En Sıcak Konular

12 EYLÜL DAVASI ''SANIKSIZ'' BAŞLADI

4 Nisan 2012 22:04 tsi
12 EYLÜL DAVASI ''SANIKSIZ'' BAŞLADI 12 Eylül 1980 tarihinde gerçekleştirilen askeri darbenin sorumlularının yargılanacakları dava başladı.12 Eylül davasının iki sanığı Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya duruşmaya katılmadı.

Tarihi davada izdiham

12 Eylül 1980 tarihinde gerçekleştirilen askeri darbenin sorumlularının yargılanacakları dava başladı. 

7. Cumhurbaşkanı ve dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Kenan Evren ile dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya, Anayasal düzeni ortadan kaldırdıkları gerekçesiyle Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanacak. Davanın ilk duruşması mağdur ve müdahillerin katılımıyla başladı. İlk duruşmaya 60 müdahil avukatı ile 3 sanık avukatı katılıyor. 

Mahkeme salonu dolunca hakim ayakta kalanlara sanık koltuğuna oturmalarını teklif etti ancak bu öneriyi kabul eden olmadı. Kenan Evren'in avukatı anayasa kitapçığını göstererek ''12 Eylül darbedir ancak bu mahkeme yetkisiz, Evren'i yargılayamaz'' dedi.

12 Eylül davasının iki sanığı Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya duruşmaya katılmadı.

Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 12 Eylül davasının ilk duruşmasında sanık sandalyesi boş kaldı. Anayasal düzeni ortadan kaldırdıkları gerekçesiyle yargılanan dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Kenan Evren ile dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya, duruşmaya katılmazken, sanık avukatları mahkeme salonunda hazır bulundu. Evren'in tedavi gördüğü hastanede düşerek omzunu çatlattığı, bu nedenle de duruşmaya katılmayabileceği belirtilmişti

ADLİYE ÖNÜNDE PROTESTO

Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlanan "12 Eylül Davası"nda yargılanan dönemin generalleri Kenan Evren ile Tahsin Şahinkaya'yı protesto etmek için binlerce eylemci Ankara Adliyesi önünde toplandı. Eylemciler, "Evren yetmez, işkenceciler yargılansın" şeklinde sloganlar attı.

12 Eylül 1980 darbesini gerçekleştiren dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Kenan Evren ile dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın "TC Anayasası'nın tamamını veya bir kısmını değiştirmeye veya ortadan kaldırmaya ve anayasayla teşekkül etmiş olan TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasına engel olmaya, cebren teşebbüs etmek suçları"ndan Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın ilk duruşması bugün görülmeye başlandı. Davanın sanıklarını ve 1980 darbesini gerçekleştiren dönemin tüm sorumlularını protesto etmek için binlerce gösterici adliye önünde toplandı. Adliyenin önü eylemciler tarafından "Son sözü direnenler söyleyecek. Vardık, varız, var olacağız", "Darbecilerle vicdan ve adalet önünde hesaplaşmak için adalet nöbetindeyiz" ve "İki 12 Eylül'den de hesap soracağız" yazılı pankartlarla donatıldı.

Adliye önüne ÖDP ve 12 Eylül'ü Yargılama Platformu tarafından kurulan eylem otobüslerinde dönemin mağdurlarıyla 1980 darbesi sürecinde hayatını kaybeden kişilerin aileleri konuşmalar gerçekleştirdi. Eylem, göstericilerin eylem otobüsü üzerinden 1980 sürecinde yaşamını yitirenlerin isimlerinin okunması ve göstericilerin de "yanımızda" diyerek yanıt vermesiyle başladı. Ardından darbe sürecinde yaşamını yitirenler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Eylem otobüsü üzerinde konuşan dönemin mağdurları Kenan Evren ile Tahsin Şahinkaya'nın yargılanmasının 12 Eylül sürecini aklamaya yetmeyeceğini, dönemin tüm sorumlularının yargılanması gerektiğini ileri sürdü.

Konuşmacılar, "İki generalin yargılanması yetmez. Tüm suç ortakları, tüm işkenceciler yargılanmalıdır" dedi. Bu arada göstericilerin de hafızalara "Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek" olarak kazınan sloganı değiştirerek, "Gün gelecek, devran dönecek, darbeciler halka hesap verecek" şeklinde kullandı. "Bu dava sahipsiz değil, paşalar da maşalar da hesap verecek" yazılı dövizlerle adliye önünde biriken kalabalık, seslerini mahkemeye duyurmak için hep bir ağızdan "Darbeciden hesabı devrimciler soracak" diye haykırdı. Eylem, dönemin mağdurlarının ve hayatını kaybeden kişilerin yakınlarının eylem otobüsü üzerinden yaptığı konuşmalarla sürüyor.

-KATILANLAR-

Adliye önünde gerçekleştirilen protesto eylemine, çok sayıda sendika, sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti destek veriyor. Eyleme destek veren gruplar arasında, 78'liler Girişimi, 78'liler Federasyonu, Alevi Bektaşi Federasyonu, KESK, DİSK, TMMOB, TTB, ÖDP, EMEP, EDP, ÖSP, UİD-DER, Partizan, ESP, Sosyalist Gençlik Birliği ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği yer alıyor.

AVUKATLARIN YETKİSİZLİK TALEBİ REDDEDİLDİ

Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi, sanıkların avukatı Bülent Hayri Acar'ın "mahkemenin erksiz/yetkisiz olduğu, soruşturmanın ve yargılamanın yokluğuna karar verilmesi, mahkemenin bundan önceki işlemlerinin de yok sayılması" istemini reddetti.

ADLİ TIP RAPORU MAHKEMEYE SUNULDU

12 Eylül Davası sanıkları Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın sağlık durumuna ilişkin adli tıp raporu mahkemeye sunuldu.
Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasına sanıklar dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Kenan Evren ve Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya katılmadı. Sanıkların sağlık durumuna ilişkin Ankara Adli Tıp Kurumu'nun raporu duruşma sırasında mahkemeye sunuldu. Raporda, Evren ve Şahinkaya'nın sağlık durumlarının İstanbul Adli Tıp Kurumu tarafından incelenmesi istendi.


Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ http://gundem.milliyet.com.tr/tarihi-davada-izdiham/gundem/gundemdetay/04.04.2012/1523845/default.htm


Bu haber 634 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    16,461 µs