En Sıcak Konular

ŞEHİR TİYATROLARINI BIRAZ DA ''BİZDEN OLANLAR'' YÖNETSE KIYAMET Mİ KOPAR?

27 Nisan 2012 12:51 tsi
ŞEHİR TİYATROLARINI BIRAZ DA ''BİZDEN OLANLAR'' YÖNETSE KIYAMET Mİ KOPAR? Şehir Tiyatroları'na kümelenen Batı zihniyetli Sol gruplar ilk defa rahatsız edildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)'nin aldığı kararla para muslukları kesilen sözde büyük sanatçılar soluğu sokaklarda aldı.

Şehir Tiyatroları'nda devrim

Cumhuriyet'in kuruluşuyla birlikte Şehir Tiyatroları'na kümelenen Batı zihniyetli Sol gruplar ilk defa rahatsız edildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)'nin aldığı kararla para muslukları kesilen sözde büyük sanatçılar soluğu sokaklarda aldı.

Şehir Tiyatroları'nda bugüne kadar sanat kisvesi altında ahlâksız oyunlar oynatılıyordu. Aynı zamanda Müslüman yazarların yazdığı tiyatro eserleri sahnelenmiyordu. Müslüman tiyatrocular yok sayılıyordu.  Bu sığ açıyı bitiren İBB'nin aldığı karar, kamuoyunda destekleniyor. Kamuoyunun İBB'den beklentisi şu; Şehir Tiyatroları'na bürokrat atama yerine Müslüman tiyatrocu atamasıdır. Ahmet Yenilmez, Ulvi Alacakaptan, Hüseyin Goncagül, Bünyamin Yılmaz vb gibi tiyatro sanatçılarının atanması bekleniyor. İBB'nin getirdiği yeni yönetmelik hakkında, Şehir Tiyatroları'na yeni atanan Genel Sanat Yönetmeni Hilmi Zafer Şahin ilk defa konuştu.
İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları'nın yeni Genel Sanat Yönetmeni Hilmi Zafer Şahin, Şehir Tiyatroları ile ilgili yeni yönetmeliğin Genel Sanat Yönetmenliği'nin yapısında bir değişiklik yapmadığını söyledi. Şahin; "Sanat kurumu olarak Şehir Tiyatroları'nın sanatı yönlendirme görevini yine Genel Sanat Yönetmeni yürütecek. Sanat çevreleri, bu belgeye dair yorumlarını, kaygılarını, dertlerini dillendirdi. Bir de benim durduğum yerden bu prosesi görelim. Kaygı, sorun ve dertleri ele alalım. Sonrasında bu yönetmeliğin çıkmasına katkı veren İBB'ye brifing verelim belki yeni şeyler olabilir" dedi.

YÖNETİM KURULU'NA ATANMIŞ SANATÇI
Şehir Tiyatroları'nda repertuarı belirleme yetkisinin Genel Sanat Yönetmeni'nden alınmasını bazı çevreler tepki ile karşılarken; Ayşe Nil Şamlıoğlu'nun istifası ile boşalan Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliği'ne Hilmi Zafer Şahin atanmıştı. Yeni yönetmeliği değerlendiren Şahin; "Burada Genel Sanat Yönetmeni'nin yapısı adına değişim olmayacak. Sanat kurumu olarak Şehir Tiyatroları'nın sanatı yönlendirme görevini yine Genel Sanat Yönetmenliği yürütecek. Ama evveliyatına bakıldığında Şehir Tiyatroları Yönetim Kurulu'nun başında Sanat Yönetmeni varken, şu an Genel Sekreter Yardımcısı ve Daire Başkanı ile bir belediye meclis üyesi sürece katılıyor. Bu 7 üyeli Yönetim Kurulu'na onlar da katılıyor. Ayrıca seçilmiş sanatçı üye yerine atanmış sanatçı üye söz konusu. Bunlar belki zaman içinde sıkıntısı ile sorunu ile belki de kolaylıkları ile gözlenecek şeyler" ifadelerini kullandı.

180 SENEDİR BATILI TİYATRO
Türkiye'de sanatta pek çok modelin denendiğini belirten İBB Şehir Tiyatroları'nın yeni Genel Sanat Yönetmeni Şahin, şöyle devam etti: "Ama her model, kendi ülkelerinin tiyatro geleneğinden, birikimlerinden ve diğer kurumların sanata katılımından ortaya çıkıyor. Yani İngiltere ve Fransa'da uygulanan, konsey ya da kurul olarak adlandırılan ya da tiyatroların katkı payı denilen şey her ülkeye göre değişiyor. Yani Türkiye tiyatrosuna bakıldığında 170-180 seneye dayanan Batılı tiyatro geleneği var. Ona bağlı olarak özel tiyatro ve 1914'ten bu yana Darülbedayi-i Osmanî ile başlayan bir kurumsallaşma var. Oralarda kurumsallaşmanın bin seneye dayanan, hatta kendine örnek aldığı Yunan tiyatrosu, Roma tiyatrosu ele alındığında 2 bin 500 seneye dayanan tarihi var. Orada sanat yapmak bir başka alana sıçramak değil; hayatın bir nedeni. Bunu tartışmıyor insanlar. Ama biz, sanatta 'şu da yapılsaydı', ya da 'şöyle yapılsaydı'yı tartışıyoruz. Orada o sanatı tartışmıyor. Sanatçı yapıyor; ilgileneni, konunun yakında duranı sanat eserinin izleyicisi, gözleyicisi ve dinleyicisi oluyor. Sadece sanatta değil, devletin ve kurumların yapısı için yeni yasalar, yönetmelikler ve kurallar çıkarılıyor. Türkiye örneğin şu an bir anayasa tartışıyor. Tabii bir şeyler evrilip ilerledikçe gömleğe sığmıyor. Burada önemli olan iyi, doğru, güzel ve tiyatrodan gelen insanları hoş tutan, onlarla biçimlenen bir şeyin yapılması. Biz de bunu göreceğiz. Yani bize sunulan yönetmelik de, Şehir Tiyatroları'nda denenecek bunlardan çıkarılacak sonuçlarla yeni oluşumlara yelken açılacak, açılabilir" dedi.

ŞEHİR TİYATROLARI'NIN YASASI OLMALI
Hilmi Zafer Şahin, Şehir Tiyatroları için yeni bir yasa yapılmasını da talep etti. Şahin, "Şehir Tiyatroları'nın bir tiyatronun yasasının olmaması bile ülke için önemli bir sorun. Tiyatroda Osmanlı'dan gelen bir birikim var. Artık yeni bir dünyaya açılırken elimizde olanlar bize yetmiyor. O yüzden yasa çıkmalı, tabii bu yasa çıkarılırken bize ve bize benzer kurumlara sorulmalı" diye konuştu.

GENÇ YÖNETMENLER VE YAZARLAR ÇIKARACAĞIZ
Görev döneminde yapacaklarını da anlatan Şahin, yerli tiyatronun genç, yeni ve özgün yapıtlarını sahneleyeceğini duyurdu. Hiç oynanmamış oyunları İstanbullu ile buluşturmanın yanında kurum içi eğitimi, birikimi, deneyimi artırmayı hedeflediğini dile getirdi. Genç ve yeni oyun yazarlarını gündeme getireceğini aktaran Şahin; "Genç yönetmenler ile gençler ile ilgili çalışmalar yapılıyor. Yani bizim yaş sorunumuz yok. Genç olsun, orta yaşlı veya yaşlı olsun pek çok arkadaşımız rollerinin gereğini yapıyor. Yani doğal olarak Şehir Tiyatroları genç yönetmenler ve yazarlar çıkarmakla yükümlü, bu bizim görevimiz" dedi.


Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/sehir-tiyatrolari-nda-devrim-237181.htm


Bu haber 869 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,167 µs