En Sıcak Konular

KUR'AN KURSLARINA YENİ DÜZENLEME GELİYOR

8 Nisan 2012 10:33 tsi
KUR'AN KURSLARINA YENİ DÜZENLEME GELİYOR Okulların tatil olduğu zamanlarda, kişiler kendi isteğine, küçükler de kanuni temsilcilerinin talebine bağlı olarak yaz Kur'an kurslarına gidebilecek. Yaz Kur'an kursları, Kur'an kurslarında, camilerde ve müftülüklerce uygun görülecek yerlerde, mülki a

Kur'an kurslarına yeni düzenleme

Okulların tatil olduğu zamanlarda, kişiler kendi isteğine, küçükler de kanuni temsilcilerinin talebine bağlı olarak yaz Kur'an kurslarına gidebilecek. Yaz Kur'an kursları, Kur'an kurslarında, camilerde ve müftülüklerce uygun görülecek yerlerde, mülki amirin onayıyla açılacak.
  
Yaz Kur'an kurslarının süresi 2 ayı ve haftada 5 günü geçmeyecek. Kur'an kursları ise il, ilçe, belde ve köylerde ilgili ilmüftülüğünün teklifi ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın onayıyla eğitim-öğretime açılacak. Kursa kayıt olacaklarda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma şartı aranacak, yabancı uyruklu olanlar ise Dışişleri Bakanlığının görüşü alındıktan sonra Diyanet İşleriBaşkanlığı'nın izniyle kursa kaydedilebilecek. 
Okulların tatil olduğu zamanlarda, kişiler kendi isteğine, küçükler de kanuni temsilcilerinin talebine bağlı olarak yaz Kur'an kurslarına gidebilecek. 
Yaz Kur'an kursları, Kur'an kurslarında, camilerde ve müftülüklerce uygun görülecek yerlerde, mülki amirin onayıyla açılacak. 
Diyanet İşleri Başkanlığı Kur'an Eğitim ve Öğretimine Yönelik Kurslar ile Öğrenci Yurt ve Pansiyonları Yönetmeliği, Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı. 
Yönetmelikle, Kur'an eğitim ve öğretimine yönelik kursların, Kur'an kursu yurt ve pansiyonlarının açılış ve çalışmaları, kurslarda verilen eğitim-öğretim hizmetleri ile bunların yönetim ve denetim esaslarının belirlenmesi amaçlanıyor. 
Yönetmeliğe göre, Kur'an kurslarındaki kurs yöneticisi, müftünün teklifi ve mülki amirin onayıyla; kurs yöneticisinin nitelikleri ile öğretici, nöbetçi öğretici ve diğer personelin görevleri, Başkanlığın internet adresinde yayımlanacak bir yönergeyle belirlenecek. 
Kur'an kurslarında öğretici ihtiyacının kadrolu veya sözleşmeli öğreticilerle karşılanması esas olacak. Bu ihtiyacın kadrolu veya sözleşmeli öğreticilerle karşılanamaması halinde vekil veya geçici öğretici görevlendirilebilecek.  
Öğrencisi kalmayan kursların öğreticileri, ihtiyaç olan başka Kur'an kursları ile diğer din hizmetlerinde müftülükçe görevlendirilecek. 

Öğreticilerin yıllık izinlerini, kurslarda eğitim-öğretime ara verildiği tarihlerde kullanmaları esas olacak. Ancak öğreticiler yaz Kur'an kurslarında da eğitimi aksatmayacak şekilde izin kullanabilecek. Hafızlık eğitiminde görevli öğreticiler ise müftünün uygun gördüğü zamanlarda izin kullanacak. 

KUR'AN KURSLARI NASIL AÇILACAK?

Diyanet İşleri Başkanlığınca düzenlenen yaygın din eğitimi kurslarında görevlendirilenlerin ders ve ek ders ücretleri, ilgili mali mevzuat hükümlerine göre ödenecek. 
Kursların eğitim takvimi, öğretim programları ve illerin özellikleri dikkate alınarak Başkanlıkça belirlenecek. Kur'an kurslarında ihtiyaca ve talebe bağlı olarak hafta sonu ve mesai saatleri dışında da eğitim yapılabilecek.  
Kur'an kursları, il, ilçe, belde ve köylerde ilgili il müftülüğünün teklifi ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın onayıyla eğitim-öğretime açılacak.  
Kur'an kursları, öğrenci sayısı, verilecek eğitimin ve öğretimin niteliğiyle kullanılacak binanın fiziki koşulları gibi ölçütler dikkate alınarak A, B, C ve D grubu olarak tasnif edilecek.

Çeşitli nedenlerle Kur'an kurslarına gelemeyen veya bu hizmetlerden yararlanamayan vatandaşlar için uygun görülen yerlerde müftülüğün teklifi, mülki amirin onayıyla Kur'an eğitim ve öğretim kursu düzenlenebilecek.

KURSLARDA DİNİ İÇERİKLİ ETKİNLİKLER DÜZENLENECEK

Kur'an kurslarında gerçekleştirilecek faaliyetler, yönetmelikle şöyle düzenlendi:
"-Kur'an-ı Kerim'i usulüne uygun olarak yüzünden okumayı öğretmek,
-Tecvid, tashih-i huruf ve talim gibi Kur'an-ı Kerim'i usulüne uygun ve güzel okumayı sağlayıcı bilgileri uygulamalı olarak öğretmek,
-İbadetler için gerekli sure, ayet ve duaları ezberletmek ve anlamlarını öğretmek,
-Hafızlık yaptırmak,
-Kur'an-ı Kerim'in anlaşılmasını sağlamak,
-İslam dininin inanç, ibadet ve ahlak esasları ile Hazreti Peygamberin hayatı ve örnek ahlakı hakkında bilgiler vermek,
-Dini içerikli sosyal ve kültürel etkinlikler düzenlemek."
-Kur'an eğitiminde "e-eğitim" de kullanılabilecek-
Yönetmeliğe göre, Kur'an Eğitim ve Öğretimi Kurulu; Diyanet İşleri Başkanı veya eğitimden sorumlu Başkan Yardımcısının başkanlığında, Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü, Dini Yayınlar Genel Müdürü, Din İşleri Yüksek Kurulu'ndan bir üye, Hukuk Müşaviri, Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu'ndan bir üye, Yaygın Din Eğitimi Daire Başkanı ve Program Geliştirme Daire Başkanından oluşacak.
 Kurul çoğunlukla toplanacak ve kararlarını çoğunlukla alacak. Eşitlik halinde kurul başkanının tarafı çoğunluk sayılacak. Kurul kararları Başkan onayıyla yürürlüğe girecek. 
Her yıl eylül ayında ve ayrıca Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğünün önerisi üzerine Başkanlığın uygun göreceği tarihlerde toplanacak Kurul'un görevleri şöyle olacak:
"Taslak hazırlanan eğitim ve öğretim programları, ders kitapları, yardımcı kitaplar ve öğretici kılavuz kitaplarını incelemek ve uygulanmasını sağlamak, eğitim ve öğretimi geliştirme, değerlendirme ile ilgili görev ve hizmetleri yürütmek, yaygın din eğitiminde uygulanan programlara göre ders veya yardımcı ders kitapları ile materyal hazırlamak, hazırlatmak veya satın almak, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kişilerce hazırlanan ders materyallerini inceleyerek bunların uygulanmasına karar vermek."
Kur'an eğitim ve öğretiminde Başkanlıkça hazırlanan eğitim ve öğretim programları uygulanacak. Bu eğitimlerde Başkanlıkça hazırlanan ders kitapları kullanılacak ve uygun görülen ders materyalleri de takip edilecek. Bu hizmetlerde e-eğitim de kullanılabilecek.


Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?id=23463


Bu haber 667 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,623 µs