En Sıcak Konular

AYRILIK İSTEMEYEN ERMENİLERİ ''ERMENİ ÇETELERİ'' KATLETTİ

24 Nisan 2012 14:17 tsi
AYRILIK İSTEMEYEN ERMENİLERİ ''ERMENİ ÇETELERİ'' KATLETTİ Harbiye Nezaret'i tarafından Sadaret'e gönderilen 1895 tarihli belgede, ayrılık istemeyen Ermenilerin, Taşnak Sutyun ve Hınçak gibi Ermeni komiteleri tarafından öldürüldüğü belirtiliyor.

Ermeni cinayetlerinde Taşnak ve Hınçak izi

Harbiye Nezaret'i tarafından Sadaret'e gönderilen 1895 tarihli belgede, ayrılık istemeyen Ermenilerin, Taşnak Sutyun ve Hınçak gibi Ermeni komiteleri tarafından öldürüldüğü belirtiliyor.

Cumhuriyet tarihi üzerine çalışmaları bulunan Dr. Recep Çelik, Divan-ı Harp mahkemelerindeki yargılamaları anlattı. 1915 Ermeni tehcirinin arşiv belgelerinde 'sevk ve iskân' olarak geçtiğine de dikkat çeken Dr. Çelik, Mondros Ateşkesi'nin ardından İngilizlerin Anadolu'nun muhtelif yerlerini işgal ettiğini söyledi. Dr. Çelik, bazı Ermenilerin, İngilizlere giderek sevk ve iskânda ihmali olduğunu iddia ettikleri Osmanlı bürokratlarının yargılanmasını istemeleriyle ilgili detaylar aktardı.

İNGİLİZLERİN MÜDAHALESİNDE YARGILAMA: BİN 397 KİŞİ CEZA ALDI
İngiliz baskısıyla yapılan yargılamalarda binden fazla kişinin suçlu sayılarak ceza aldığını söyleyen Dr. Çelik, "1915'de Ermenilerin sevk ve iskânı sırasında ihmali görülen memurları, Divan-ı Harp'lere göndermek üzere bir komisyon kuruldu. Sevk sırasında ihmalleri görülenler, Divan-ı Harp'lere gönderilmişlerdir. Bu çalışmaların ardından Harbiye Nezareti'nde özel bir soruşturma kurulu oluşturulmuş ve bu kurul 1918'in başlarına kadar görevlerini sürdürmüştür.  Suçlu görülenler örfi, idari mahkemelere sevk edilmişlerdir. Bu şekilde çeşitli vilayet ve mutasarrıflardan toplam bin 397 kişi idam, sürgün ve kürek cezalarına çarptırıldı. Bu yargılamalara doğrudan İngilizler müdahale etmişler" diye konuştu.

MAHKEME ÜYELERİ ERMENİLERDEN
Yine bir farklı detay olarak "bazı Ermenilerin iddialarının hüküm için yeterli sayıldığına" vurgu yapan Dr. Çelik, "Mahkemelerdeki şahitlere bakıldığında şahitlerin çoğu Ermenilerden oluşuyor ve birkaç Ermeni'nin iddiaları, şahitliği mahkemenin hüküm vermesi için yeterli görülüyordu.

Ayrıca Divan-ı Harp Mahkemesi üyelerinin büyük çoğunluğu da Ermenilerden oluşuyordu" dedi.

İNGİLİZLER'DEN HÜKÜMETE BASKI
Ermeniler tarafından listelerin İngilizlere oradan da Tevfik Paşa Hükümeti'ne iletildiğini ifade eden Dr. Çelik şu ifadeleri kullandı: "30 Ocak 1919'da Ermeni sevk ve iskânında ihmali bulunanlar için İngilizler Tevfik Paşa Hükümeti üzerinde baskı kurdular. Ermenilerden alınan isim listesi İngilizler tarafından Tevfik Paşa Hükümeti'ne veriliyordu. Bu isimler arasında eski mebuslar da vardı. Hacı Adil Bey, Hüseyin Cahit, Tevfik Rüştü Aras, Ziya Gökalp, İsmail Canbolat tutuklanarak Bekir ağa Bölüğüne hapsedildi."

BOĞAZLIYAN KAYMAKAMI İDAM EDİLDİ
Yargılamalarda çok sayıda üst düzey bürokratım idam başta olmak üzere diğer cezalara çarptırıldığına dikkat çeken Dr. Çelik, "Yargılamalar Şubat 1919'da başladı. İlk olarak Yozgat ve Trabzon'la ilgili yargılamalar yapılarak Ermeniler dinlendi.

Görev sırasında Ermeni sevk ve iskânında ihmali bulunduğu iddia edilen Boğazlıyan Kaymakamı Kemal Bey'in idamına hükmedildi. Kemal Bey 10 Nisan 1919'da Beyazıt Meydanı'nda idam edildi.

Yine aynı suçlamalarla Urfa Mutasarrıfı Nusret Bey de idam edilenler arasında" şeklinde konuştu.

DESTEK VERMEYEN ERMENİLERİ ÖLDÜRDÜLER
Harbiye Nezaret'i tarafından Sadaret'e gönderilen bir belgede, ayrılık istemeyen Ermenilerin, Taşnak Sutyun ve Hınçak gibi Ermeni komiteleri tarafından öldürüldüğü belirtiliyor. 1895 tarihli belgede, İstanbul-Beyoğlu'nda kurulduğu bildirilen Ermeni cemiyetleri tarafından, Osmanlı'ya sadık olup, komite faaliyetlerine katılmayan Ermenilerin öldürüldükleri ifade ediliyor.

SUÇSUZ OLDUĞU ANLAŞILDI AMA VALİLİKTEN OLDU
Sevk ve iskân sırasında Maraş Mutasarrıfı olan ve daha sonra Sivas Valiliği'ne atanan İsmail Kemal Bey de Halep İngiliz Kumandanı General Mc Andrew tarafından talimatla Maraş'a getirilerek tutuklatıldı. Oradan da Halep'e götürülerek yargılanan Kemal Bey'in suçsuz olduğu anlaşıldı. Ancak Valilik görevine tekrar dönemedi.

SUÇ BULAMAYINCA ESİRLERLE TAKAS YAPTILAR
İstanbul'un 20 Mart 1920'de İngilizler tarafından işgal edilmesinin ardından Bekirağa Bölüğü'nde tutulan bürokrat ve mebus olan 118 kişi yargılanmak üzere Malta Adası'na gönderildi.

Yargılamada 55 kişi tehcir suçlusu olarak görüldü. Fakat mahkeme kesin, somut deliller aradı, bulamadı. Mahkeme, Amerika'dan sevk ve iskân sırasında ihmal yapıldığına dair belge istedi. Oradan da bir şey çıkmayınca Birinci Dünya Savaşı'nda Osmanlı'ya esir düşen İngiliz askerlerle, bu 118 kişi takas edildi. Ayrıca tutuklulardan 22'si mebustu.

MİNASYAN'A İNGİLİZ KIYAĞI
İngilizler, adam öldürmek ve diğer suçlardan dolayı hapishanede tutuklu bulunan bazı Ermenilerin tahliyesini istemiş.

14 Şubat 1919 tarihli Dâhiliye Nezaret'inden Urfa Mutasarrıflığına yazılan şifrede adam öldürme suçundan Urfa Hapishanesi'nde tutuklu bulunan Minas Minasyan isimli Ermeni'nin Halep'teki İngiliz kumandanı adına Binbaşı Nemiyus tarafından tahliyesi talep edildi.

11 Mart 1919 tarihli Kale-i Sultaniye (Çanakkale) Mutasarrıflığından Sadaret'e gönderilen yazıda "İngilizler tarafından Bayramiç Hapishanesi'ndeki Emeni ve Rum tutukluların serbest bırakılması üzerine bu gibi hadiseler diğer hapishanelerde de olabileceğinden Hıristiyan mahkûmların tahliyesi konusunda nasıl muamele yapılacağı" soruluyor. (Timuçin Mercanoğlu - Milli Gazete)


Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/ermeni-cinayetlerinde-tasnak-ve-hincak-izi-236857.htm


Bu haber 1,188 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,142 µs