En Sıcak Konular

AKP VE BDP ÖNDE KAVGA EDİP ARKADA GİZLİ GİZLİ GÖRÜŞÜYOR

30 Mart 2012 15:36 tsi
AKP VE BDP ÖNDE KAVGA EDİP ARKADA GİZLİ GİZLİ GÖRÜŞÜYOR Ankara'da, BDP ile hükümet kanadı arasında son bir ay içinde birden çok görüşme yapıldığı konuşuluyor.

Ankara'da bunlar konuşuluyor

BDP "Aktif rol almaya hazırım" dedi Bir ay içinde iki görüşme yapıldı 

Hükümetin terörle mücadelede yeni stratejisi konusundaki tartışmalar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "PKK ile mücadele, siyasi uzantıları ile müzakere" açıklamasıyla alevlenirken, Ankara'da, BDP ile hükümet kanadı arasında son bir ay içinde birden çok görüşme yapıldığı konuşuluyor.

Söz konusu görüşmelerde, öncelikle giderek gerilen ortamın yumuşatılmasına için hükümetten beklenen adımların atılması konusunun üzerinde durulduğu, ardından ise "muhataplık ve müzakere" konularının ele alındığı belirtiliyor. BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, bir süre önce Milliyet'e bir bakanla makamında görüşme yaptıklarını açıklayarak, çözüm konusunda insiyatif almak istediklerini aktarmıştı.

Demirtaş, söz konusu bakanla görüşmenin Parti Meclisi kararı olduğunun da altını çizmiş, Demirtaş ve Eş Genel Başkan Gültan Kışanak'ın hangi bakanla görüştüğü konusu tartışma yaratmıştı. Ankara kulislerine yansıyan bilgilere göre, Demirtaş ve Kışanak'tan önce DTK Eş Başkanları, Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk ve Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk ile BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, DTK ve BDP adına hükümet kanadı ile ön görüşmeler yaptı. Bu kapsamda Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'le bir araya gelindiği öğrenildi.

İnsiyatif almaya hazırız

Bu görüşmelerde; bölgede giderek artan şiddet olayları, baharla birlikte PKK'nın eylemlerini artırma ihtimali, Abdullah Öcalan'ın avukatları ile görüştürülmemesi ve KCK operasyonları ele alındığı belirtildi.

BDP'lilerin, hükümet üyelerine, "Ortam giderek geriliyor, tehlikeli bir tırmanış var. Toplumda duygusal kopuşa dair artçı sarsıntılar yaşanıyor. Bu durum bizleri rahatsız ediyor. Çözüm için inisiyatif almaya hazırız. Hükümet de bu süreçte aktif rol almalı, normalleşme için üzerine düşen görevi yapmalı. BDP'ye yönelik operasyonlara son verilmeli, Öcalan üzerindeki tecrit kaldırılmalı ve rolünü oynaması için fırsat verilmeli" dedikleri bilgisi kulislere yansıdı.

BDP kaynaklarından elde edilen bilgiye göre, hükümet kanadı ise, "sürecin tehlikeli bir ortama gittiği yönünde" BDP'nin görüşünü paylaştı. Türk, Tuğluk ve Sakık'ın, kabine üyelerinin ardından Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik'le de bir görüşme yaparak, çözüm konusunda inisiyatif almaya hazır olduklarını aktardığı öğrenildi.

O bakan Atalay mı?

Kulislere yansıyan bilgilere göre, bundan sonraki süreç şöyle gelişti: Türk, Tuğluk ve Sakık, hükümet kanadı ile yaptıkları görüşmenin detaylarını BDP Parti Meclisi toplantısında aktardı. Toplantıda, Demirtaş ve Kışanak'a hükümet kanadı ile görüşme konsunda yetki verildi. Bu kapsamda BDP randevu talebinde bulundu. Demirtaş'ın isim vermeyerek, "Bir bakanla görüştük" diye açıklama yapması kulislerde, "Bakan kim?" tartışmasına neden oldu. Sır gibi saklanan bakanın Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay olduğu ve görüşmenin Atalay'ın makamında gerçekleştiği öne sürüldü. Görüşmede, ağırlıklı olarak Kürt sorununun çözümünde muhataplık durumu ve müzakere konularının ele alındığı bilgilere kulislere yansıdı. Son süreçte yaşanan olaylar, Öcalan'ın konumu, Kandil ve BDP'lilerin Kuzey Irak Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile yaptığı görüşme konusunda da hükümete bilgi verildi.

Atalay'ın da, sorunun çözümü konusunda hükümetin BDP ile diyalog geliştirmek istediği ve müzakerenin de bu parti ile yapılmasından yana olduklarını aktardığı belirtildi. Bunun üzerine Demirtaş'ın, "Aktif rol almaya ve müzakereye hazırız" açıklamasını yaptığı kaydedildi. Hükümetten işaret bekleniyor

Bu sürecin sonunda Başbakan Erdoğan'ın, "PKK ile mücadele, siyasi uzantısı ile müzakere" yönünde açıklama yapması dikkati çekti. Ancak bu açıklamanın BDP'de rahatsızlık yarattığı, devamı kararlaştırılan görüşmeleri engellediği öne sürüldü. Nevruz etkinliklerinde yaşanan olaylar ise BDP ile hükümet arasında ipleri koparma noktasına getirdi.

Şimdi Ankara'da sürecin yumuşaması halinde BDP ile hükümet arasında bir müzakere zemininin yaratılabileceği konuşuluyor. Erdoğan'ın Ankara'ya dönmesinden sonra BDP ile kesilen görüşmelere yeniden başlanabileceği belirtiliyor. BDP, görüşme iradesini, "Müzakareye hazırız" açıklaması ile deklare ederken görüşme için hükümet kanadından işaret bekleniyor. (NAMIK DURUKAN - MİLLİYET)


Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ http://siyaset.milliyet.com.tr/ankara-da-bunlar-konusuluyor/siyaset/siyasetdetay/30.03.2012/1521874/default.htm


Bu haber 682 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,113 µs