En Sıcak Konular

DİZİLER GENÇLERİ ACIMASIZLAŞTIRIYOR

1 Nisan 2012 19:01 tsi
DİZİLER GENÇLERİ ACIMASIZLAŞTIRIYOR Şiddet içeren televizyon programlarını izleyen gençler, dünyayı acımasız ve tehlikeli görürken, şiddeti sorunların çözümünde önemli bir araç sayıyor, kendilerini ötekilere karşı güvensizlik içinde hissediyorlar.

Diziler gençleri acımasızlaştırıyor

Şiddet içeren televizyon programlarını izleyen gençler, dünyayı acımasız ve tehlikeli görürken, şiddeti sorunların çözümünde önemli bir araç sayıyor, kendilerini ötekilere karşı güvensizlik içinde hissediyorlar.

Lise öğrencilerinin çoğunluğunun, Ana Yayın Kuşağı (Prime-time) denilen 19-24 saatleri arasındaki zaman diliminde televizyon izlediği belirlendi. Araştırmaya göre, gençler en çok müzik ve eğlence programları ile yerli dizileri izlemeyi tercih ediyor. Yerli dizilerden ise en çok Kurtlar Vadisi Pusu dizisinin tercih edildiği ortaya çıktı. Yrd. Doç. Dr. Hasan Hüseyin Taylan, televizyon programlarındaki şiddetin gençler üzerindeki etkisini ortaya koymak için Konya'da, yaşları 14 ile 20 arasında değişen 289 kız ve 351 erkek, toplam 640 lise öğrencisi üzerine bir saha araştırması yaptı. Çalışması önemli bulgular içeriyor. Yrd. Doç. Dr. Hasan Hüseyin Taylan'ın araştırmasına göre, şiddet içeren televizyon programlarını izleyen gençler, dünyayı acımasız ve tehlikeli görüyor, ötekilere karşı güvensizlik içindeler, toplumdaki şiddeti ve suçlu sayısını olduğundan fazla görüyorlar, şiddeti sorunların çözümünde önemli bir araç sayıp, herhangi bir suç veya şiddetin mağduru olma korkusu yaşıyorlar.

Gençler zamanını dizilerle öldürüyor
Araştırmaya katılan lise öğrencilerinin tamamının evinde en az bir televizyon, yarısından fazlasının da evinde en az iki televizyon bulunduğu tespit edildi. Ayrıca, öğrencilerin ortalama televizyon izleme süresi yaklaşık üç saat olduğu belirlendi. Lise öğrencilerinin çoğunluğunun, Ana Yayın Kuşağı (Prime-time) denilen 19-24 saatleri arasındaki zaman diliminde televizyon izlediği belirlendi. Araştırmaya göre, gençler en çok müzik ve eğlence programları ile yerli dizileri izlemeyi tercih ediyor.

EN ŞİDDETLİSİ KURTLAR VADİSİ
Yerli dizilerden en çok Kurtlar Vadisi Pusu dizisinin tercih edildiği ortaya çıktı. Söz konusu dizinin, lise öğrencilerinin neredeyse dörtte üçü tarafından izlendiği tespit edildi. Lise öğrencilerinin, dizilerde de en çok aksiyon, macera ve şiddet içerikli olanları tercih ettiği tesbit edildi. Dr. Taylan'ın söz konusu araştırmasında, televizyonu çok izleyenlerin, az izleyenlerden dünyayı daha fazla acımasız ve tehlikeli bulduğu saptandı. Şiddet içeriği yoğun televizyon dizilerini çok izleyenlerin, hiç izlemeyenlere göre dünyayı daha fazla acımasız ve tehlikeli bulduğu tespit edildi. Televizyonu çok izleyenlerin, az izleyenlerden daha fazla suç korkusuna sahip olduğu, şiddet içeriği yoğun televizyon dizilerini çok seyredenlerin, hiç seyretmeyenler ve az seyredenlerden daha fazla suç korkusuna sahip olduğu da ortaya çıktı. Bunun yanı sıra, televizyon izleme süresi ve şiddet içerikli dizileri izleme süresi arttıkça suç korkusunu artırdığı görüldü.


Kaynak: MİLLİ GAZETE  http://www.milligazete.com.tr/haber/diziler-gencleri-acimasizlastiriyor-234528.htm


Bu haber 723 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,512 µs