En Sıcak Konular

TL'NİN YENİ SİMGESİ RAKAMIN SOLUNDA OLACAK

24 Nisan 2012 13:09 tsi
TL'NİN YENİ SİMGESİ RAKAMIN SOLUNDA OLACAK Türk Lirası’nın simgesinde yaşanan ‘sağ - sol’ karmaşasına Merkez Bankası son noktayı koydu.

TL simgesi sola konulacak

Türk Lirası'nın simgesinde yaşanan 'sağ - sol' karmaşasına Merkez Bankası son noktayı koydu. Buna göre, uluslararası uygulamalara paralel olarak TL'nin simgesi, parasal tutarın solunda ve boşluk bırakılmadan kullanılacak 

Merkez Bankası, TL simgesi ile ilgili merak edilen hususlara kurumsal internet sitesinde cevap verdi. Banka, "Sıkça sorulan sorular" uygulaması adı altında "Genel sorular, kullanım ile ilgili sorular ve teknik sorular" başlıkları altında toplanan soruları tek tek cevapladı. 
TL simgesinin neyi temsil ettiğine ilişkin soruya verilen cevapta, Merkez Bankası'nın yönetimi tarafından kabul edilen ilkeler doğrultusunda TL'nin simgesi belirlenirken, Türk lirasının ve Türkiye ekonomisinin iki belirgin özelliğinin ön plana çıkarıldığına dikkat çekildi. Bunlar 'güven' ve 'istikrar içinde yükselen değer' olarak belirlenirken, simgenin çıpaya benzemesinin Türk lirasının kıymet saklama aracı olarak 'güvenli bir liman' haline geldiğini vurguladığı ifade edildi. Paralel çizgilerin yukarı eğimli olması ise Türk lirasının ve Türkiye ekonomisinin 'istikrar içinde yükselen değerini' simgeliyor. 
Banka, "TL simgesi, 'TL' kısaltmasının yerine mi kullanılacaktır? TL simgesinin kullanımı ile birlikte 'TL' kısaltması kullanımdan kaldırılacak mı?" sorusuna da cevap verdi. Buna göre, "TL", Türk lirasının kısaltması, diğeri ise Türk lirasının simgesi olarak ifade edildiğinden Türk lirasını ifade edebilmek amacıyla kullanıldığı yere göre, aynı anda kullanmamak koşuluyla ya simge ya da kısaltma kullanılabilecek. Metinlerde ve resmi yazışmalarda açıkça yazılması (Türk Lirası) veya kısaltmasının (TL) kullanılması tercih edilirken grafik, tablo vb. yerlerde simgenin kullanılması tavsiye edildi. 
Bununla birlikte, TL simgesinin Türk Patent Enstitüsü tarafından koruma altına alındığı, TL simgesinin etik kurallar çerçevesinde ve marka-patent ile fikir ve sanat eserleri hukukundan kaynaklanan haklara zarar vermemek koşuluyla serbestçe kullanılabileceği belirtildi. 

Simge banknotlarda kullanılmayacak 
Banka, TL simgesinin Türk Lirası banknotlarda kullanılmasının düşünülüp düşünülmediğine ilişkin soruya verdiği cevapta ise, "TL simgesinin mevcut banknotlarda ve tertip değişikliklerinde kullanılması öngörülmemektedir. Bununla birlikte, banknotlarda simge kullanımı yeni bir emisyon grubu değişikliğinde tekrar değerlendirilecektir" dedi.  


Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ http://www.yenimesaj.com.tr/?haber,655412/tl-simgesi-sola-konulacak


Bu haber 847 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,548 µs