En Sıcak Konular

GÖRMEZ: ''İNSANLIĞIMIZ YOKSULLAŞIYOR''

12 Nisan 2012 18:44 tsi
GÖRMEZ: ''İNSANLIĞIMIZ YOKSULLAŞIYOR'' Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, medya mensuplarının üst düzey yöneticileriyle kahvaltıda bir araya geldi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez

İnsanlığımız yoksullaşıyor

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, medya mensuplarının üst düzey yöneticileriyle kahvaltıda bir araya geldi. Hz. Muhammed'in kardeşlik hukuku ve ahlakını bu yılın ana teması olarak işleyeceklerini dile getiren Görmez, "Bugün İslam dünyasının en önemli sorun, eczacı yöntemiyle tedavi olmayı denemektir." dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, medya yöneticileri ile Emirgan Korusu içinde bulunan Beyaz Köşk'te bir araya geldi. Kutlu Doğum Haftası konusunda basın mensuplarına bilgi veren Görmez, bu yıl Hz. Muhammed'in kardeşlik hukuku ve ahlakının ana tema olarak belirlendiğini söyledi. Çok sayıda gazetecinin katıldığı toplantıda, bu yıl ana tema olarak neden Hz. Muhammed'in kardeşlik hukuku ve ahlakının seçildiğini anlatan Görmez,  Suriye'deki çatışma ortamına atıfta bulunarak "Konu olarak 'Hz. Peygamber'in kardeşlik ahlakı ve kardeşlik hukuku' başlığını tercih ettik. Hem küresel ölçekte insanın aynı topraktan aynı özden aynı hamurdan yaratılmış olmalarını unutmaları insanın tekrar toprak olacağını unutan insanlık var. İnsanlığımız yoksullaşıyor. Kardeşlik temasını işlemeye ihtiyacımız olduğunu düşündük. Danimarka'dan geliyorum küresel ölçekte verdiğimiz mesajları paylaşacağım.

İslam dünyasında gerçekten hepimizi derinden yaralayan mezhep çatışmasıyla karşı karşıyayız. Aslında benim mezhep çatışması demeye dilim varmıyor. Kökenine indiğimizde siyasi ihtirasların mezhep rengine bürünerek karşı karşıya geldiğini görüyoruz. Bölgemizdeki çatışmaların dini ve mezhebi olduğunu iddia etmenin doğru olmadığını düşünüyorum. Siyasi güç tutkularının ihtirasların kendilerini mezhep kimliği arkasına saklayarak birbirleri ile çatıştığına şahit oluyoruz. Bu vesile ile de pek çok mümin kardeşimiz ciddi acılar çekiyor."dedi

ANA YOL BÜYÜK ÇOĞUNLUĞUN TABİ OLDUĞU YOLDUR
Toplantıda gazetecilerin sorularını da cevaplandıran Mehmet Görmez, Suudi Arabistan'da bir müftünün kiliselerle ilgili konuşmasının hatırlatılması üzerine,  kutuplaşmalarda uçlar öne çıktığı için ana yolun gölgede kaldığını söyledi.

Ana yolun büyük çoğunluğun tabi olduğu yol olduğunun altını çizen Görmez, "Bu ana yolu iki şekilde beslemek gerektiğine inanıyorum. Bütün İslam dünyasının liderleri ile görüştüğümde sözüme şöyle başlıyorum: 'Diplomasi çerçevesinde mi konuşmamı istersiniz; kardeşlik çerçevesinde mi?' Onlar da ikincisini tercih ediyorlar. Kardeşlik çerçevesinde görüşeceksek İslami ilimler öğreten tüm müesseselerimizin gözden geçirilmesi gerekiyor" diye konuştu.

KUR'AN-I KERİM'İN ORTAYA KOYDUĞU ESASI YOK SAYILAMAZ
"Bugün İslam dünyasındaki en önemli sorun eczacı yöntemiyle tedavi olunmak istenmesidir" diyen Görmez, "Tabibe başvurmadan herhangi bir yerimiz ağrıdığı zaman eczaneye gidip sıradan bir çekmeceden ilaç alarak içmek neyse, İslam dünyasında biraz önceki açıklamanın dayandığı şey böyle bir şeydir. Kur'an-ı Kerim'in ortaya koyduğu esası yok sayacaksın. Peygamber Efendimizin Medine'ye hicret ettiği günden itibaren o bölgede Hıristiyan topluluklarla yaptığı anlaşmalar bugüne kadar gelmiş. Hz. Ömer Kudüs'e girdiğinde 'Ben burada kılarım. Yeryüzü bana mescit kılındı ama benden sonra Müslümanlar gelir burayı camiye çevirirler' endişesini ifade edecek, Fatih'in Galata Hıristiyanları ile yaptığı anlaşma elimizde. İslam medeniyetinin bu konuda yaptığı bütün yapıp ettiklerini ir tarafa bırakacaksınız, eczaneden elinize geçen bir tane rivayet bulacaksınız. O rivayet üzerine hüküm bina edeceksiniz. Bizim İslam dünyasının özellikle bütün dünyadan öğrenci alan büyük müesseslerin bütün sistemlerini bilgi üretme mekanizmalarını ve bu bilgiyi hangi usulle öğretmemiz gerektiği üzerinde yeniden kafa yorması lazım." ifadelerini kullandı.

GÖRMEZ'DEN HACIBEKTAŞ VELİ KÜLLİYESİ AÇIKLAMASI...
Görmez, konuşmasında Kopenhag ziyareti ile ilgili de bilgiler verdi. Kopenhag'da bir Alevi derneğini ziyaret ettiklerini belirten Görmez, "Genç arkadaşlarımız, 'Hacı Bektaş Veli Külliyesi'ni müzeye çevirdiniz. Ve şimdi biz serçeşmemiz olan Hacı Bektaşı Veli'nin kabrini ziyaret etmek için gittiğimizde müzeye girmek için para veriyoruz' dedi. Bunu ben biliyordum. Daha önce Hacı Bektaş ilçesinde iki dönem başkanlık yapmış ve şimdi Hacı Bektaş Derneği Başkanları bu sorunu bana iletmişlerdi. Doğrusu ben Diyanet İşleri Başkanı olarak Hacı Bektaş Veli Külliyesi asırlar önce hangi amaca hizmet ediyorsa, ama tarihteki hüviyetine uygun olarak bu gün ona yüklediğimiz anlamla değil, tarihteki hüviyetine uygun olarak aynı heyecana, ziyarete uygun açılması gerektiğine inanıyorum" dedi. (Fatih Yedier - Milli Gazete)


Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/insanligimiz-yoksullasiyor-235614.htm


Bu haber 682 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,518 µs