En Sıcak Konular

TÜRKİYE'NİN İRAN'DAN PETROL ALIMINI AZALMASININ ARKASINDA YATAN SEBEP

1 Nisan 2012 13:18 tsi
TÜRKİYE'NİN İRAN'DAN PETROL ALIMINI AZALMASININ ARKASINDA YATAN SEBEP ABD Başkanı Obama, İran'dan petrol alımını azaltmayan ülkelere yönelik yaptırım hazırlıklarının tamam olduğunu söylerken, Türkiye'nin İran'dan petrol alımını azaltmasını örnek gösterdi.

ABD tehdit edince, Türkiye, İran'dan petrol alımını azalttı!

Tehdide boyun eğdik aferini kaptık

ABD Başkanı Obama, İran'dan petrol alımını azaltmayan ülkelere yönelik yaptırım hazırlıklarının tamam olduğunu söylerken, Türkiye'nin İran'dan petrol alımını azaltmasını örnek gösterdi.

ABD Başkanı Barack Obama, "küresel piyasada yeterli düzeyde petrol bulunmasının ülkelere, İran'dan ham petrol alımını azaltmaya imkan tanıdığını" belirterek, İran'dan petrol alımını "önemli derecede" düşürmeyen ülkelere yönelik yaptırıma gideceklerinin kararlığını açıkladı. Açıklamada, Obama'nın 2012 Ulusal Savunma Yetki Yasası'nın İran konusundaki yaptırımları içeren 1245 sayılı bölümüne yönelik kararlılığı belirtildi.

Enerji Enformasyon Dairesi'nin analizine göre, dünya petrol piyasasında şu anda İran kaynaklı olmayan yeterli petrol tedarikinin bulunduğunun görüldüğü ifade edilen açıklamada, bunun yabancı ülkelere, İran petrolüne bağımlılıklarını ciddi derecede azaltma yönünde imkan verdiği kaydedildi. Açıklamada, Obama'nın bu karara varmasında, bazı ülkelerin petrol üretimini artırması ve var olan stratejik stokların da etkili olduğu belirtildi.

Türkiye'ye "aferin"!
İran'dan ham petrol alımlarını "önemli ölçüde" düşürdüğü için 10 AB ülkesi ve Japonya'nın ekonomik yaptırımlardan muaf tutulacağını hatırlatan yetkililer, aynı yönde hareket edecek diğer ülkelerin de muaf olabileceğine dikkati çekti. ABD'nin diğer müttefik ve partnerleriyle bu konuda müzakerelerinin devam ettiğini söyleyen yetkililer, Türkiye'yi örnek göstererek, "Örneğin bugün (Cuma günü), Türkiye'den olumlu işaretler geldi. Türkiye, İran'dan ham petrol alımına büyük oranda bağımlı olmasına rağmen, bunu azaltacağını belirtti" dedi.

"Yaptırım uygulamaya tamamen hazırlıklıyız"
AB ve Japonya'nın İran'dan ham petrol alımını azaltmasıyla küresel pazarda İran ham petrollerinin önemli ölçüde azaldığını ifade eden yetkililer, Obama yönetiminin, İran'dan ham petrol alımını azaltmayan ülkelere Haziran'da "gerçekten" yaptırım uygulamaya kararlı olup olmadığıyla ilgili olarak da "Yaptırımlara gitme yönünde tamamen hazırlıklıyız" dedi.

ABD Kongresi'nden geçtikten sonra 31 Aralık 2011'de ABD Başkanı Barack Obama tarafından imzalanan 2012 Ulusal Savunma Yetki Yasası'nın 1245 sayılı bölümü, İran'a ağır yaptırımların yanında, İran Merkez Bankası ya da "kara liste"deki diğer İran mali kurumlarıyla iş yapan yabancı finansal kuruluşlara da yaptırım uygulanmasını öngörüyor. 28 Haziran'da yürürlüğe girecek düzenleme kapsamında Obama'dan, "İran'dan petrol ya da petrol ürünlerinin alımı için" yabancı finansal kuruluşlara yaptırım uygulaması isteniyordu. Ancak yasada, İran'dan petrol alımlarını önemli ölçüde düşüren ülkelerin yaptırımlardan muaf tutulmasını öngören bir düzenleme de yer alıyor.

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/tehdide-boyun-egdik-aferini-kaptik-234516.htm


Bu haber 642 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,358 µs