En Sıcak Konular

ÇEVİK BİR'İ YAKAN İMZA

13 Nisan 2012 13:04 tsi
ÇEVİK BİR'İ YAKAN İMZA 28 Şubat dalgasında gözaltına alınan emekli Org. Çevik Bir, uygulama belgesindeki imza için sorgulanacak.

Çevik Bir'i yakan imza!

28 Şubat dalgasında gözaltına alınan emekli Org. Çevik Bir, uygulama belgesindeki imza için sorgulanacak.

Necmettin Erbakan başbakanlığında Refah Partisi ile Doğru Yol Partisi'nin kurduğu hükümetin yıkılmasına yol açan 28 Şubat müdahalesine ilişkin geçen yıl başlatılan soruşturmada ilk gözaltı operasyonu dün yapıldı. Olayla ilgili suç duyuruları "suç yeri"nin Ankara olması nedeniyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nda toplanmış ve başsavcılık dosyayı Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'ne göndermişti.

ÇEVİK BİR GÖZALTINDA

Habertürk gazetesinin haberine göre, soruşturmayı geçen mayıs ayında başlatan ve Türk Ceza Kanunu'nun 312. "Cebir ve şiddet kullanarak TC hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasına kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etme"maddesi kapsamında sürdüren Özel Yetkili SavcıMustafa Bilgili, Ankara 11. Ağır CezaMahkemesi'ne başvurarak 31 kişi için yakalama talebinde bulundu. Operasyon için dün sabah düğmeye basıldı. Ankara, İstanbul, Çanakkale, Niğde ve Eskişehir'de eşzamanlı olarak çoğu 28 Şubat sürecinde görev yapmış 31 eski askerin evi arandı. Aralarında 28 Şubat sürecinde Genelkurmay 2. Başkanı olan emekli Orgeneral Çevik Bir'in de bulunduğu 28 kişi gözaltına alındı. 3 kişinin ise yurtdışında olduğu belirlendi. Bir, İstanbul Harp Akademileri Lojmanları'ndaki evinde yapılan aramanın ardından gözaltına alındı.

ANKARA'YA GÖTÜRÜLDÜ

Daha sonra aralarında Orgeneral Çevik Bir'in de bulunduğu 9 kişi uçakla Ankara Esenboğa Havalimanı'na götürüldü. İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan polislerle THY uçağına binen Bir'e uçağın en arka bölümünde yer ayrıldı. Bir'in seyahat süresince pencereden dışarıyı seyrettiği gözlendi. Bir ve beraberindekiler, kendileri için uçağın arka kapısına yanaştırılanmerdivenden indirilerek Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne aitminibüsle Ulus Devlet Hastanesi'ne götürülüp sağlık kontrolünden geçirildi. Bir, ardından TerörleMücadele Şube Müdürlüğü'ne getirildi.

UYGULAMA EMRİ BELGESİ DELİL OLDU

POSTMODERN darbe olarak adlandırılan 28 Şubat sürecine ilişkin operasyonda gözaltına alınan dönemin 2. Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir ile emekli Tuğgeneral İdris Koralp, 28 Şubat kararlarının uygulanması için hazırlanan "Batı Harekât Konsepti"ne imza atmıştı. Dönemin Genelkurmay Plan Şube Müdürü Albay İdris Koralp, 28 Şubat 1997'deki tartışmalıMGK toplantısında alınan kararlar doğrultusunda yaklaşık 3 ay süren hazırlıkları yürüten isimdi. Koralp'in emirler doğrultusunda yürüttüğü ve altına imzasını attığı çalışma, 6Mayıs 1997'de "Batı Çalışma Grubu Eylem Planı" olarak şekillenmişti. "Gizli" ibareli, 19 sayfa 32maddeden oluşan plan, Genelkurmay Başkanlığı'na gönderildikten sonra dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Çevik Bir tarafından tümkuvvet komutanlıklarına gönderilmişti. Belgeye göre, "siyasi partiler, üniversiteler, sendikalar, demokratik kitle örgütleri,medya vasıtasıyla kamuoyunun olumlu yönlendirilmesinin sağlanması" isteniyor.


EMİRLER ŞÖYLE:

Belgede yer alan sistematik emirlerden bazıları şöyle:

*Cumhuriyet'in temel nitelikleri arasında yer alan laiklik ilkesine sahip çıkılması amacıyla laiklik aleyhtarı yayın yapan radyo, televizyon ve yazılı basın neşriyatını takip etmek.

*Siyasi partiler, üniversiteler, sendikalar, demokratik kitle örgütleri, kadın ve gençlik teşkilatları,medya vasıtasıyla kamuoyunun olumlu yönlendirilmesini sağlamak, genç nesillerin körpe dimağlarına Cumhuriyet, Atatürk vemillet sevgisi işlenmesi.

*Kuran kurslarının Milli EğitimBakanlığı kontrolünde açılıp denetlenmesi için gerekli kanuni düzenlemelerin yapılması.

*Tarikat, vakıf ve cemaatlerin açtıkları Kuran kurslarının kapatılması için yetkili mercileri yönlendirmek. Yasal olarak açılan Kuran kurslarında Cumhuriyet rejimine bağlı din adamlarının görevlendirilmesini sağlamak.

*İrticai faaliyetleri nedeniyle TSK'dan uzaklaştırılanların kamu kurumlarında çalışmasını engelleyecek yasal düzenlemeler yapılmasını sağlamak.

*Şeriatçı kadroların faaliyetlerini kontrol ve takip etmek.

*Hükümet değişikliği fırsatlarından yararlanıp köktendinci kadroları tasfiye etmek.

*İlahiyat fakültesi mezunlarından yararlanmak.

*Vakıf, dernek, yurt, özel okul, dergah gibi teşkillerin varsa bağlı olduğu şirketlerinmali yönden denetimlerini sağlamak.

*TSK garnizon ve personellerinin bu şirketlerden alışveriş yapmamasını sağlamak.

ÇEVİK BİR KİMDİR?

28 Şubat sürecinde Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı'dan sonra Karargâh'ın en etkili ismiydi. O dönemde Genelkurmay 2. Başkanı olan Bir'in, "Batı Çalışma Grubu"nun başında olduğu iddia ediliyordu. Evren'in Cumhurbaşkanlığı döneminde yaverliğini yapan Bir, 1999'da emekli oldu. Bir, 2009'da Ergenekon kapsamında Savcı Zekeriya Öz'e ifade vermiş, Öz, Bir'in 28 Şubat'la ilgili şüpheli sıfatıyla ifadesini aldığını açıklamıştı.



Kaynak: GAZETEVATAN http://haber.gazetevatan.com/cevik-biri-yakan-imza/443239/1/Gundem


Bu haber 739 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,722 µs