En Sıcak Konular

ŞİMDİ DE ''MALİKİ KRİZİ'' ÇIKTI

22 Nisan 2012 12:42 tsi
ŞİMDİ DE ''MALİKİ KRİZİ'' ÇIKTI ‘Irak’ın yeni Saddam’ı olarak anılan Başbakan Maliki’nin Türkiye için ‘düşman ülke’ dediği gün Musul Başkonsolosumuz’a zırhlı araç taşıyan Türk Hava Kuvvetleri’ne ait bir uçağa Musul’da el konulduğu iddiası gerilimi artırdı.

Esad'dan sonra şimdi de Maliki

'Irak'ın yeni Saddam'ı olarak anılan Başbakan Maliki'nin Türkiye için 'düşman ülke' dediği gün Musul Başkonsolosumuz'a zırhlı araç taşıyan Türk Hava Kuvvetleri'ne ait bir uçağa Musul'da el konulduğu iddiası gerilimi artırdı.

Irak'ta Saddam rejiminin devrilmesinin ardından ülkede her geçen gün tüm kurumların yetkilerini kendi üzerinde toplayan Maliki, Türkiye'yle de kriz çıkarma peşinde... Başbakanlığın yanı sıra Genelkurmay Başkanlığı, Savunma Bakanlığı, Merkez Bankası Başkanlığı gibi görevleri de yürüten Irak lideri ABD ile yaşadığı yönetim geriliminin ardından şimdi de Ankara ile karşı karşıya geldi. Başbakan Erdoğan, Kuzey Irak'taki Kürt yönetimi lideri Mesud Barzani ile yaptığı görüşmenin ardından "Irak'taki gelişmeler pek de hayra alamet değil. Özellikle mevcut Başbakan'ın gerek kendi koalisyon ortaklarına olan davranışları, gerek Irak'taki yapılanma içerisindeki ben merkezli, adeta şartları zorlayıcı yaklaşımları, Irak'taki gerek Şii grupları, gerek sayın Barzani'yi, gerek Irakiye grubunu ciddi manada rahatsız etmektedir. Bunlar da bu süreci olumsuz şekilde etkilemektedir, bunun üzerinde durduk" demişti.

Gerekçe hava sahası ihlali

Maliki, bu sözlere yazılı olarak yanıt verdi ve ilk kez Türkiye için 'düşman ülke olmaya ilerliyor' yakıştırmasında bulundu. Erdoğan'ın sözlerini 'Irak'ın içişlerine müdahale olarak nitelendiren Maliki adeta Türkiye'yi tehdit ederek şu ifadeleri kullandı: Sayın Erdoğan'ın hala bölgede hakimiyet kurma hayalleri içinde olduğu görülmektedir. Açıklama, ne yazık ki Erdoğan'ın eskiden reddettiği mezhepçi boyutu içermektedir. Ancak bu husus bütün Iraklılar tarafından bilinmekte ve reddedilmektedir. Bu bölgesel politikaların sürdürülmesi Türkiye'nin çıkarlarına zarar verecek ve onu herkese düşman bir ülke konumuna getirecektir. İki ülke liderleri arasındaki bu gerilim dün Irak'tan gelen bir haberle tepe noktasına ulaştı. Irak Haber Ajansı Alsumaria, Maliki'nin bu açıklamaları yaptığı gün Türk ordusuna ait bir uçağa Musul'da el konulduğunu duyurdu.

Radarımızı nasıl aştı?

Haberde üst düzey bir Iraklı yetkiliye ait zırhlı araç taşıdığı belirtilen uçağın Irak hava sahasına izinsiz girerek Musul'a iniş yapmasının ardından Irak yönetiminin uçağa el koyduğu belirtildi. Irak gazeteleri ise el konulan uçakta Türkiye'nin Musul Başkonsolosu için Türkiye'den gönderilen 4x4 zırhlı cip bulunduğunu yazdı. Habere göre uçağın Irak hava sahasına izinsiz girdiğini Nineveh'te bulunan Irak askerleri tespit etti. Hemen bölgeye sevkedilen askerler uçağın mürettebatını gözaltına aldıktan sonra uçağı didik didik aramaya başladı. Uçakta bulunan zırhlı araç için evrakların tam olmadığını iddia eden Iraklı askerler, aracı garaja çekti. Sorgulamanın ardından uçağın Türkiye'ye dönmesine izin verildi. Ancak zırhlı araca el konuldu. Irak basınına konuşan bir kaynak, "Uçağın hava savunma sistemlerimizi aşarak izinsiz olarak hava sahamıza nasıl girdiği konusunda çok kapsamlı soruşturma başlattık" dedi.

Maliki'ye karşı ittifak

Türkiye temaslarına İstanbul'da başlayan Kuzey Irak yönetimi lideri Mesud Barzani'nin Başbakan Erdoğan ile Dolmabahçe'de yaptığı görüşmenin ardından Beşiktaş'taki Conrad Otel'de Irak'ın kaçak cumhurbaşkanı yardımcısı Tarık El Haşimi ile bir araya gelmesinin de perde arkasında "Maliki krizi olduğu" ortaya çıktı. Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin "Bana karşı suikast planladı" diyerek hakkında tutuklama kararı çıkarttığı Haşimi, hapse atılmamak için önce Kuzey Irak yönetimine, ardından da Suudi Arabistan ve Katar'a sığınmıştı. Son durağı sürpriz bir şekilde Türkiye olan Haşimi'nin Barzani ile hükümeti düşürme pazarlığı yaptığı iddia edildi. Irak Başbakanı için, "Giderek Saddamlaşıyor" diyen Barzani, Haşimi'nin başbakana karşı savaşında doğal müttefikti. Irak gazetesi Aswat al-Iraq'a göre ikili, Conrad Otel'deki görüşmede Maliki'yi iktidardan indirme formülü üzerinde görüştü.

O olmasın da...

Sünniler'in hükümetten çekilmesinin ardından Irak parlamentosu'nda Kürt partilerin desteğiyle ayakta kalan Maliki hükümetine verilecek bir gensoru Irak'ta dengeleri değiştirebilir. Seçimlerde Ankara'nın da desteğini alan bir diğer Sünni Parti Irak İttifakı'nın lideri İyad Allawi de hükümetin düşürülmesi gerektiği konusunda hemfikir olduğunu açıklamıştı. Haşimi'nin İstanbul'daki görüşmede Barzani'den de söz almasının ardından Irak başbakanının idam fermanı da imzalanmış oldu. Muhalifler Irak Meclisi'ni kontrol eden Şii Partiler içinde yeni bir ismin başbakan olmasına razı olacaklarını belirtiyor.(Uğur KOÇBAŞ-VATAN)


Kaynak: GAZETEVATAN http://haber.gazetevatan.com/esaddan-sonra-simdi-de-maliki/445328/1/Gundem


Bu haber 699 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,960 µs