En Sıcak Konular

OKULLARDA DAĞITILAN SÜT YÜZLERCE ÖĞRENCİYİ ZEHİRLEDİ

3 Mayıs 2012 10:47 tsi
OKULLARDA DAĞITILAN SÜT YÜZLERCE ÖĞRENCİYİ ZEHİRLEDİ Çocuklarının zehirlendiği haberini alan veliler hastanelere koştu. Yetkililer tarafından yapılan açıklamada Adana, Sivas ve Diyarbakır'da dağıtılan sütlerin geçmiş tarihli olduğu ortaya çıktı.

Okullarda dağıtılmaya başlanan sütlerden yüzlerce öğrenci zehirlendi

Süt bozuk çıktı

Çocuklarının zehirlendiği haberini alan veliler hastanelere koştu. Yetkililer tarafından yapılan açıklamada Adana, Sivas ve Diyarbakır'da dağıtılan sütlerin geçmiş tarihli olduğu ortaya çıktı. Skandalın nedeni ise bir Türkiye klasiği: Teknik şartnameye dikkate almamak.

Şartnameye uyulmadı
Büyük skandalla birlikte büyük ihmaller zinciri de gün yüzüne çıktı. Okul Sütü Kabul Komisyonları ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri'nin, Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı Okul Sütü Uygulama Programına ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Teknik Şartnamesine uymadığı anlaşıldı.

İki genelge de çare olmadı
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı valiliklere gönderdiği yazıyla sütlerin teknik analizinin mutlaka yaptırılmasını istedi. Fakat bu uyarı dikkate alınmadı. MEB'in Okul Sütü Uygulama Programı'nda da öğrencilere dağıtılacak sütlerin "uzun ömürlü" olacağı özellikle belirtildi. Ancak dağıtılan sütlerin uzun ömürlü olmadığı, oluşturulan komisyonlar da akıl edip sütleri analize göndermediği anlaşıldı.

Tüm Türkiye'deki ilköğretim okullarında dün dağıtılmaya başlayan sütler az kalsın bir faciaya yol açacaktı. Diyarbakır, Sivas, Antalya, Kırıkkale, Samsun ve Edirne'de dağıtılan sütlerin bozuk ve geçmiş tarihli olması nedeniyle yüzlerce öğrenci zehirlendi. Büyük bir faciaya kapı aralayabilecek olan skandal ihmaller zincirini de gün yüzüne çıkardı.

Facia önceden görülmüş gibi
Uzun süre önce çalışmaları başlatılan Okul Sütü projesi Milli Eğitim Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ortaklığıyla yürütülüyordu. Süt dağıtımı yapacak firmaların belirleyen ihaleyle eş zamanlı olarak iki bakanlık da il valilikleri ile Milli Eğitim müdürlüklerine yazılar yazarak yaşanacak aksiliklerin önüne geçmesi için alınacak tedbirleri bildirdi.

"Numune alın, teknik analizi yaptırın"
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 26 Nisan'da Valiliklere gönderdiği yazılarda, dağıtılan sütlerin kontrol muayeneleri ve analizlerin yapılması için ilgili il müdürlüklerin görevlendirildiği belirtilmişti. Okullarda oluşturulacak Okul Sütü Kabul Komisyonları'nın ise teslim alınan her parti süt için 3 adet numune alınarak ihtiyaç halinde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Genel Müdürlüğü'nde analiz yaptırılacağı ifade ediliyordu.

"Uzun ömürsüz süt"
Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırlayarak 18 Nisan'da tüm İl Milli Eğitim Müdürlükleri'ne gönderdiği Okul Sütü Uygulama Programı'nda ise dağıtılacak sütlerin, "200 ml kutularda, uzun ömürlü tam yağlı sade süt" olacağı belirtiliyordu. Ancak bu sütler 200 ml'lik kutularda, tam yağlı ve sade olsa da uzun ömürlü değildi. Okullara günü geçmiş süt dağıtılmıştı. Sütlerden ne numune alındı ne de analiz için ilgili müdürlüğe gönderildi. Kurulan komisyonlar ve bununla görevli müdürlüklerin büyük bir faciaya kapı aralamış oldu.

Hastaneler öğrencilerle doldu
Yurt genelinde dün başlatılan "okul sütü projesi" kapsamında Diyarbakır'da bir okulda dağıtılan sütler iddiaya göre 50'ye yakın öğrencinin zehirlenmesine neden oldu. Edirne'de de Yusuf Hoca İlköğretim Okulu'nda, dağıtılan sütlerden içen 30 öğrenci karın ağrısı ve kusma şikayetiyle hastaneye kaldırıldı. Antalya'daki Hakkı Tatoğlu İlköğretim Okulu'ndaki 50 öğrenci de, dağıtılan sütten zehirlendi.

Yurt genelinde dün başlatılan "okul sütü projesi" kapsamında Diyarbakır'da bir okulda dağıtılan sütler iddiaya göre 50'ye yakın öğrencinin zehirlenmesine neden oldu. Hürriyet İlköğretim Okulu'nda dağıtılan sütlerden içen öğrencilerden bazılarında, karın ağrısı, kusma ve ağrı şikâyeti başladı. Kentteki çeşitli hastanelere kaldırılan 50 kadar öğrenci, zehirlenme şüphesiyle tedaviye alındı.

Sütten içen öğrencilerden fenalaşanlar oldu
Sivas'ta da okullarda dağıtılan sütten rahatsızlanan çok sayıda öğrenci hastanelere kaldırıldı. Kent merkezindeki Muzaffer Sarısözen İlköğretim Okulu ve 75'inci Yıl İlköğretim Okulu ile İmranlı İlçesi'ndeki bazı okullarda dağıtılan sütten içen öğrencilerden fenalaşanlar oldu. Zehirlenme şüphesiyle hastanelere ulaştırılan çok sayıda öğrenci, tedaviye alındı.

Edirne'de de Yusuf Hoca İlköğretim Okulu'nda, dağıtılan sütlerden içen 30 öğrenci karın ağrısı ve kusma şikayetiyle hastaneye kaldırıldı. Öğrenciler ambulansla Edirne Selimiye Devlet Hastanesi ve Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı.

Sütler incelemeye alındı
Dağıtılan sütleri içtikten sonra rahatsızlandıklarını anlatan çocuklar, "Sabah süt verdiler, biz onları içtikten sonra midemiz bulandı, bazı arkadaşlarımız kustu" dedi.

Hastanelerde tedavi altına alınan öğrencilerin sağlık durumlarının iyi olduğu belirtilirken, öğrencilerin zehirlenmesine neden olduğu belirtilen sütler incelemeye alındı. Öğrencilerin içtiği süt kutularının üzerinde son kullanma tarihinin Ağustos ayı olduğu öğrenildi.

Antalya'daki Hakkı Tatoğlu İlköğretim Okulu'ndaki 50 öğrenci de, dağıtılan sütten zehirlendi. Zehirlenme şüphesiyle ilköğretim 1'nci sınıf öğrencisi olan 50 çocuk ambulanslar ve okul servisleriyle çevredeki hastanelere götürüldü. Okulda dağıtılan sütlerin yöredeki bir firmadan alındığı belirtildi.

Kırıkkale'de ise Dede Korkut İlköğretim Okulu'nda ücretsiz dağıtılan sütlerden içtikten sonra rahatsızlanan 9 öğrenci ile Keskin İlçesi'nde okullarda dağıtılan sütten zehirlendikleri öne sürülen 9 öğrenci kaldırıldıkları hastanelerde tedavi altına alındı.  Hastanede serum takılan öğrencilerin tahlilleri yapılırken, müşahede altında tutuldukları belirtildi.

Adana ve Konya'da da öğrencilerin sütten zehirlendiği belirtildi. Samsun'un Vezirköprü İlçesi'nde, dağıtılan sütten içen 8 ilköğretim okulu öğrencisi, rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı.(Cihat Arpacık-Milli Gazete)


Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/sut-bozuk-cikti-237886.htm


Bu haber 892 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,638 µs