En Sıcak Konular

FRANSIZLAR SARKOZY'Yİ YUNANLILAR PASOK'U SANDIĞA GÖMDÜ

7 Mayıs 2012 15:12 tsi
FRANSIZLAR SARKOZY'Yİ YUNANLILAR PASOK'U SANDIĞA GÖMDÜ Fransa ve Yunanistan'daki seçimler AB'yi göbekten sarstı.

AB'de çifte deprem

Fransa ve Yunanistan'daki seçimler AB'yi göbekten sarstı. Her iki ülkede halk, Avrupa Birliği ile IMF politikalarına evet diyen partileri sandığa gömdü. Yunanistan'da PASOK partisi, yüzde 30 oy kaybetti. Fransa'da Sarkozy ise siyaseti bırakıyor 

Fransa ve Yunanistan'da halk topluluklarının kararı, şu ana kadar kenarları tutuşan Avrupa Birliği (AB) ile para birimi Euro'yu ateşin ortasına attı! Fransa'da halkın yarısından fazlası Sarkozy'den nefret ettiğini saklamadan sandık başına giderek, AB ve IMF'nin kemer sıkma politikalarını ellerinin tersiyle itti.

Yunanistan'daki sonuçlar da farklı olmadı ve halk bugüne kadar fazla itibar etmediği aşırı sağ ve sol partilere geniş alan açtı. Fransa'da oyların yüzde 51.7'sini alan yeni Cumhurbaşkanı François Hollande, ilk yaptığı açıklamada, kemer sıkma politikalarının Avrupa'da kaçınılmaz olmadığını belirtti. Hollande, "Hayat bu akşam ne kadar da güzel" demekten de kendini alamadı! Fransız halkının kendisine oy vererek değişimi seçtiğini ifade eden Hollande, rakibine özellikle 16 bölgeye arılan Paris'te ciddi fark attı.

Yeni Fransa Cumhurbaşkanı, "Cumhuriyetin hiçbir çocuğu kenara konulmayacak, hiç bir vatandaş ayrımcılığa uğramayacak. Bu akşamdan itibaren artık iki Fransa olmayacak. Aynı kaderde birleşmiş tek bir ulus ve Fransa olacaktır. Her bir Fransızın eşit hakları ve görevleri olacaktır" dedi. Sarkozy ise yenilgiyi içine sindirdikten sonra "Fransızlar arasında bir Fransız olacağını" açıkladı. Sarkozy, ikinci bir açıklamada, "Politikayı bırakıyorum" dedi. Öte yandan, Amerikan New York Times gazetesini haberine göre, dünya ekonomi çevreleri ise ekonomi politikaları konusunda Hollande'a "lütuf mühleti" verecek. 

Yunanistan'da akıl karışıklığı

Yunanistan'da seçmenler Pazar günü ülkedeki siyasi haritayı radikal bir biçimde değiştirerek, ülkenin ekonomik çöküşünden sorumlu tuttukları merkez sağ ve solun egemen partilerini protesto ederek, aşırı sol ve Neo Nazi mantıklı partilere yöneldi.

Parlamento seçimleriyle ilk kez ülkede 3 yıldır devam eden ekonomik krizi aşmak için uygulamaya konulan 'dış borç anlaşması' demokratik teste tabi tutuldu. Sonuç açık: IMF ve Avrupa Birliği ile varılan borç anlaşmasına ret. Siyasi partilerin aldıkları sonuçlar, kemer sıkma politikasının şartlarını yeniden müzakere edecek, elinin tersiyle itecek ya da bu politikaları hayata geçirecek bir hükümet kurulmasını zorlaştırıyor. Zira 7 parti 300 sandalyeli meclise milletvekili sokmayı başardı.

Seçimler, ülkenin Avrupa'daki geleceğini belirlemek açısından hayati bir test olarak da görülmekteydi. Fransa'daki seçimlerle birlikte Avrupa çapında ciddi yansımaları da beraberinde getireceği kuşkusuz. Her iki seçimde ortaya çıkan sonuç, Euro'nun uygulandığı bölgede ciddi çalkantıya yol açacaktır. Çıkan sonuçlar aynı zamanda Avrupalı liderler ile IMF'nin Yunanistan için geliştirdiği çözümlerin başarısız olduğunu da açığa çıkarmaktadır.

Merkez partilere ağır darbe

2009'daki seçimlerde yüzde 34 oy alan merkez sağ Yeni Demokrasi Partisi'nin oyları yüzde 18.89'a geriledi. Partinin çıkardığı milletvekili sayısı ise yüzde 15 oy kaybetmesine rağmen 91'den 108'e yükseldi. 2010'da iktidarda iken ülkenin borçlarını döndürmek dış borç başvurusunda bulunan ve 2009'daki seçimlerde yüzde 44 oy alan Evangelos Venizelos liderliğindeki Sosyalistlerin oyları ise yüzde 13.20'ye, milletvekili sayısı ise 160'tan 41'e düştü! Yunanistan yabancı güçlerle yaptığı iktisadi anlaşmaya karşı çıkan Radikal Sol Koalisyonu (Sinaspismos Rizospastikis Aristeras - Siriza) ise yüzde 16.72 oy alarak Sosyalistleri geçti. 2009'da 13 milletvekili çıkaran parti sandalye sayısını bu kez 52'ye yükseltti.

Amblemi Nazi gamalı haçı svastikaya benzeyen, mensupları mitinglerde Nazi selamı veren aşırı sağcı Altın Şafak partisi, kendisini 19 milletvekiliyle meclise sokmaya yetecek kadar oy aldı. Yüzde 6.10 oy alan parti aynı zamanda Ayasofya'nın kilise yapılmasını ve Kıbrıs ile Yunanistan'ın birleşmesini de savunuyor. Partinin lideri Nikos Mihaloliakos, ülkeye borç verenlerle mücadele edeceklerini söylüyor.

Yeni kurulan Bağımsız Yunanlıların yüzde 10.59 oy ile 33 milletvekili çıkardığı seçimlerde Yunanistan Komünist Partisi ise oylarını yüzde 0.85 oranında arttırarak çıkardığı milletvekili sayısını 21'den 26'ya yükseltti. Ortaya çıkan tablo kriz içindeki ülkede hükümet kurmayı güçleştiriyor. Yeni Demokrasi Hareketi ile PASOK'un ulusal birlik hükümeti kurması mümkün değil. Anahtar konumundaki Bağımsız Yunanlılar ise yeni hükümet konusunda net değil. 

IMF'den tehdit

Yunanistan'daki seçimlerden 'kaos' çıkması, IMF'yi de harekete geçirdi. IMF adına yapılan açıklamada, eğer "ekonomik önlem paketi" devam etmezse, Yunanistan'a sağlanan kredinin taksitlerinin bundan böyle ödenmeyeceğine işaret edildi. Bu arada IMF, Avrupa Birliği ve Avrupa Merkez bankası'ndan oluşan Troika da (üçlü) hükümet kurulmasına kadar bekleme kararı aldı. Yunanistan'da yeni kurulacak hükümetin AB'nin Haziran sonuna dek talep ettiği 11.5 milyar Euroluk kesintileri uygulaması gerekiyor! (RECEP BAHAR - YENİ MESAJ)


Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ http://www.yenimesaj.com.tr/?haber,655791/ab-de-cifte-deprem


Bu haber 709 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,075 µs