En Sıcak Konular

BİZİM DİYALOGCULAR HALA KEM KÜME DEVAM EDİYOR

3 Nisan 2012 14:15 tsi
BİZİM DİYALOGCULAR HALA KEM KÜME DEVAM EDİYOR Ortada bir diyalog var. Bir tarafında içi dışı bir olanlar amaçlarını açıkça ortaya koyarak diyaloga devam ediyorlar; diğer tarafındakiler hala kem küm yapıyor.

Bizim Diyalogcular Hala Kem Küme Devam Ediyor

Geçen gün güzel bir konferanstaydım. Konu Maturidi'ydi. Bugüne kadar Eşari kültürüyle yaşayan İslam dünyası içinde Maturidi'yle tanışmak. Gerçi Osmanlı'da yönetim kademesi Maturidilikle hareket etmiş; ancak aklın yerini kalbin yanından ayırmayan Maturidilik tabana yayılamamıştır.
Neyse, o konferansta bir ayeti kerime geçti. Üzerinde durduğum, çalıştığım dinlerarası diyalog konusuyla yakından ilgili. Böyle bir girişimi yani dinlerarası diyalogu yok saydıracak bir ayet, Allah kelamı. Bunu sizlerle paylaşmadan geçemeyeceğim.
Dinlerarası diyalog Müslümanları Hıristiyanlaştırma, İslam'ı yok etme operasyonunun çağımızdaki adı. Bu amaçla ortaya konmuş böyle bir projeye Müslümanlar nasıl, ne maksatla hizmet etmektedir bunu anlamak mümkün değil. Hele Kurana rağmen böyle bir ilişki içine girmek anlaşılması güç bir iştir.
***
Bugüne kadar dinlerarası diyalog karşıtı yayınlarda ayetlerden destekler yapılmıştır. İşte size çarpıcı bir ayet:
"Bütün dinlerden üstün kılmak üzere, Peygamberini hidayet ve hak din ile gönderen O'dur. Şahit olarak Allah yeter." (Fetih 28)
İşte diyalogculara tokat gibi bir cevap… Bütün dinlerden üstün kılmak için. diyalog taraftarları çok dikkatli olmalıdır. Kendiniz bir günahın içinde olabilirsiniz sonuçta her koyun kendi bacağından asılır, der fazla da bir şey diyemeyiz. Ancak Müslümanları bu işe ortak etmenize sessiz kalamayız. O zaman kandırmaya çalışılan insanları uyarmak hepimizin görevidir.
Kimse, hiç kimse meydanı boş zannetmesin. Onlar ne kadar bu dinlerarası diyalogu geliştirme taraftarı olurlarsa olsun; Allahın ayetlerinden dışarı çıkmayanlar, ona şirk koşmadan ve "Allah indinde tek din İslam" olduğunun şuuruyla hareket edenler insanımızı aydınlatma görevine devam edeceklerdir.
***
" Dinlerarası diyalog Kilise'nin bütün insanları Kiliseye döndürme amaçlı misyonunun bir parçasıdır. Bu misyon aslında Mesih'i ve İncil'i bilmeyenlere ve diğer dinlere mensup olanlara yöneliktir." (Papa II. Paul)
Bunu ben veya benim gibi dinlerarası diyalog karşıtları uydurmuş değildir. Bu bir iftira değildir. Kayıtlı, belgeli Vatikan'ın en yetkililerinden birinin diyalog mne anlama geldiğini anlatan açıklamasıdır.
Devam ediyoruz:
" Kilise'nin bütün faaliyetleri, üzerinde taşıdığı şeyleri yani Mesih'in sevgisini ve Mesh'in sözlerini nakletmeye yöneliktir. Bu sebeple diyalog, Kilise'nin İncil'i yayma amaçlı misyonunun çerçevesi içinde yer alır.' (Pietro Rossano, Vatikan Konsil Sekreteri)
Bu açıklamayı yapan şahıs Vatikan Konsil Sekreteridir. Bunları görmeyen gözler, görmek istemeyen gözler daha ne yapılmalı ki gerçeği görmeniz sağlansın. Diyalogcular, o kol kola girdiğiniz papazlar, önünde saygıyla durduğunuz Papa bunları söylüyor.
***
Şimdi dikkat edin yukarıda dinlerarası diyalogla ilgili açıklamaları yapan insanların bulunduğu makamların yayın organında bulunan açıklamayı okuyalım:
" Bütün insanlar Hz. İsa'ya döndürülmeli, bütün insanlar vaftiz olarak Kilisede birleşmeli ve onun vücudu olan Kiliseye girmelidir. Yollar, usuller, metotlar değişir; ama hedef hiç değişmez: Bütün insanları Hıristiyanlık dinine sokmaktır nihai maksadımız."
Bir amaç bundan daha net nasıl açıklanabilir. Dinlerarası diyalog yapmamızdaki amaç; "Hıristiyan olmayanları Hıristiyanlaştırmak, Mesih İsa'yı tanımayanlara onu tanıtmak."
Yollar, usuller, metotlar değişir; ama hedef hiç değişmez, aynen böyle diyorlar. Peki, bizim diyalogcular ne diyor, dinlerarası diyalogu açıklarken hangi kutsal amaçtan söz ediyorlar? Onlar karşı taraftaki diyalogcular kadar net olamıyorlar.
Ey dinlerarası diyalog erbapları ıvır zıvır hikayeleri bırakın, dolambaçlı yollardan çevirmeyin, kıyılarda köşelerde dolaşmayın, söylemek istediklerinizi saklayarak, maskeleyerek anlatmayın.
Ortada bir diyalog var. Bir tarafında içi dışı bir olanlar amaçlarını açıkça ortaya koyarak diyaloga devam ediyorlar; diğer tarafındakiler hala kem küm yapıyor.
Sağlıcakla kalın!

Fikri Atılbaz / Ortadoğu

 

Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ http://www.ortadogugazetesi.net/makale.php?id=10575


Bu haber 731 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,771 µs