konuşlandırabileceklerini söyledi.


Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/abd-eyaleti-gibi-238258.htm


Bu haber 786 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,962 µs