En Sıcak Konular

ZAM SAĞANAĞI EKONOMİDEKİ MAKYAJI BOZDU

3 Nisan 2012 14:22 tsi
ZAM SAĞANAĞI EKONOMİDEKİ MAKYAJI BOZDU Yıllardır sanal ekonomik gelişmeden övgüyle söz eden ve ülkeyi tamamen tüketim pazarına dönüştüren siyasi iktidarın ekonomiye yaptığı makyaj son zamlarla aktı.

İşsizlik, ithalatta kırılan rekorlar, zam sağanağı ekonomideki makyajı bozdu...

Uyan ey halkım

Yıllardır sanal ekonomik gelişmeden övgüyle söz eden ve ülkeyi tamamen tüketim pazarına dönüştüren siyasi iktidarın ekonomiye yaptığı makyaj son zamlarla aktı. 10 senelik bilançoya bakılınca vatandaşın gerçek gündemi olan ekonomik durumun ne kadar vahim olduğu ortaya çıkıyor. Vatandaş yapılan son zamlarla birlikte kara kara, kabaran faturaları nasıl ödeyeceğini düşünüyor.

YOK BÖYLE ARTIŞ
Bölgemizde ve iç siyasette yaşanan sıcak gelişmeler, hükümetin yaptığı son zamlarla birlikte yerini buz gibi bir havaya bıraktı. Vatandaş doğalgaz ve elektriğe yapılan zamlarla adeta şoka girdi. Ekmek ve tüp de yapılan zamlardan nasibini aldı. Buna göre, 2002'de 1.76 olan benzinin litre fiyatı, bugün 4.72 lira olurken, aradaki yüzde 168'lik artış dikkat çekti. 2002 yılında bir mutfak tüpünün adet fiyatı 15 lira iken, bugün bu fiyat 60 liranın üstünde. Bu da, tüp fiyatlarının geçen 10 senede yüzde 300 arttığı anlamına geliyor. Aynı şekilde vatandaşın temel harcama kalemlerinden biri olan ekmekteki yüzde 150 artış da vatandaşı kara kara düşündürüyor.

Vatandaşın son günlerdeki en büyük sorunu elektriğe ve doğalgaza yapılan zamlar. Sokaktaki vatandaş, elektriğe yapılan yüzde 9'luk ve doğalgaza yapılan yüzde 18'in üstündeki zamlarla sarsıldı. Elektriğe ve doğalgaza yapılan zamlar vatandaşı kara kara düşünmeye sevk ederken, bu noktaya nasıl gelindiği ise bir türlü bilinmiyor. İktidar sürekli olumlu ekonomik gelişmeler ve "enflasyonu tek rakamlara düşürdük" söylemlerine rağmen memurlara yapılan yüzde 5'lik zamlar gibi hususlar dikkate alınınca Türkiye son yılların en zor günlerini bundan sonra yaşayacak.

GAZA 10 YILDA YÜZDE 100 ZAM!
Doğalgaza tarihinin en yüksek zammı yapıldı. Yapılan yüzde 18'in üstündeki doğalgaz zammı 10 yıl önceki gaz fiyatlarını akla getirdi. 2002 yılında Ankara'da doğalgazın metreküp fiyatı 37 kuruş iken, bu gün yapılan zamla birlikte doğalgazın metreküp fiyatı 70 kuruşun üstüne çıkmış oldu. Vatandaşı doğrudan etkileyen bu zamdan önce geçtiğimiz yıl BOTAŞ tarafından yüzde 12 ile yüzde 14 arasında zam yapılmıştı.

BENZİNE 10 YILDA YÜZDE 168 ZAM!
Doğalgaz ve elektriğe yapılan zamlardan önce benzine de neredeyse her hafta küçük oranlarda zamlar geldi. Son aylarda benzin ve motorinde sıkça rastlanılan bu durum sonrası benzin fiyatları Türkiye'yi Avrupa'da birinciliğe taşıdı. Bu anlamda benzine en son yapılan zamlar ile litre fiyatı neredeyse 5 lira sınırına yaklaştı. 10 yıl önceyle kıyaslandığında benzine yüzde 168 civarında zam yapıldığı ortaya çıktı. 2002 yılında benzine yapılan zamlarla birlikte İstanbul'un Avrupa yakasında kurşunsuz benzinin litre fiyatı 1.76 kuruş iken, bugün ise aynı benzinin litre fiyatı ise 4.72 kuruş düzeyine yükseldi.

EKMEKTE ARTIŞ YÜZDE 150
Zamlar yağmur gibi son günlerde vatandaşı perişan ederken, ekmekte de on yılda gelinen nokta pek iç açıcı değil. Son on yılda ekmekte yüzde 300'ün üzerinde zam artışı yaşandı. 2002 yılında normal ekmeğin birim fiyatı 20 kuruş iken, bu gün ekmeğin en düşük fiyatı 50 kuruş civarında. 2001 ekonomik krizi öncesi 15 kuruş olan ekmeğin fiyatı bir sonraki yıl yüzde 35 oranında artışla 20 kuruşa yükselmişti. Aradan geçen on yıla rağmen ise ülke herhangi bir ekonomik kriz yaşamamasına rağmen ekmeğin yüzdelik artışı 300'lerin üzerinde.

MUTFAK TÜPÜ YÜZDE 300 ARTTI
Son on yılda yaşanan bu zam artışı vatandaşın mutfağına da bire bir yansıdı. 2002 yılında bir mutfak tüpünün adet fiyatı 15 lira iken, bugün bu fiyat 60 liranın üstünde. Bu da, tüp fiyatlarının geçen 10 senede yüzde 300 arttığı anlamına geliyor.

ELEKTRİK DE DOĞALGAZA BAĞLI
Elektriğe yapılan yüzde 8'lik zam da doğalgaz ile bağlantılı. Türkiye'nin elektrik üretiminin yüzde 50'sinin doğalgaz ile karşılandığı da göz önüne alınınca yapılan zamlar önemli. Türkiye elektrik üretimini yurt dışından ithal ettiği doğalgaz ile karşılaması birçok kesim tarafından da eleştiriliyor.

Türkiye'nin hidroelektrik santrallerinin potansiyeli ve diğer mevcut santrallerde dikkate alınınca niye dışarıya bağımlı olunduğu ise hala sorgulanıyor.

POLİTİK TAVIR ZAMLA SONUÇLANDI
Son birkaç gündür vatandaşı doğrudan ilgilendiren elektrik ve doğalgaza gelen zamlar gözleri Türkiye'nin Ortadoğu'daki politik tavrına da çevirdi. Türkiye'nin özellikle Arap Baharı'nda Batı yanlısı politikalara doğrudan destek vermesi, Rusya ve İran ile olan ilişkilerinin de giderek zayıflamasına neden oldu. Rusya ve İran'ın dünyanın en çok doğalgaz rezervlerine sahip olduğu da göz önüne alınınca, gelen zamların politik sebeplerinin de önemli boyutta olduğu kaydediliyor. Özellikle son aylardaki Suriye konusunda bu iki ülke ile karşı karşıya gelen Türkiye, İran ve Rusya'dan yeterince doğalgaz indirimi de alamadı. Bu yüzden Türkiye zammı doğrudan vatandaşına yansıtmak zorunda kaldı.

TÜKETİCİ DERNEĞİNDEN TEPKİ
Zamlar peşi sıra gelirken Tüketici Hakları Derneği de harekete geçti. Yapılan açıklamada Türkiye'nin zamlarda dünya şampiyonu olduğunu belirten Tüketici Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, EPDK'nın yaptığı zamları eleştirdi. Çakar, "Sağ olsun bu kurum, bir kez daha piyasa düzenleme ve denetlemenin sadece zam yapmakla nasıl çözüleceğini bizlere gösteriverdi. Dolayısıyla öncelikle enerji piyasasındaki sorunlara bulduğu "zamsever" çözümleri nedeniyle EPDK'ya sevgiler gönderiyor, kendilerini alkışlıyoruz" diyerek eleştirdi. Çakar, bu zamların 4 kişilik bir ailenin asgari geçim tutarını da yükselttiğine dikkatleri çekerek, "Yapılan bu son zamlarla 4 kişilik bir hanenin aylık asgari elektrik gideri 70 liradan 76 liraya, aylık ortalama doğalgaz gideri ise 103 liradan 121 liraya çıkartılarak, ailenin mutluluğuna vesile olunmuştur! Bununla birlikte, 4 kişilik ailenin asgari elektrik ve ortalama doğalgaz giderlerinin toplam olarak aylık 173 liradan 197 liraya, yıllık 2076 liradan 2364 liraya çıkartılarak mutluluklarına mutluluk katılmıştır!" diye eleştirdi (Ahmet Açıkay - Milli gazete)


Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/uyan-ey-halkim-234721.htm


Bu haber 640 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,847 µs