En Sıcak Konular

İRAN İLE P5+1 ÜLKELERİ ARASINDAKİ MÜZAKERE 2. KEZ İSTANBUL'DA YAPILDI

15 Nisan 2012 13:33 tsi
İRAN İLE P5+1 ÜLKELERİ ARASINDAKİ MÜZAKERE 2. KEZ  İSTANBUL'DA YAPILDI Uluslararası yaptırımlara rağmen nükleer programını sürdüren İran ile P5+1 ülkeleri arasındaki müzakereler yaklaşık 15 ay sonra bir kez daha İstanbul'da yapıldı.

İstanbul'da nükleer zirve

ULUSLARARASI yaptırımlara rağmen nükleer programını sürdüren İran ile P5+1 ülkeleri arasındaki müzakereler yaklaşık 15 ay sonra bir kez daha İstanbul'da yapıldı. İstanbul'daki toplantıyı yerli ve yabancı 500'den fazla gazeteci izledi. ABD Başkanı Barack Obama'nın, süreci 'diplomasi için son şans'olarak değerlendirmesi, akıllara İsrail ve ABD'nin İran'ı vurmaya hazırlandığı yönündeki spekülasyonları da getiriyor. 
 
İstanbul;  İran'ın nükleer programıyla ilgili müzakerelere ev sahipliği yaptı. Yer konusundaki uzun tartışmaların ardından İran ile batı dünyası İstanbul'da bir araya geldi.
İran'ın nükleer programı Amerika, Çin, Rusya, İngiltere, Fransa ve Almanya temsilcilerinin yer aldığı müzakerelerde masaya yatırıldı.
Batılı ülkeler, görüşmelerde Tahran'ın, nükleer silah üretmek için kullanılabilen uranyum zenginleştirme işlemini sınırlamak istedi..
Müzakerelerin diğer bir hedefi de Tahran'ın tesislerini denetlemek için daha fazla sayıda Birleşmiş Milletler denetçisini kabul etmesini sağlamaktı.
İstanbul'daki toplantıyı yerli ve yabancı 500'den fazla gazeteci izledi. 
 
KİMLER TEMSİL ETTİ?
İstanbul Kongre Merkezi'ndeki müzakerelerde İran'ı Yüksek Milli Güvenlik Konseyi Başkanı Said Celili; karşı tarafı ise AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton temsil etti.
 
Müzakarelerin başlamasından önce Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ilk olarak Avrupa Birliği Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ı, kısa bir süre sonra da İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Sekreteri ve Nükleer Başmüzakereci Said Celili'yi karşıladı.
 
Davutoğlu, Ashton ve Celili ile ayrı ayrı İstanbul manzarasının tasvir edildiği fonun önünde fotoğraf çektirdi.
 
Ashton ve Celili de aynı fonun önünde beraber poz verdikten sonra ayrı kapılardan müzakerelerin yapılacağı salona girdi.
 
Daha sonra, "5 artı 1" ülkeleri adına Catherine Ashton ve İran adına Said Celili'nin başkanlığındaki müzakerelere, ülkelerden üst düzey bürokratların da katılımıyla başlandı.
 

Müzakerelere katılmayan Bakan Davutoğlu, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda kendine tahsis edilen bir bölümde çalışmalarını sürdürdü. 

SON SÖZLER SÖYLENMEYECEK

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın sözcüsü Michael Mann, İran'la nükleer müzakerelerde "bugün son sözlerin söylenmeyeceğini, bir süreci başlatmak için temel atmayı umduklarını" söyledi.
Mann, İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere ile Almanya'dan oluşan "5 1" ülkeleri arasında, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda başlayan nükleer müzakereler konusunda basın mensuplarına bilgi aktardı.
Irak hükümetinden ikinci tur görüşmelerin Bağdat'ta yapılması konusunda bir teklif aldıklarını belirten Mann, ancak henüz kararın verilmediğini söyledi. 
Nükleer müzakereler konusunda daha önce ortaya konulan şartların hala geçerli olduğunu vurgulayan Mann, yeni tur görüşlerde atmosferin şu ana kadar çok pozitif olduğunu kaydetti. 

Mann, "Bugün son sözler söylenmeyecek, bir süreci başlatmak için temel atmayı umuyoruz" dedi. 

OBAMA'NIN TEHDİDİ

ABD Başkanı Barack Obama'nın, süreci 'diplomasi için son şans'olarak değerlendirmesi, akıllara İsrail ve ABD'nin İran'ı vurmaya hazırlandığı yönündeki spekülasyonları da getiriyor. 

1 TEMMUZ'U BEKLEMEDİLER

Batı, İran'dan nükleer faaliyetlerini durdurmayı ve yüzde 20 oranında uranyum zenginleştirme faaliyetlerini askıya almasını istiyor. Bu yönde baskı oluşturmak için AB ülkeleri, İran'a 1 Temmuz'dan itibaren yaptırım uygulamaya başlayacağını açıklamıştı. Yaptırım kararı çerçevesinde AB ülkeleri İran'dan petrol alımını durduracak. İran bu karar karşısında 1 Temmuz'u beklemeden İngiltere, Yunanistan, Fransa gibi ülkelere ham petrol satışını durdurdu.




Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?id=23559&haber=istanbul-39da-nukleer-zirve


Bu haber 782 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,294 µs