En Sıcak Konular

AVRUPA'NIN IRKÇILIĞI TESCİLLENDİ

25 Nisan 2012 16:56 tsi
AVRUPA'NIN IRKÇILIĞI TESCİLLENDİ Uluslararası Af Örgütü,Avrupa’yı Müslümanlara karşı ayrımcılık yapmakla suçlayıp, hükümetleri önyargıları yıkmak için daha fazla adım atmaya çağırdı

Avrupa'nın ırkçılığı tescillendi

Uluslararası Af Örgütü yayımladığı raporla, Avrupa'yı Müslümanlara karşı ayrımcılık yapmakla suçlayıp, hükümetleri önyargıları yıkmak için daha fazla adım atmaya çağırdı 

Uluslararası Af Örgütü'nün yayımladığı "Tercih ve önyargı: Avrupa'da Müslümanlara karşı ayrımcılık" başlıklı raporu, Müslümanlara inançları nedeniyle hayatın birçok alanında uygulanan ayrımcılığına dikkat çekiyor. Af Örgütü'nün ayrımcılık uzmanı Marco Perolini "Müslüman kadınlar işe alınmıyor, kızlar başörtüsü takarak okula gittikleri zaman sınıflarına giremiyorlar. Erkeklerin iş başvuruları sakalları yüzünden reddedilebiliyor. Siyasi partiler ve kamu görevlileri sık sık bu önyargılara karşı çıkmak yerine, oy toplamak amacıyla bunları daha da kışkırtıyor" dedi. Çalışma özellikle Belçika, Fransa, Hollanda, İspanya ve İsviçre'ye odaklanıyor ve bu ülkelerde ayrımcılık yaşayan bir çok kişiden örnek veriyor, tanıklık aktarıyor. 
Marco Perolini "Dini ve kültürel semboller taşımak ve buna uygun giyinmek düşünce ve ifade hakkının bir parçasıdır, din ve inanç hürriyetinin bir parçasıdır. Ve bu haklar ve hürriyetlerden bütün din ve inançlar eşit şekilde yararlanmalıdır" diyor. Af Örgütü raporunda, Belçika, Fransa ve Hollanda'nın, işe alma sürecinde kimseye ayrımcılık uygulanmamasını öngören yasaları gereği gibi hayata geçirmediğini belirtiliyor. 
Raporda verilen örneklere göre, işverenlerin, dini ve kültürel sembollerin müşterilerini ya da diğer çalışanlarını rahatsız edeceği, ya da şirketin imajı veya "tarafsızlığına" halel geleceği gerekçeleriyle Müslümanların iş başvurularını reddetmesi, bu ülkelerde kabul görüyor. Af Örgütü, "Bu, işe alırken başvuranlara farklı muameleye, sadece yapılacak işin doğasının özel olarak gerektirdiği durumlarda izin veren, Avrupa Birliği'nin ayrımcılığa karşı yasal düzenlemelerinin açıkça ihlalidir" diyor. 

Başörtüsü yasağı 
Af Örgütü, raporunda, son 10 yıl içinde örnek alınan İspanya, Fransa, Belçika, İsviçre ve Hollanda da dahil bir çok Avrupa ülkesinde, okullarda başörtüsü ya da diğer dini ve geleneksel giysilerin kullanılmasının yasaklandığını hatırlatıyor. Af Örgütü, ibadet edecek mekanlara sahip olmanın da din ve inanç hak ve hürriyetinin ayrılmaz bir parçası olmasına ve devletlerin bunu güvence altına almakla yükümlü olmalarına rağmen bazı Avrupa ülkelerinde bunun da sınırlandığını söylüyor. 
Örgüt İsviçre'yi 2010 yılından bu yana anayasada camilere minare yasağı koymak suretiyle Müslümanları özel olarak hedef almak ve uymayı taahhüt etmiş olduğu uluslararası yükümlülükleri çiğnemekle suçluyor. Af Örgütü, İspanya'nın Katalonya bölgesinde, camilerin yetersizliği ve yeni cami başvurularının Katalan kültürü ve geleneklerine ters düştüğü gerekçesiyle reddedilmesi yüzünden açık havada namaz kılmak zorunda kaldıklarını da yazıyor. 
Yüz sayfayı aşan raporu kamuoyuna duyuran örgüt yetkilisi Marco Perolini "Avrupa'nın bir çok ülkesinde yaygın görüş İslam ve Müslümanların ortalıkta fazla görünmedikleri müddetçe zararsız olduğu yönünde. Bu yaklaşım insan hakları ihlallerine yol açıyor ve buna karşı durmak gerekiyor" diye konuştu.


Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ http://www.yenimesaj.com.tr/?haber,655444/avrupa-nin-irkciligi-tescillendi


Bu haber 669 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,205 µs