En Sıcak Konular

SURİYE ANNAN PLANINI KABUL ETTİ

27 Mart 2012 17:24 tsi
SURİYE ANNAN PLANINI KABUL ETTİ Suriye ordusu ile muhalifler arasındaki çatışmalar Lübnan sınırına yakın bölgelerde devam ederken, Şam yönetiminin BM ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın altı maddelik çözüm planını kabul ettiği açıklandı.

Suriye Annan'ın çözüm planını kabul etti

Suriye ordusu ile muhalifler arasındaki çatışmalar Lübnan sınırına yakın bölgelerde devam ederken, Şam yönetiminin BM ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın altı maddelik çözüm planını kabul ettiği açıklandı.

Annan'ın sözcüsü Ahmed Fevzi, Cenevre'de yaptığı açıklamada, Suriye yönetiminin yazdığı bir mektupla çözüm planını kabul ettiğini söyledi.
 
Annan'ın birkaç haftadır sürdürdüğü temaslar sonucunda hazırladığı çözüm planı, Suriye'de tarafların en kısa sürede ateşkes ilan etmelerini ve ordunun da askeri hareketliliği azaltmasını öngörüyor.
 
Özel temsilcilik görevine Şubat ayı sonunda atanan Annan, 10 Mart'tan itibaren Şam, Ankara, Cenevre, Moskova ve Pekin'i de kapsayan 10 bin kilometrelik bir tura çıkarak Suriye yönetimini ve destekçilerini ikna etmeye çalıştı.
 
"İLK ÖNEMLİ ADIM"
Fevzi, Annan'ın, Suriye'nin planı kabul etmesini, yaşanan çatışma ve şiddet ortamının sona erdirilmesi sürecinde atılmış ilk önemli adım olarak gördüğünü ifade etti. 
 
Fevzi, "Sayın Annan, yalnızca bu trajedinin tam ortasında kalan Suriye halkı açısından değil, aynı zaman bölge ve dünya açısından da esas önemli olanının uygulama olduğunu vurguladı" diye konuştu.
 
Sözcünün verdiği bilgiye göre, Annan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a bir mektup yazarak, "taahhütlerini vakit geçirmeksizin uygulamaya sokmasını" istedi.
 
Muhaliflerin ve Batı'nın, Esad'ın meşruiyetini kaybettiği ve koltuğunu bırakması yönündeki taleplerine karşın Annan'ın planında, Suriye liderinin iktidardan çekilmesine değinilmiyor.
 
ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR, ESAD BABA AMR'DA
Cenevre'den çözüme yönelik umut ışığı olarak nitelendirilen bu açıklamaların geldiği sıralarda uluslararası haber ajansları muhalifler ile Suriye ordusu arasındaki çatışmaların Lübnan'a sıçradığını duyurdu.
 
Reuters'ın haberine göre, Suriye ordusu, muhaliflere sıcak takip yaparak Lübnan'a geçti. Ancak AP ajansına konuşan Lübnanlı yetkililer, sınırdan kendi taraflarına kurşunların geldiğini ancak Suriye ordusunun sınırı geçmediğini söyledi.
 
GÖRGÜ TANIKLARI: SURİYE ORDUSU LÜBNAN'A GİRDİ
 
Bu sıcak gelişmelerin yaşandığı dakikalarda, Suriye devlet televizyonu da Devlet Başkanı Beşar Esad'ın kısa süre öncesine kadar muhaliflerin kontrolünde olan Baba Amr mahallesinde incelemelerde bulunduğunu bildirdi.
 
Bölgedeki askeri birlikleri denetlediği ifade edilen Esad'ın, "Baba Amr eskisinden çok daha iyi olacak" dediği belirtildi.
 
ANNAN'IN ALTI MADDELİK SURİYE PLANI

- Suriye yönetimi, "halkın meşru istek ve kaygılarına yanıt vermek için başlatılacak olan ve Suriyelilerin liderlik edeceği kapsamlı siyasi süreç" için Annan'la işbirliği içinde çalışmayı taahhüt etmektedir. 

- Suriye, çatışmaları durdurmayı ve insanların yaşadığı bölgelerde görülen askeri hareketliliği ve ağır silahların kullanılmasını derhal durduracağını taahhüt eder. Bu adımlar atılırken Suriye, şiddeti sonlandırmak için BM gözetimi altında Annan'la birlikte çalışacaktır. Annan, muhalefetten de bütün çatışmaların sona erdirilmesi için benzer taahhütler beklemektedir. 

- Suriye insani yardımın iletilmesi ve yaralıların tahliye edilmesi için günlük iki saatlik "insani duraklama"yı kabul etmekte ve uygulamaktadır. 

- Suriye "rastgele tutuklanan kişilerin serbest bırakılma hızını ve kapsamını" ve bu kişilerin tutulduğu yerlerin bir listesini sunmayı taahhüt etmektedir. 

- Suriye ülke genelinde gazeteciler için hareket özgürlüğünü sağlamayı ve "ayrımcı olmayan bir vize politikası uygulamayı" taahhüt etmektedir. 

- Suriye "yasalarca garantilenen çerçevede toplanma özgürlüğü ve barışçıl gösteri yapma hakkına saygı duyacağını" taahhüt etmektedir.(Hürriyet Planet)
       

Kaynak: Hürriyet Planet http://www.hurriyet.com.tr/planet/20216374.asp


Bu haber 632 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,990 µs