En Sıcak Konular

HANEDAN DEFTERİNE KAYITLI SON OSMANLI NESLİŞAH SULTAN VEFAT ETTİ

2 Nisan 2012 17:00 tsi
HANEDAN DEFTERİNE KAYITLI SON OSMANLI NESLİŞAH SULTAN VEFAT ETTİ Osmanlı Hanedan Defteri’ne kaydı yapılan son kişi olarak bilinen ve Osmanlı ailesinin en yaşlı üyesi olan Neslişah Osmanloğlu’nun (91), dün evinde hayatını kaybettiği bildirildi.

Onunla bir dönem sona erdi!

Osmanlı ailesinin en yaşlı üyesi "Neslişah Sultan" vefat etti.

Osmanlı Hanedan Defteri'ne kaydı yapılan son kişi olarak bilinen ve Osmanlı ailesinin en yaşlı üyesi olan Neslişah Osmanloğlu'nun (91), dün evinde hayatını kaybettiği bildirildi.

2. Abdülhamid'in 4. kuşak torunu Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son Osmanlı padişahı Sultan Vahdettin ve son halife Abdülmecit'in torunu "Neslişah Sultan"ın Ortaköy'deki evinde dün geçirdiği rahatsızlık sonucu vefat ettiğini bildirdi.

ANNESİNE ATATÜRK TALİP OLDU

Ünlü tarihçi Murat Bardakçı, 'NESLİŞAH Cumhuriyet Devrinde Bir Osmanlı Prensesi' adlı kitabında Atatürk'ün Sabiha Sultan'a talip olduğunu yazmıştı.

Sabiha Sultan, yani Neslişah Sultan'ın annesi, son Padişah Vahideddin'in kızı... O günlerin çok meşhur askeri Mustafa Kemal Paşa'nın Sabiha Sultan'a talip olduğunu, ancak evliliğin gerçekleşmediğini kitaptaki şu satırlardan, bizzat Sabiha Sultan'ın anlattıklarıyla takip ediyoruz: 'Kendilerini bir defa görmüş ve hoşlanmıştım. Gayet yakışıklıydı. Ateş gibi gözleri vardı, alev alev yanıyorlardı. Ama evlenemezdim zira Enver Paşa'nın neler yapabildiğine yakından tanık olmuştum. Mustafa Kemal Paşa daha fazlasını yapar diye korktum, alet olmak istemedim.'

Okur, bu cümlelerden sonra 'Sabiha Sultan'la Atatürk evlenseydi, tarih nasıl yazılırdı?' diye düşünecektir. Bardakçı, soruya hanedanın düşüncesiyle yanıt vermiyor: 'Boşanırlardı ama sonuç değişmezdi'

SÜRGÜNDE ZORLUKLAR YAŞADI

Neslişah Sultan Osmanoğulları iktidardayken doğan son sultan ve son Mısır Kralı'nın da geliniydi. Birkaç yıl önce İstanbul Nişantaşı'nda City's Alışveriş Merkezi'nin açıldığı yerde doğdu.

Osmanlı hanedanının Neslişah Sultan ile bittiği ifade edilir. Prenses olarak doğan Neslişah Sultan, Hanedanın 1924'teki sürgünü sonrası gittiği Mısır sürgününde ciddi zorluklar yaşadı.

CUMHURBAŞKANI GÜL'DEN BAŞSAĞLIĞI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Osmanlı Hanedanı üyelerinden Neslişah Sultan'ın vefatı dolayısıyla bir taziye mesajı yayınladı.

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Gül'ün mesajı şöyle:

"Osmanlı Devleti'ni kurarak, bir cihan imparatorluğuna dönüştüren, temsil ettiği dönemle Türk ve dünya tarihine damgasını vuran Osmanlı Hanedanı'nın en yaşlı üyesi Neslişah Osmanoğlu'nun vefatından derin bir üzüntü duydum. Kendisine Allah'tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı dilerim."

ONUNLA BİR DÖNEM BİTTİ

Tarihçi Murat Bardakçı, Neslişah Sultan'ın imparatorluk döneminde doğmuş olan son hanedan mensubu olduğunu, onunla bir döneminin bittiğini söyledi. Osmanlı hanedanından olması için kişinin o saltanat dönemi görmesi gerektiğini, o dönemi son görenin erkeklerden 3 sene önce vefat eden Osman Efendi, kadınlardan da Neslişah Sultan olduğunu belirtti.

Bardakçı, "Artık bundan sonra Osmanlı hanedanı değil, Osmanoğlu ailesinden bahsedilir. Bir imparatorluk devrinin kapanmasıdır bu" diyerek, Neslişah Sultan'ı yakından tanıdığını ve aile dostu olduğunu söyledi.

Neslişah Sultan'ın cenazesinin yarın Yıldız'daki Hamidiye Camisi'nde öğlen vakti kılınacak cenaze namazının ardından Aşiyan Mezarlığı'nda annesi ve kız kardeşinin yanına defnedileceğini bildiren Bardakçı, yarın ayrıca dua ve taziye törenini yapılmasının planlandığını, devlet erkanından katılım olup olmayacağını bilmediklerini kaydetti.

YARIN DEFNEDİLECEK

Geçirdiği rahatsızlık sonucu vefat eden Osmanlı ailesinin en yaşlı üyesi "Neslişah Sultan"'ın cenazesi, yarın Hamidiye Camisi'nde öğle vakti kılınacak cenaze namazının ardından Aşiyan Mezarlığı'nda toprağa verilecek. Osmanlı Hanedan Defteri'ne kaydı yapılan son kişi olarak bilinen ve son Osmanlı padişahı Sultan Vahdettin ve son halife Abdülmecit'in torunu olan Neslişah Osmanoğlu'nun Ortaköy'deki Muallim Naci Caddesi Emin Vafi Korusu'ndaki aile evinde taziyeler kabul ediliyor.


Kaynak: GAZETEVATAN http://haber.gazetevatan.com/onunla-bir-donem-sona-erdi/440679/7/Yasam


Bu haber 2,344 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,851 µs