En Sıcak Konular

4+4+4 SİSTEMİ EYLÜL'DE BAŞLIYOR

31 Mart 2012 12:10 tsi
4+4+4 SİSTEMİ EYLÜL'DE BAŞLIYOR Eğitim sistemini yeniden yapılandıracak 4+4+4 uygulaması Eylül'de başlıyor...

Kavgayla geldi kavgayla geçti

Eğitim sistemini yeniden yapılandıracak 4+4+4 teklifi, dün TBMM Genel Kurulu'nda 292 oyla yasalaştı. Genel Kurul'da önceki günkü ve dünkü oturumda yine kavgalı geçti. CHP, Genel Kurul'a "silahla katılma" yönünde karar alabileceğini açıkladı

EĞİTİM sistemini yeniden yapılandıracak 4+4+4 teklifi, dün Meclis'te 292 oyla yasalaştı. Genel Kurul'da dün sabahın ilk saatlerine kadar süren görüşmeler de yine kavgalı geçti. Gece saat 03.00'te kürsü önünde CHP'li Veli Ağbaba'nın üzerine yürüyen Ak Partili Mehmet Metiner'in hareketine karşılık CHP, Genel Kurul'a "silahla katılma" yönünde karar alabileceğini açıkladı. CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, Metiner'e kınama cezası verilmesini istedi, ancak Genel Kurul'daki oylamadan "ret" çıktı. İnce "Siz yakında bizim dokunulmazlıklarımızı da kaldırırsınız. Genel Kurul'a silahla gireriz, başka şansımız kalmıyor. Kimseyi tehdit etmiyorum. Bu arkadaşlarım arasında konuşuluyor" dedi.

Meclis'e silahla mı gelelim?
Teklif dün TBMM'de yapılan oylamayla yasalaştı. Oylamaya 550 milletvekilinden 387 milletvekili katıldı. Oylamada, 292 kabul, 87 ret, 1 çekimser, 7 mükerrer oy kullanıldı. BDP'lilerin büyük çoğunluğu oylamaya katılmazken, Grup Başkanvekili Hasip Kaplan ile iki milletvekili oylamaya katılarak ret oyu verdi. Kabul edilen kanunla, çocukların 60 ayı bitirmelerinin ardından ilköğretime başlamalarının önü açıldı. Ancak Genel Kurul'un dün sabah 04.00'e kadar süren çalışmaları büyük tartışmalara, hatta yumruklaşmalara sahne oldu.
Ağbaba'nın "Geçtiğimiz günlerde komisyonda yaşadığımız bir olayı anlatayım: İsmini vermeyeceğim 'H.K.' (Ak Parti İstanbul Milletvekili Harun Karaca'yı kastederek) isminde sakallı bir milletvekili, daha önce o sakalı rahmani sanırdım ama onun sakalı şeytaniymiş" sözleri üzerine Ak Partili Mehmet Metiner "Saygılı ol lan! Terbiyesiz herif" yanıtını verdi.
Sonra yerinden kalkarak kürsüdeki Ağbaba'nın üzerine yürüyen Metiner, CHP'li vekili tokatlamaya çalışırken diğer vekiller araya girdi. Oturuma verilen ara sonrası konuşan CHP'li İnce, Metiner'in kınanmasını isteyerek şunları kaydetti:
"Meclis'te çıkan her 3 olaydan 1'i Metiner'le ilgilidir. Şimdi birincisi, Metiner gelecek, buradan özür dileyecek. İkincisi, içtüzük 160/4 çok açık. Saldırıda bulunduğu için kınamayı gerektiyor.  Biz 1'sek siz 3'sünüz. Fiziksel gücünüzü... Buna devam ederseniz, Genel Kurul'a silahla gireriz, başka şansımız kalmıyor. Bu, arkadaşlarım arasında dillendiriliyor. Dayak mı yiyeceğim bu yaştan sonra?" Ak Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli Metiner ve Ağbaba'yı sözlü olarak kınadı.

Kınamaya Ak Parti'den ret
İnce'nin çağrısı üzerine TBMM Başkanvekili Sadık Yakut "Metiner'in davranışı kınama cezasını gerektiren bir fiildir. Bu nedenle içtüzüğün 163. maddesi uyarınca kınama cezası verilmesini teklif edeceğim" dedi. Ancak Yapılan oylamada Metiner'e kınama cezası verilmesi Ak Partililerin oylarıyla reddedildi.

Ağbaba'yla arasında geçen tartışmayı değerlendiren Metiner,  "CHP'nin faşizmine teslim olacaklardan değiliz" dedi.

YASA NE GETİRİYOR?
-  Mecburi ilköğretim çağı 6-13 yaş grubundaki çocukları kapsayacak. Bu çağ çocuğun 5 yaşını bitirdiği yılın eylül ayı sonunda başlayacak, 13 yaşını bitirip 14 yaşına girdiği öğretim yılı sonunda bitirecek. Buna göre; okula başlama yaşı 6'dan 5'e indirilecek. 60-72 ay arasındaki çocukların zorunlu eğitim kapsamına alınması amaçlanacak. Öğrenciler ortaokula 9-10 yaşında başlayacak.
-  İlköğretim, 4 yıl ve zorunlu ilkokul ile 4 yıl süreli ve zorunlu ortaokuldan oluşan bir Milli Eğitim ve Öğretim Kurumu olarak tanımlanacak.
-  İlköğretim kurumları, ilkokul ve ortaokul olarak bağımsız okullar halinde kurulacak. Müfredat bütünlüğü kapsamında imam hatip liselerinin bulunduğu binaların içine imam hatip ortaokulları açılabilecek.

Liselere "maddi" destek
-  İlköğretim ve Eğitim Kanunu'na "İl özel idarelerince, ortaöğretim kurumlarının arsa temini, binalarının yapım,  onarımı ile diğer ihtiyaçlarının karşılanması için de kullanılır" maddesi eklendi. Mevcut uygulamada sadece ilköğretim okullarına il özel idarelerinden destek veriliyordu. İlköğretimin, özel idare bütçelerinden yıllık gelirin en az yüzde 20'si oranında elde edilecek gelirleri; ortaöğretim kurumlarının arsa temini, binalarının yapım, onarımı ile diğer ihtiyaçlarının karşılanması için de kullanılacak.
-  Yasanın uygulanmaya başladığı yıl 4'ten 5. sınıfa geçenler ise yeni sisteme tabi olacak.
-  Kuran-ı Kerim ve Hz. Peygamber'in hayatı, ortaokul ve liselerde seçmeli ders olarak okutulacak, imam-hatip ortaokulları yeniden açılacak.  Hıristiyanlık ve Musevilik dahil olmak üzere farklı dinler için de Milli Eğitim Bakanlığı seçmeli ders programları hazırlayabilecek. 

SBS kalkabilecek
-  Spor, sanat, din, sosyal ve fen bilimlerinde lise tercihi yapacak öğrenciler zorunlu derslerin yanı sıra ilgi alanlarına göre seçmeli dersler alacak. Öğrenci, imam hatip okumak istiyorsa daha fazla saat din dersi ve Kuran dersleri alabilecek. MEB'nin SBS'yi birkaç yıl içerisinde fiilen kaldıracağı bir düzenlemeye gitmesi bekleniyor. 
-  Ortaöğretim ilköğretime dayalı, 4 yıllık zorunlu, örgün veya yaygın öğrenim veren genel, mesleki ve teknik öğretim kurumlarını kapsayacak.  Zorunlu ortaöğretim, 2012-2013 eğitim-öğretim yılından itibaren uygulanacak. Bakanlar Kurulu, uygulamayı bir eğitim-öğretim yılı erteleyebilecek.
-  Kanunundaki "8 yıllık kesintisiz" ibaresi çıkarılacak.
-  Üniversiteye girişte uygulanan katsayılar kaldırıldı.Okul başarı puanları da teklifte yeniden düzenlendi.  

Ek puan kaldırıldı
-  Meslek lisesi kökenli adaylara kendi alanlarına ilişkin tercih yaptıkları durumunda eklenen artı puanın katsayısı uygulamasına son verildi. 
-  Meslek lisesi mezunları, alanları devamındaki yüksekokula girmek istediklerinde sınav puanlarının yüzde 40'ı, yerleştirme puanlarına ekleniyordu. YÖK Kanunu'ndaki bu düzenleme teklif ile kaldırılacak.
-  Zonguldak Karaelmas Üniversitesi'nin adı Bülent Ecevit Üniversitesi, Konya Üniversitesi'nin adı Necmettin Erbakan Üniversitesi olarak değiştirilecek. Rize Üniversitesi'nin adı "Recep Tayyip Erdoğan", Kayseri Üniversitesi'nin adı da "Abdullah Gül Üniversitesi" olacak.
-  Okulların dersliklerine bilişim teknolojisi donanımı, yazılımı, ağ altyapısı ve internet erişimi imkanının sağlanmasını öngören FATİH Projesi kapsamında 2015 sonuna kadar yapılacak mal ve hizmet alımları ile yapım işlemleri Kamu İhale Kanunu hükümlerine tabi olmayacak.(BAHAR ATAKAN - MİLLİYET)
 

Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ http://siyaset.milliyet.com.tr/kavgayla-geldi-kavgayla-gecti/siyaset/siyasetdetay/31.03.2012/1522096/default.htm


Bu haber 733 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,730 µs