En Sıcak Konular

BAKAN ÇAĞLAYAN'A BİRİLERİ ŞEKER PANCARININ ÖNEMİNİ ANLATSIN!

20 Nisan 2012 21:28 tsi
BAKAN ÇAĞLAYAN'A BİRİLERİ ŞEKER PANCARININ ÖNEMİNİ ANLATSIN! Bakan Çağlayan, nişasta bazlı şeker karteli Cargill'in anavatanı ABD'den yaptığı açıklamada, yıllık 3 milyar dolar katma değer sağlayan şeker sektörünü sanki bir yükmüş gibi görerek, çiftçinin pancar dışında başka şeyler de ekebileceklerini söyledi.

Pancar gerçeğini yok sayan Çağlayan'dan Cargill'in anavatanından üreticiye tavsiyeler

'Pancar ekmek kader değil'

Bakan Çağlayan, nişasta bazlı şeker karteli Cargill'in anavatanı ABD'den yaptığı açıklamada, yıllık 3 milyar dolar katma değer sağlayan şeker sektörünü sanki bir yükmüş gibi görerek, çiftçinin pancar dışında başka şeyler de ekebileceklerini söyledi.

ABD temasları sırasında gazetecilere değerlendirmelerde bulunan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, gündemdeki şeker fabrikalarının özelleştirilmesine yönelik de açıklamalarda bulundu. Amerikalı dev firmaların CEO'ları ile görüşen Çağlayan, şeker özelleştirmelerini savundu. Savunmakla da kalmayıp manidar değerlendirmelerde bulunan Çağlayan, özelleştirmelerin tamamlanmasıyla birlikte ülkedeki tatlandırıcı sorununun da ortadan kalkacağını söyledi. Çağlayan, "Nişasta bazlı şeker hakkında özel sektör kendisi karar verecektir" dedi.

Çağlayan'ın bu beyanları iki açıdan dikkat çekiyor. Sağlığa verdiği zararlardan dolayı dünyada kullanımı giderek yasaklanan tatlandırıcı üretiminin, özelleştirmelerin ardından tamamen piyasanın insafına terk edileceği ortaya konurken, özelleştirmede asıl niyetin de bu olduğu bir kez daha gözler önüne seriliyor.

Şeker pancarının önemini yok sayan açıklamalar
Manidar açıklamaları bununla da sınırlı kalmayan Çağlayan, Türkiye'deki pancar üreticilerine ABD'den tavsiyelerde bulundu. "Bir de çiftçimizin anlaması gereken başka bir şey var; pancar ekmek kader değil. Başka bir şey de ekebilirler" diye konuşan Çağlayan, bu sözleriyle Ekonomi Bakanı olmasına rağmen pancarın ülke ekonomisi için taşıdığı önemden bihaber olduğunu ortaya koydu. Anlaşılan sanayici iken yaptığı alüminyum doğrama ile 'pancarı' karıştıran Çağlayan'a birilerinin, 'pancar'ın bu ülke için ne anlam ifade ettiğini anlatması gerekiyor.

Öncelikle şeker pancarı, dünyanın en liberal ülkesi olarak bilinen ABD'de bile devlet tarafından öncelikle desteklenen tarım ürünlerinin başında geliyor. Üreticiye, üretmesi için özel teşvikler veriyor. Şeker pancarı, ABD için o kadar önemli ki; şeker fabrikaları özel sektörün değil üreticinin elinde bulunuyor. Amerikalı dev firmaların CEO'ları ile görüşen Çağlayan, bir tane de şeker fabrikasını gezseydi bu gerçeği görebilirdi.

Çağlayan'ın bihaber olduğu pancar rakamları
Şeker sektörü ülke ekonomisine her yıl yaklaşık 3 milyar dolar yerli katma değer sağlıyor. Ekonomi yönetiminin çok övündüğü otomobil sektörünün bile yıllık sağladığı katma değer 500 milyon dolar civarında. Bunun yanında pancar; taşımacılık sektöründe yıllık 25 milyon ton iş hacmi sağlıyor, 250 bin çiftçiye yerinde üretim imkânı veriyor, doğrudan ve dolaylı olarak 10 milyon insana iş ve ekmek olanağı sunuyor, hayvan besiciliğinde en önemli yem bitkisi olarak kullanılıyor, alternatif enerji arayışlarında en hızlı artışın yaşandığı bioetanol üretiminde en verimli hammaddeyi oluşturuyor ve en önemlisi şeker pancarı, kendisine eşdeğer bir orman alanına kıyasla 3 kat fazla oksijen üretiyor.  


Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/pancar-ekmek-kader-degil-236452.htm


Bu haber 719 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,924 µs