En Sıcak Konular

''28 ŞUBATÇILARA'' BALANS AYARI

12 Nisan 2012 22:08 tsi
''28 ŞUBATÇILARA'' BALANS AYARI Dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir’in “Demokrasiye balans ayarı yaptık” sözleriyle nitelediği 28 Şubat ‘postmodern darbe’yle ilgili düğmeye basıldı

28 Şubat'ın asker kanadına baskın!

Gerekçe Refahyol'a darbe, hedef BÇG

Dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir'in "Demokrasiye balans ayarı yaptık" sözleriyle nitelediği 28 Şubat 'postmodern darbe'yle ilgili düğmeye basıldı. 5 şehirde eş zamanlı başlayan operasyonlarda, 31 emekli asker için yakalama kararı çıkarıldı. Aralarında darbenin simge ismi Çevik Bir'in de olduğu 28 kişi gözaltına alındı, 3 kişi yurt dışında olduğu için yakalanamadı

Ankara özel yetkili Başsavcıvekilliği, "post-modern darbe" olarak nitelenen 28 Şubat süreci ile ilgili yürüttüğü soruşturma kapsamında 31 emekli asker hakkında mahkemenin verdiği gözaltı ve arama kararı doğrultusunda operasyon başlattı. Operasyon kapsamında tamamı emekli olan 1 orgeneral, 3 tuğgeneral, 1 tümgeneral, 18 albay, 2 binbaşı, 2 yüzbaşı ve 4 astsubay hakkında "Hükümeti ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçundan gözaltı ve arama kararı çıkarıldı.

Kozmik oda savcısı yürütüyor 

Geçen yıl Kasım ayında suç duyuruları üzerine başlatılan soruşturma kapsamında dün sabah saatlerinde operasyon başlatıldı. Başbakan Bülent Arınç'a suikast iddiasıyla ilgili soruşturma kapsamında Genelkurmay Başkanlığı Seferberlik Tetkik Kurulu'nun gizli belgelerinin saklandığı kozmik odada arama yapılmasını sağlayan savcı Mustafa Bilgili'nin yürüttüğü ve 12 Eylül davasını açan savcı Kemal Çetin'in bazı aramalara katıldığı soruşturmayla ilgili olarak resmi bilgileri Başsavcıvekili Hüseyin Görüşen verdi.

'Hükümeti devirmeye teşebbüs' 

Görüşen makamında gazetecilere yaptığı açıklamada hakkında arama kararı çıkan 3 kişinin yurt dışında olduğunu belirtti. Yazılı açıklamada ise "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek suçundan 11 Nisan 2012 (önceki gün) tarihinde Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesinden alınan arama kararı doğrultusunda 12 Nisan 2012 saat 8.00'da Ankara'da 17, İstanbul'da 11, Niğde'de 1, Çankkale'de 1 ve Eskişehir'de 1 olmak üzere toplam 31 ayrı adreste arama yapılmakta olup ve yine arama kararı alınan 31 şüpheli ile ilgili soruşturmayı yürüten Cumhuriyet savcısı tarafından gözaltı kararı verilmiştir. Askeri mahallerdeki aramalar, Cumhuriyet Savcısı denetiminde merkez komutanlığı görevleri tarafından yapılmakta, ayrıca 2 şüphelinin avukat olması nedeniyle bu şüphelilerin aramaları Cumhuriyet savcısının bizzat denetiminde ve ilgili baro tarafından görevlendirilen avukat nezaretinde gerçekleştirilmektedir" denildi.

Evlerde aramalar yapıldı

Soruşturma kapsamında Ankara'da gözaltına alınanlar, Gazi Mustafa Kemal Devlet Hastanesi'nde sağlık kontrolden geçirildikten sonra Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürüldü. Gözaltı kararı çıkarılan emekli Tuğgeneral Abdullah Kılıçarslan'ın Ankara Birlik Mahallesi'ndeki evinin önüne ise ambulans geldi. Kılıçarslan'ın oturduğu Çağıl Apartmanı'nın önünde duran ambulanstan bir doktor inerek binaya girdi. Yaklaşık yarım saat içeride kalan doktor, daha sonra ambulansla evin önünden ayrıldı. İstanbul'da gözaltına alınan ve aralarında dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir ile emekli tuğgeneraller İdris Koralp ve Ünal Akbulut'un da aralarında bulunduğu kişiler, ev ve işyerlerindeki aramaların tamamlanmasının ardından sağlık kontrolünden geçirildiler ve uçakla Ankara'ya getirildiler. İstanbul'da, haklarında gözaltı kararı bulunan ve emekli albay oldukları bildirilen 2 kişiye evlerinde olmadıkları için ulaşılamadı. İstanbul'da gözaltına alınan emekli Tuğgeneral Ünal Akbulut'un, "Balyoz Planı" soruşturmasında 7 Nisan 2010 tarihinde Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne getirildiği ve savcılıkta ifade verdikten sonra serbest kaldığı belirtildi.

'BÇG'de görev alan askerler'

Soruşturma kapsamında gözaltına alınanların 28 Şubat döneminde önemli bir yeri olan BÇG'nin çalışmalarına katılan askerler olduğu ifade edildi. Savcılığın, soruşturma sırasında BÇG'nin faaliyetleri ile ilgili yazışmalar yaptığı ve belgelerde imzası olan askerler hakkında arama ve gözaltı kararı çıkarttığı belirtildi. Yargı kulislerinde soruşturma kapsamında, önümüzdeki günlerde yeni operasyonların da yapılabileceği ve 28 Şubat döneminin kuvvet komutanları ile Genelkurmay Başkanı'nın da soruşturmaya dahil edilebileceği belirtiliyor. Bu durumda dönemin Genelkurmay Başkanı emekli orgeneral İsmail Hakkı Karadayı'nın da ifadesine başvurulabileceğine işaret ediliyor. BÇG, 28 Şubat 1997'deki MGK toplantısında alınan kararların uygulanmasını denetim amacıyla Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde kurulmuştu. BÇG'nin fikir babasının gözaltına alınan dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir olduğu ve onun emriyle kurulduğu ifade edilmişti. BÇG, "irticai faaliyet" içerisinde olduğunu iddia ettiği kişilere karşı tedbir almak gerekçesiyle 6 milyona yakın insanı fişlediği iddia edildi. 

Uçağın altında 45 dakika geciken pilotları bekledi

Ankara'dan gelen gözaltı listesinde ismi bulunan Emekli Orgeneral Çevik Bir'in Levent'teki Harp Akademileri Komutanlığı Lojmanları'ndaki ikametine sabah saat 07.00 sıralarında saatlerde polisler geldi. Bir'in evinde arama yapılırken, haberin duyulmasıyla birlikte çok sayıda basın mensubu lojman önüne toplandı. Yaklaşık 6 saat süren aramaların ardından Çevik Bir gözaltına alınarak sağlık kontrolü için Çağlayan'daki adalet Sarayı'na götürüldü. Ardından da beraberindeki 8 kişiyle birlikte, 15.30 sıralarında bir minibüsle Ankara'ya götürülmek üzere uçağa bindirilmek için Atarük Havalimanı'na getirildi. Beyaz bir minibüsle Ankara'ya gidecek uçağın altına getirilen Bir ve beraberindekiler, THY uçağının pilotları 45 dakikalık bir gecikme yapınca minibüsün içinde beklemek zorunda kaldı. Bu arada minibüste bekleye 9 kişi susadığı için uçaktan su alınıp kendilerine verildi.

Batı Çalışma Grubu nedir

Batı Çalışma Grubu'nun (BÇG), postmodern darbe olarak bilinen 28 Şubat 1997 tarihli MillÓ Güvenlik Kurulu kararlarının uygulanıp uygulanmadığının denetimi amacıyla kurulan bir yapı olduğu öne sürülüyor. İddialara göre Güven Erkaya'nın komutanı olduğu Deniz Kuvvetleri bünyesinde faaliyet gösterdi. Fikir babası ise Genelkurmay 2. başkanı Çevik Bir'di. İrticai faaliyet içerisinde olduğunu iddia ettiği kişilere karşı tedbir almak amacıyla kurulan BÇG'nin 28 Şubat sürecinde 6 milyona yakın insanı fişlediği öne sürülüyor. Yasadışı olarak kurulan bu kurum Mesut Yılmaz hükzmeti döneminde yasallaştı, birkaç yıl sonra lağvedildi.

Onbaşı Sarmusak davası

Emniyet İstihbarat Dairesi, bu genelgeleri askeri darbe hazırlığı olarak niteleyerek dönemin Başbakanı Erbakan'a bir rapor sundu. Erbakan'ın raporu verdiği dönemin Cumhurbaşkanı Demirel ise belgeleri dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı'ya verdi. Bunun üzerine belgelerin nasıl sızdığına ilişkin soruşturmada polis kökenli deniz onbaşı Kadir Sarmusak hakkında dava açıldı. Ardından belgeleri hükümete ileten Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanı Bülent Orakoğlu, askeri mahkemece tutuklandı. Ancak dava sonunda her iki sanık da beraat etti. ( VATAN İSTİHBARAT)

'Laiklik çok hastaydı iyileşsin diye ilaç verdik'

MGK bildirisi yayımlandığında Genelkurmay 2. Başkanı olan Orgeneral Çevik Bir, 1999'da 1. Ordu Komutanlığı'ndan emekli oldu. 'Batı Çalışma Grubu'nun kurucularından olduğu ortaya çıktı. Eski Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir, 2009 yılında Ergenekon soruşturması kapsamında zamanın savcısı Zekeriya Öz'e ifade vermişti. Savcı Öz, emekli generalin 28 Şubat'la ilgili şüpheli sıfatıyla ifadesini aldığını açıklamıştı. Çevik Bir'in, 1 yıl sonra da 'Devrimci Karargah Örgütü' soruşturmasında mağdur sıfatıyla ifadesi alınmıştı.

Çarpıcı benzetmeler

Tankların Sincan'da resmi geçit yapmasına ilişkin "Demokrasiye balans ayarı yaptık" diyen Çevik Bir, muhtıranın ardından Washington'da katıldığı Amerikan Türk Konseyi toplantısında da 28 Şubat'ı şu sözlerle anlatmıştı: "Türkiye'de İslam ve demokrasi evliliği var. Bu evlilikten doğan çocuk ise laiklik. Şimdi bu çocuk zaman zaman hasta oluyor. Türk Silahlı Kuvvetleri de bu çocuğu iyileştiren doktordur. Çocuğun ne kadar hasta olduğuna bakıp bir daha hasta olmayacağına emin olacak dozda ilacı veririz." (Kemal GÖKTAŞ - Çınar ÖZER -VATAN)

İlk dalga istihbaratçı subayları vurdu

5'İ EMEKLİ GENERAL 28 GÖZALTI

Emekli Org. Çevik Bir'le birlikte 5 emekli general gözaltına alındı. Hakkında arama ve gözaltı kararı bulunan isimlerin o dönem basın, harekat ve istihbaratta görev yapan askerler olması dikkat çekti. Bu isimler arasında dönemin Genelkurmay Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı emekli Albay Hüsnü Dağ, Genelkurmay Harekat Başkanlığı'nda Daire Başkanı olan emekli Albay Oğuz Kalelioğlu ve Deniz Kuvvetleri İstihbarat Dairesi Başkanı emekli Albay Eser Şahan'ın da bulunması dikkat çekti. İşte hakkında gözaltı kararı çıkan 31 emekli asker:

ANKARA

- Abdullah Kılıçarslan- Emekli Tuğgeneral n Hüsnü Dağ- Emekli Kurmay Albay n Arslan Daştan- Emekli Kurmay Albay n Oğuz Kalelioğlu - Emekli Kurmay Albay n Sezai Kürşat Ökte- Emekli Kurmay Albay n Ahmet Nazmi Solmaz- Emekli Kurmay Albay n Mustafa Kemal Savcı- Emekli Albay n İbrahim Selman Yazıcı - Emekli Kıdemli Albay n Ziya Batur- Emekli Albay n Ruşen Bozkurt- Emekli Albay n Ahmet Aka- Emekli Binbaşı n Mehmet Şinasi Çalış- Emekli Albay n Abdurrahman Yavuz Gürcüoğlu- Emekli Albay n İsrafil Aydın- Emekli Albay n Yahya Cem Özarslan- Emekli Albay n Serdar Çelebi- Emekli Kıdemli Albay n Hamza Özaltun- Emekli Başçavuş

İSTANBUL

- Çevik Bir- Emekli Orgeneral n İdris Koralp- Emekli Tuğgeneral n Ünal Akbulut- Emekli Tuğgeneral n Yüksel Sönmez- Emekli Albay n Eser Şahan- Emekli Albay n Cengiz Çetinkaya- Emekli Albay n Salih Eryiğit- Emekli Binbaşı n Mustafa Babacan- Emekli Yüzbaşı n Necdet Batıran- Emekli Başçavuş n Orhan Nalcıoğlu- Emekli Yüzbaşı n Aydın Karaşahin

ÇANAKKALE

- Ahmet Tarık Yelkenci - Emekli Astsubay

NİĞDE

- Ümit Şahintürk - Emekli Kıdemli Albay

ESKİŞEHİR

- Alican Türk- Emekli Albay


Kaynak: GAZETEVATAN http://haber.gazetevatan.com/gerekce-refahyola-darbe-hedef-bcg/443045/1/Gundem




Bu haber 726 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,599 µs