En Sıcak Konular

''SUCUKLU-KAVURMALI YUMURTA''NIN TADINI KAÇIRDILAR

16 Nisan 2012 12:38 tsi
''SUCUKLU-KAVURMALI YUMURTA''NIN TADINI KAÇIRDILAR Yüzde 100 dana eti olarak tanıtılan sucukta kanatlı et, pişmiş dana kavurmada ise tek tırnaklı et tespit edildi.Türkiye'nin en çok tükettiği yumurtanın da ölümcül bakteri barındırdığı anlaşıldı.

Sucuk etten ucuzsa dikkat

UZMANLAR, 'Yüzde 100 dana eti'denilen sucuklarda sahteciliğin fiyatla anlaşılabileceğine dikkat çektiler. Buna göre, 250 gram olan kangal sucukların fiyatının aynı gramajdaki dana etinden, üretim aşaması ve bekletilmeden dolayı daha pahalı olması gerekiyor.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, baldan sonra sucuk, salam ve peynir gibi ürünlerde sahtecilik yapan 6 firmayı daha açıkladı. Bakanlık yaptığı incelemelerde, yüzde 100 dana eti olarak tanıtılan sucukta kanatlı et, pişmiş dana kavurmada ise tek tırnaklı et tespit ettiğini belirtti. Bakanlığın açıklamasıyla tüketicileri sahte ürün endişesi sardı.
Tüketicilerin nasıl davranması gerektiği hakkında uzmanlar son derece önemli ipuçları verdi. Uzmanlar, yüzde 100 dana eti denilen sucuklarda sahteciliğin fiyatla anlaşılabileceğine dikkat çektiler. Buna göre, 250 gram olan kangal sucukların fiyatının aynı gramajdaki dana etinden, üretim aşaması ve bekletilmeden dolayı daha pahalı olması gerekiyor.
Data etinin kilosu ise marketlerde 27 TL'den satılıyor. 250 gram dana eti için 27'lik fiyatı 4'e böldüğümüzde ise 6 TL 75 kuruş olduğu görülüyor. Yani yüzde 100 dana eti denilen bir kangal sucuğun 6 TL 75 kuruştan daha pahalı olması gerekiyor.
Prof.Dr.Aziz Ekşi, "Yüzde 100 dana eti denilen bir kangal sucuk, o ağırlıktaki dana etinden ucuzsa burada bir sahtecilik var dem ektir" dedi.
 
ŞİMDİ DE YUMURTA
Öte yandan Türkiye'nin en çok tükettiği yumurtanın da ölümcül bakteri barındırdığı anlaşıldı. Sağlık eski Müsteşarı ve Gazi Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Sefer Aycan, hileli ve halk sağlığını tehdit eden gıdalarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Hileli bal ve et ürünlerinden sonra halkın tüm gıdalara korkuyla yaklaştığını belirten Prof. Aycan, üreticilerin ucuza mal edip pahalıya satmak için yaptığı hilelerle halk sağlığının tehlikeye girdiğini kaydetti. Prof. Aycan, et ve et ürünlerinde ortaya çıkan, tedavi edilmediği takdirde ölüme neden olan Salmonella bakterisinin yumurtada bulunduğunu söyledi.
Bakterinin yumurtaya hem tavuktan hem de bulunduğu ortamın kirliliğinden dolayı geçtiğini anlatan Prof. Aycan, bakterinin yumurtanın kabuğundan içine ulaştığını vurguladı. Salmonella'lı yumurtanın insana bulaşma riskine dikkat çeken Prof. Aycan, bakterinin organik ya da organik olmayan ayrımı yapılmadan tüm yumurtalarda olabileceğini ifade etti. Özellikle çiğ yumurtadan yapılan pasta ve krema gibi gıdalarla Salmonella bakterinin insana geçme olasılığının yüksek olduğunu bildiren Prof. Aycan, "Salmonella insana geçmesi durumunda şiddetli bir enfeksiyona neden oluyor. İshal, kabızlık ve yüksek ateşle seyreden hastalık, iyi tedavi edilmemesi halinde ölüme neden oluyor" dedi.



Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?id=23573


Bu haber 745 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,440 µs