En Sıcak Konular

SIGARA DUMANI KIZ ÇOCUĞA 6 KAT FAZLA ZARAR VERİYOR

20 Nisan 2012 15:54 tsi
SIGARA DUMANI KIZ ÇOCUĞA 6 KAT FAZLA ZARAR VERİYOR Erken yaşlarda sigara içilen ortamlarda bulunan kız çocukları, erkeklere oranla 6 kat daha fazla zarar görüyor.

Sigara dumanının kız çocuğa verdiği hasar 6 kat fazla

Erken yaşlarda sigara içilen ortamlarda bulunan kız çocukları, erkeklere oranla 6 kat daha fazla zarar görüyor.

Erken yaşlarda sigara içilen  ortamlarda bulunan kız çocuklarının, erkek çocuklara oranla, sigara dumanından 6  kat daha fazla zarar gördüğü belirlendi.
 
İzmir İl Tütün Kontrol Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Bilim Alanı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Kılıç, ABD'de Cincinati Tıp Fakültesi tarafından "0-2 yaş  grubundaki çocukların sigara dumanına maruz kalmalarının etkilerine" ilişkin 10  yıldır yürütülen çalışmanın sonuçlandığını bildirdi.
 
0-2 yaş döneminde sigara dumanıyla tanışan çocukların, akciğer  fonksiyonlarının ciddi ölçüde zarar gördüğünü anlatan Kılıç, araştırmadan çıkan  bir diğer dikkat çekici sonucun da "kız çocuklarının, erkek çocuklarına oranla  sigara dumanından 6 kat daha fazla zarar görmesi" olduğunu söyledi.
 
Prof. Kılıç, "Pasif içicilik anne karnından başlıyor ve dumana maruz  kalan çocuklar hayata 1-0 yenik başlıyor. Anne, hamilelik döneminde sigara  içiyorsa, bebek yeterince beslenemiyor ve düşük ağırlıklı dünyaya geliyor.  Gelişmesini tamamlamamış olarak dünyaya gelmesi de hastalık riskini artırıyor"  diye konuştu.
 
Kılıç, akciğer fonksiyonu pasif içicilik nedeniyle azalan çocukların  başta astım olmak üzere birçok kronik hastalığa yakalanma olasılıklarının  artığına dikkati çekerek, ailelerin çocukları konusunda yeterince özenli  davranmayarak, onları kronik hastalıklara sürükledikleri uyarısında bulundu.
         
"Hamilelikte sigara bungee jumpingden tehlikeli"
         
Hamilelikte sigara içilmesi halinde, sakat doğumların meydana  gelebileceğine dikkati çeken Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çocuklarının yanında sigara içen ailelere sesleniyorum; gözünüz gibi  baktığınız bir varlığı, 4 bin kimyasal maddeye maruz bırakıyorsunuz, bu da  affedilir birşey değil. Bunun hiçbir hafifletici sebebi yok. Çocuğunuzun hayatı  boyunca taşıyacağı bir yükle, kronik bir hastalıkla doğmasına neden oluyorsunuz.  Toplumumuzun, çocukların yanında sigara içilmesinin ne kadar anormal bir durum  olduğunun farkına varması lazım. Abartılı bir örnek gibi gelebilir ama, hamile  bir kadın bungee jumping (ayaklarından bağlı elastik halatla yüksekten atlama)  yapmayı düşünür mü, elbette hayır. Sigara içmenin de aynı derecede uygunsuz  olduğunu anlaması gerekiyor. İkisi de eşit derecede riskli, hatta emin olun,  sigara içmek daha riskli."


Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ http://bebekvecocuk.milliyet.com.tr/sigara-dumaninin-kiz-cocuga-verdigi-hasar-6-kat-fazla/cocugum/haberdetay/20.04.2012/1530732/default.htm?ref=milliyet_anasayfa


Bu haber 763 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,309 µs