En Sıcak Konular

NABUCCO PROJESİ ÖLDÜ

28 Nisan 2012 17:43 tsi
NABUCCO PROJESİ ÖLDÜ Hazar ve Ortadoğu gazını Avrupa içlerine taşıyacak projenin akıbeti netleşmeye başladı

Nabucco sizlere ömür!

Hazar ve Ortadoğu gazını Avrupa içlerine taşıyacak projenin akıbeti netleşmeye başladı
Projenin ana ortaklarından Macar petrol şirketi MOL, projenin yapısı ve doğalgaz kaynağının belirsiz olmasını gerekçe göstererek 2012 bütçesini reddetti. Uzmanlar bu hamleyi 'hattın bitişi' olarak yorumlarken, gözler şimdi TANAP Projesi'ne çevrildi.

Macar petrol grubu MOL, üyesi olduğu Nabucco doğalgaz boru hattı projesini yönetecek olan Nabucco International Company'nin (NIC) 2012 taslak bütçesini reddettiğini açıkladı. Macar şirketin kararı Hazar gazını Avrupa içlerine taşıması planlanan 4 bin km uzunluğundaki projenin hayata geçirilmesiyle ilgili kuşkuları daha da arttırdı. Nabucco'nun diğer üyelerinden Avusturyalı OMV ise projenin mümkün olduğu görüşünü koruduğunu ancak daha kısa bir hattın da seçenek olarak düşünülebileceğini belirtti. Nabucco konsorsiyumunda ayrıca Alman RWE, Türkiye'den Botaş, Bulgaristan'dan BEH ve Romanya'dan Transgaz yer alıyor.

Rus gazına alternatif 

Avrupa Birliği'nin desteğiyle 31 milyar metreküp kapasiteyle çalışması planlanan Nabucco'nun amacı Avrupa'nın Rus doğalgazına bağımlığını azaltmak ancak projeyi besleyecek doğalgaz kaynağı konusunda henüz bir ilerleme sağlanamadı.

Nabucco 12 milyar dolar maliyetle gerçekleştiğinde, Türkiye, Bulgaristan, Romanya ve Macaristan'dan geçerek Avusturya üzerinden Batı Avrupa'ya ulaşacak. MOL, maliyet ve kaynak belirsizlikleri ile projenin yapısı ve yönetimi ile ilgili kaygılarını son 18 aydır ifade ediyordu.

MOL'un dün yaptığı açıklamada, "MOL Group, NIC hissedarlarına ve Macar hükümetine, NIC'in daha fazla finanse edilmesinin sürdürülebilir olmadığı görüşünü ve dolayısıyla 2012 bütçesini onaylamadığını ifade etmiştir" denildi.

MOL, Güney Koridoru konseptini inandırıcı bulduğunu ve yeniden biçimlendirilmiş bir Nabucco projesinin daha ileride bu konsepte dahil edilebileceğini belirtti.

Nabucco konsorsiyumu ise yaptığı açıklamada, Nabucco anlaşmasında diğer transit ülkeler gibi Macaristan'ın da imzasının bulunduğunu, Macar hissedar olarak MOL'un alt kuruluşu olan FGSZ göründüğünü ve bu durumda bir değişiklik olacağına işaret eden bir işaret bulunmadığını bildirdi.

Erste Bank analisti Jozsef Miro, MOL'un atığı bu adımın, projenin bu haliyle geleceğinin kuşkulu olduğunu açıkça gösterdiğini söyledi. 

Miro, "Nabucco projesinin şimdiki biçimiyle uygulanmayacağı her gün daha kesinleşiyor. Bu projenin bu haliyle yürümeyeceğini ilk gören MOL oldu" dedi.

OMV sözcüsü Johannes Vetter ise MOL'un taşıdığı kaygıları anlayışla karşıladıklarını ancak Nabucco'nun mümkün olduğu inancını hâlâ koruduklarını söyledi.

Hatlar birleşecek

Macar enerji şirketi MOL'un Nabucco Boru Hattı Projesi'yle ilgili bu açıklaması Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'a da soruldu. Yıldız, "Bu tür projelerin fırsatları bitmez, belki Nabucco'nun batı Nabucco olarak devam edebileceğini söyledik. Sonuçta, doğumuzda gaz üretiliyorsa, batımızda da bu tüketiliyorsa, adı soyadı ne olursa olsun bir şekliyle yapılacağını gösteriyor. Türkiye pozitif, yapıcı tutumunu devam ettirecektir. Bu projelerde bulunmamız elzemdir" şeklinde konuştu.

Yıldız, geçtiğimiz yıl yaptığı bir açıklamada ise Nabucco Projesi ile Azeri doğalgazını Avrupa'ya taşıması planlanan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı'nın (TANAP) birleşebileceğinin sinyallerini vermişti. Yıldız, "İki hattın birleşme ihtimali var. Trans Anadolu, Nabucco ile birleşebilir. Nabucco bizim ortak olduğumuz bir projedir ve tabii ki o projenin geliştirilmesini Türkiye istemektedir ama öncelikli olarak Hazar doğalgazınının aktarımı bizim için daha büyük önem arz etmektedir" demişti.

Nabucco Genel Müdürü Reinhard Mitschek de geçen ay yaptığı açıklamada, AB'nin doğalgazda Rusya'ya bağımlılığını azaltmayı hedefleyen projenin kapasitesinin düşürülebileceğini ya da TANAP ile birleştirilebileceğini söylemişti. 

Ruslar Akkuyu için 2.4 milyar dolar getirecek 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Akkuyu Nükleer Santral Projesi için Rus yatırımcıların şu ana kadar 700 milyon dolarlık sermaye aktardığını bu rakamın yılsonuna kadar 2.4 milyar dolar ulaşacağını söyledi. Uluslararası Enerji ve Çevre Konferansı'nda konuşan Yıldız, "Projelendirme, lisanslama, sondajlama süreçleri devam ediyor ve sıkıntı yaşamıyoruz. İkinci nükleer santral için müzakereler devam ediyor. Yeni nükleer santraller, 2019 yılından itibaren elektrik üretimine başlamış olacak" dedi. Türk ekonomisinin son yıllarda ciddi bir büyüme hızı yakaladığını anlatan Yıldız, bu gelişmeye bağlı olarak elektrik tüketiminin de ciddi anlamda arttığına dikkat çekti. Elektrik üretiminde yerli kaynakları devreye sokmak istediklerini kaydeden Yıldız, " Hedefimiz 2023 yılına kadar yenilenebilir enerji kaynaklarında yüzde 30'luk bir oran yakalamak. Yerli kömürlerimizin hepsini kullanmak ve doğalgazın elektrik üretimi içindeki payını azaltmak istiyoruz. Yerli kömür için en son teşvikte önemli paylar verildi" bilgisini verdi.

Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını ekonomiye kazandırmak için büyük çaba harcadıklarını anlatan Yıldız, şunları söyledi: "Sivil toplum örgütlerine aynı zamanda kamu kurum ve kuruluşlarına düşen önemli bir görev var. Bir kısım iyi niyetli tencere tava çalan vatandaşların yanında spekülatif şekilde yerli kaynaklarımıza müdahale edenlere karşı sivil toplum örgütleri gücünü kullanmak durumundadırlar. Çünkü bizim yerli kaynaklarla alakalı gerek hukuki açıdan gerekse başka bir gerekçeyle bıraktığımız yatırımların tarafımıza yol, su, elektrik, köprü olarak dönmediğini, bunların ithal enerji olarak döndüğünü bilmemiz lazım. Doğalgaz ithalatıyla alakalı şikayete geldiğimizde her birimiz ortak dil oluşturabiliyoruz. Doğalgaz ithalatımızı azaltmamız lazım. Ama bununla alakalı çabaları gerekçelendirirken özellikle Türkiye'de şu anda 2000 tane yatırımın realize edilmiş 71 tane yatırımın hukuk tarafından durdurulduğunu söylemem lazım. Bunların önemli bir kısmı yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla alakalı yatırımlardır. Burada herhangi bir yanlışlık yok mu?" 

Maliyeti 7.9 milyar euro 

Nabucco Projesi İran, Hazar ve Irak gazını Türkiye üzerinden Avrupa içlerine taşıyacak dev bir boru hattı olarak tasarlandı. Türkiye, Bulgaristan, Romanya ve Macaristan üzerinden Avusturya'ya uzanan 3300 kilometrelik hattın 1998 kilometresi Türkiye'den geçecekti. 2005'te başlayan yasal süreç 2009'da tamamlandı. Ankara'da gerçekleşen görkemli imza törenine rağmen proje bir türlü hayata geçirilemedi. En büyük sorun ise gazın hangi ülkeden temin edileceği sorusuydu. Buna bir de küresel ekonomik kriz eklenince proje zora girdi. Bu yüzden projenin başlangıç tarihi sürekli ertelendi. Önce 2011'de başlayacağı açıklanan inşaat daha sonra 2013'e ertelendi. Türk şirketi Botaş'ın yanında OMV (Avusturya), MOL (Macaristan), Transgaz (Romanya), Bulgargaz Energy Holding ve RWE'den (Almanya) oluşan konsorsiyumun proje için yatırması gereken tutar yaklaşık 7.9 milyar euro.


Kaynak: GAZETEVATAN http://haber.gazetevatan.com/nabucco-sizlere-omur/446243/2/Ekonomi


Bu haber 716 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,357 µs