En Sıcak Konular

TÜRK EĞİTİM SEN'DEN ''ÖZEL OKULLARA TEŞVİK'' ÇALIŞMASINA TEPKİ

13 Nisan 2012 10:40 tsi
TÜRK EĞİTİM SEN'DEN ''ÖZEL OKULLARA TEŞVİK'' ÇALIŞMASINA TEPKİ Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, 'Devletin özel okulları teşvik etmek için çalışma yapması değil; tüm kaynaklarını devlet okulları için seferber etmesi önceliği olmalıdır' dedi.

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk,Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in "özel okul formülü" ile ilgili yazılı basın açıklaması yaptı.

İşte o açıklama: 

DEVLETİN ÖZEL OKULLARA VERECEĞİ TEŞVİK, 200 BİN ÖĞRETMENİN 1 YILLIK MAAŞIDIR

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in özel okul formülü evlere şenliktir. Şöyle ki; Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Örneğin ilköğretimdeki bir öğrencinin bize yıllık maliyeti diyelim ki 2 bin 500 lira. Öğrenci başına 1500 lira versek, durumu müsait olan vatandaşımız üstüne bir miktar daha koyup çocuğunu özel okula gönderse diye düşünüyoruz. Verdiğim 1500 liralık katkıyla vatandaş çocuğunu özel okula gönderme yolunu seçerse o zaman bizim yükümüz azalmış olur. Her ilköğretim öğrencisi başına 1000 lira devletin kasasında kalır." Bakan Şimşek'in açıkladığı dahiyane(!) formül daha önce de kamuoyu gündemine gelmişti. Böyle bir formülü kabul etmemiz mümkün değildir.

Devletin asli görevi; devlet okullarının koşullarını iyileştirmek, okulların derslik ve öğretmen açığı sorununu çözmek, öğrencilerin iyi bir eğitim almasına imkân sağlamaktır.Bugün Hükümetin okullara yeterli ödenek ayırmadığı, okulları kaderlerine terk ettiği, bazı okulların öğretmensiz olduğu, öğretmen olmayanların ücretli öğretmen olarak derslere girdiği, kimi bölgelerde öğrencilerin 60-70 kişilik sınıflarda eğitim-öğretim yaptığı düşünüldüğünde Bakan Şimşek'in yaptığı açıklama son derece yanlıştır.

Mehmet Şimşek'in bu açıklaması devletin özelleştirme mantığı ile hareket etmesi ve asli görevinden uzaklaşması anlamına gelmektedir. Devlet bir işletme değil; Hükümeti yönetenler de tüccar değildir. Ayrıca bu tutum, devletin öğretmen, öğrenci, derslik gibi maliyetlere de sırtını döndüğünü ortaya koymaktadır.  Eğitim, maliyet hesaplarına kurban edilmeyecek kadar önemli bir alandır. Bu alanda söz söyleme merci Maliye Bakanı ve onun ilginç hesapları hiç değildir.

Maliye Bakanı'nın "öğrenci başına 1500 lira versek, durumu müsait olan vatandaşımız üstüne bir miktar daha koyup çocuğunu özel okula gönderse diye düşünüyoruz" sözü çok düşündürücüdür. Çünkü biz sendika olarak Maliye Bakanı'nın özel okul fiyatlarından habersiz olduğunu düşünüyoruz. Bugün özel okul ücretleri yıllık ortalama 15 bin TL'dir. Dolayısıyla Bakanın, "üstüne bir miktar koysunlar" dediği rakam, 13 bin 500 TL'dir. Öte yandan yıllık 55 bin TL ücret alan özel okullarda bulunmaktadır.  Bu durumda temel ihtiyaçlarını karşılamakta dahi zorlanan orta gelir grubunda olan bir ailenin bile çocuğunu özel okula göndermesi hayaldir. Bu parayı verebilecek olan zengin kesimdir. Çocuklarını bin bir zorlukla özel okullara gönderenler istisnadır. Bu durumda devlet alt ya da orta gelir grubuna değil, üst gelir grubuna 1500 TL yardım etmiş olacaktır.

Öte yandan Mehmet Şimşek, yüzde 2'lik özel okul kontenjanının yüzde 20'ye çıkarılması gerektiğini söylemektedir. 15 milyon öğrencinin okula gittiğini düşündüğümüzde, yüzde 20 oranı, 3 milyon öğrenciye tekabül etmektedir. Bu da öğrenci başına 1.500 TL'den, 4.5 milyar TL anlamına gelir. 4.5 milyar TL, 200 bin öğretmenin 1 yıllık maaşı demektir. Madem devletin parası var, o zaman 200 bin atama bekleyen öğretmenin ataması rahatlıkla yapılabilir.

350 bin öğretmen atama beklerken, Maliye Bakanı Şimşek'in böyle bir açıklama yapması akılla mantıkla açıklanacak bir durum değildir. Görünen o ki, Şimşek'in matematik hesabı şaşmıştır. Devlet özel okullara vereceği teşvikle, 200 bin öğretmenin atamasını yapmalı, ek ödemesi bir kuruş artırılmadığı için en düşük memur maaşını alan öğretmenlere destek olmalıdır.

Kaldı ki Türk Eğitim-Sen olarak bağış alan okul müdürlerine soruşturma açılması ile ilgili yaptığımız toplantıda; devletin öğrenci başına 100 TL vermesini, bu paraların da okulun temizlik, kırtasiye, güvenlik vb. giderlerine harcanmasını istemiştik. Bu önerimize olumlu hiçbir cevap gelmezken, Bakan Şimşek'in bugün özel okullara öğrenci başına destek verileceği açıklamasını eğitimde özelleştirme kapılarının aralandığını göstermektedir.

Devletin özel okulları teşvik etmek için çalışma yapması değil; tüm kaynaklarını devlet okulları için seferber etmesi önceliği olmalıdır. Öğretmen atamaları için kaynak ayırmayanların ve öğrencileri 60-70 kişilik sınıflara mahkum edenlerin tüm bu sorunları göz ardı ederek, özel okulları teşvik etmesi, devletin kendi okullarına yüz çevirmesi kabul edilebilir değildir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

Kaynak: turkegitimsen.org.tr  http://www.turkegitimsen.org.tr/haber_goster.php?haber_id=14282


Bu haber 826 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,396 µs