En Sıcak Konular

SURİYE TÜRKİYE'YE SALDIRIRSA 5. MADDE İŞLETİLECEK Mİ?

21 Nisan 2012 11:32 tsi
SURİYE TÜRKİYE'YE SALDIRIRSA 5. MADDE İŞLETİLECEK Mİ? Suriye’deki çatışmaları “yeni bir savaşa girmek istemediği” için durdurmaya isteksiz olduğu yorumları yapılan Amerikan yönetimi, Türkiye’nin müttefiklerini göreve çağıran NATO’nun 5’inci maddesini işletme konusunda görüş ayrılığına düştü.

5'inci madde yüzünden ABD'de Türkiye çatlağı

'Türkiye, NATO'nun danışma mekanizmasını düzenleyen 4. madde için başvurmayı düşünüyor.'
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Suriye'den açılan ateşle Türk topraklarında iki kişinin hayatını kaybetmesine atıfta bulunarak Ankara'nın NATO'nun 5'inci maddesinin işletilmesini isteyebileceğini söyledi. Ancak ABD Savunma Bakanı Panetta, Clinton'un önerisine "Bu aşamada zorlama olur" diyerek karşı çıktı

Suriye'de 13 aydır devam eden çatışmaları "yeni bir savaşa girmek istemediği" için durdurmaya isteksiz olduğu yorumları yapılan Amerikan yönetimi, Türkiye'nin müttefiklerini göreve çağıran NATO'nun 5'inci maddesini işletme konusunda görüş ayrılığına düştü. Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, önceki gün Fransa'nın başkenti Paris'te yapılan Suriye'nin Dostları Toplantısı'nda Geçen hafta Suriye'den açılan ateş sonucu Hatay'da iki kişinin hayatını kaybetmesine atıfta bulunarak, "Suriye'deki çatışmalar NATO'nun sınırında gerçekleşiyor. Türkiye 5'inci maddeye dayanarak NATO'daki müttefiklerini güvenliğinin tehdit altında olduğu gerekçesiyle göreve çağırabilir" açıklamasında bulundu.

Panetta: Zorlama olur

Ancak ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, Clinton'un bu önerisine karşı çıktı. Panetta, Suriye'deki kriz nedeniyle Türkiye için NATO'nun 5'inci maddesinin işletilmesi olasılığına ilişkin olarak yaptığı açıklamada, "Suriye'de olanların gerçek anlamda Türkiye'ye doğrudan tehdit oluşturduğunun net olarak ortaya koyulması gerekiyor. Bu bence şu aşamada muhtemelen zorlama olur" dedi. ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi'nde düzenlenen, "Suriye" konulu oturumda konuşan Panetta ayrıca ABD'nin şu anda Suriye'de askeri tedbire başvurma ve tek taraflı bir harekete geçme yönünde bir kararı olmadığının altını çizdi.

ABD'nin, ancak uluslararası toplumda bir konsensüsün oluşması şartıyla askeri anlamda duruma müdahil olabileceğini belirten Panetta, "Şunu biliyoruz ki Suriye'deki karmaşık sorunlar, ABD'nin ya da bir başka ülkenin tek taraflı eylemleriyle çözülemez. Koordineli bir uluslararası yaklaşım gerekiyor. Bu hedefe ulaşmanın zorlu bir görev olduğunu farkındayız. Suriye'deki durum her açıdan aşırı derecede karmaşık. Sihirli bir çözüm yok. Durum Suriye halkı açısından da vahim neticeler doğurmakta" dedi. Panetta konuşmasını, "Tereddütünüz olmasın, Esad rejimi nihayetinde son bulacak" diye bitirdi.

5.MADDE NE DİYOR?
Taraflar, Kuzey Amerika'da veya Avrupa'da içlerinden bir veya daha çoğuna yöneltilecek silahlı bir saldırının hepsine yöneltilmiş bir saldırı olarak değerlendirileceği ve eğer böyle bir saldırı olursa BM Yasası'nın 51. Maddesinde tanınan bireysel ya da toplu öz savunma hakkını kullanarak, Kuzey Atlantik bölgesinde güvenliği sağlamak ve korumak için bireysel olarak ve diğerler ile birlikte, silahlı kuvvet kullanımı da dahil olmak üzere gerekli görülen eylemlerde bulunarak saldırıya uğrayan Taraf ya da Taraflara yardımcı olacakları konusunda anlaşmışlardır. 

4. MADDE 5. MADDENİN ÖN ŞARTI SAYILIYOR

NATO'nun 4. maddesi çerçevesinde bir üye ülke ulusal güvenliği, sınır bütünlüğü ya da bağımsızlığı tehlike altına girmesi halinde istişareler için diğer üye ülkeleri toplantıya çağırabiliyor. Türkiye daha önce Şubat 2003'te Irak İşgali'ne gidilen süreçte 4. maddenin işletilmesini talep etmişti. Ancak NATO üyesi ülkeler Türkiye'ye herhangi bir koruma sağlanamayacağını söylemişti. 4. madde aynı zamanda NATO kurucu anlaşmasının 5. maddesi için bir ön şart olarak da görülüyor. 5. madde ise bir üye ülkeye yapılan saldırının tüm ülkelere yapılmış bir saldırı olarak kabul edilmesi anlamına geliyor. Suriye askerlerinin Türkiye'ye doğru ateş açarak Kilis kampında bir kişiyi öldürmesi üzerine 5. maddenin işletilebileceği gündeme gelmiş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da bu ihtimali doğrulamıştı.


Kaynak: GAZETEVATAN http://haber.gazetevatan.com/5inci-madde-yuzunden-abdde-turkiye-catlagi/445156/30/Dunya


Bu haber 726 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,830 µs