En Sıcak Konular

ERDOĞAN 'SURİYE MESELESİ'NDE OBAMA İLE HEMFİKİR

26 Mart 2012 18:12 tsi
ERDOĞAN 'SURİYE MESELESİ'NDE OBAMA İLE HEMFİKİR Başbakan Erdoğan, Obama ile Seul’de yaptığı görüşmede, Suriye konusunda harekete geçilmesi gerektiğini savundu. Erdoğan’ın “Obama ile aynı görüşteyiz” sözleri dikkat çekti!

Obama ile aynı görüşte

Başbakan Erdoğan, Obama ile Seul'de yaptığı görüşmede, Suriye konusunda harekete geçilmesi gerektiğini savundu. Erdoğan'ın "Obama ile aynı görüşteyiz" sözleri dikkat çekti! 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün ABD Başkanı Barack Obama ile Güney Kore'nin başkenti Seul'de Obama'nın kaldığı Grand Hyatt Seul Otel'de yaklaşık 2 saat 15 dakika süren bir görüşme yaptı. Görüşmeye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hulusi Akar da katıldı. Görüşmede terörle mücadele, Suriye, İran, Kıbrıs ve Irak başta olmak üzere bölgesel konular ele alındı. Erdoğan'ın ABD liderine "Dostum Barack", Obama'nın da Erdoğan'a "Arkadaşım" demesi dikkati çekti. 

Birlikte çalışacağız 
Ortak açıklamada, Suriye'de eyleme yönelik mutabakata varıldığı bildirildi. Obama, "Ölümlere karşı yapılması gerekenler var. Burada bu sürece yönelik eyleme geçilmesi anlamında istişarelerde bulunduk. Bu arada meşru bir yönetime geçiş sürecinde birlikte çalışmaya devam edeceğiz" dedi. Erdoğan ise "Tabii seyirci kalmak, bunu beklemek, buna müdahale etmemek mümkün değil. Bu bizim vicdani bir görevimiz. Bu konuda gerekli olanları uluslararası hukuk çerçevesinde yapmanın gayreti içerisindeyiz ve yapacağız. Bu konuda düşüncelerimizin geneli itibariyle örtüştüğünü görmek bizleri ayrıca memnun etmiştir" dedi. 
Görüşmenin çok verimli geçtiğini belirten Erdoğan, görüşmede öncelikle Suriye konusunu ele aldıklarını bildirdi. Suriye'de yaşananların kendilerini üzdüğünü vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti: "Şu anda en önemli göç merkezi haline gelmiş durumdayız. Şu ana kadar ülkemize göç eden Suriyeli kardeşlerimizin sayısı 17 bin kişiyi aşmış durumda. Tabii bir taraftan ölüm hadiseleri var. Helikopterlerle bombalamak suretiyle de bugünlerde ölüm sayıları sürekli artıyor. Buna tabii seyirci kalmak, bunu beklemek, buna müdahale etmemek mümkün değil. Bu bizim vicdani bir görevimiz. Bu konuda gerekli olanları uluslararası hukuk çerçevesinde yapmanın gayreti içerisindeyiz ve yapacağız." 
Güney Kore'den dönerken yapacağı İran ziyaretinin görüşmede değerlendirildiğini belirten Erdoğan, ayrıca Rusya ve Çin ile ilgili görüş alışverişinde bulunduklarını kaydetti. Erdoğan, "Irak'taki gelişmeler gözardı edilemezdi. Irak'taki gelişmeleri de masaya yatıralım istedik. Irak'taki gelişmeleri aramızda konuşma fırsatımız oldu" dedi. 

ABD yanımızda! 
Irak'taki gelişmelere barışa yönelik olarak nasıl bir ivme kazandırılabileceği konusunun ele alındığını bildiren Erdoğan, "Ben inanıyorum ki gayretler Irak'taki barışın da bir an önce tesisine fırsat verecektir. Tabii bölücü terör örgütü ile verilen mücadelede ABD'yi yanımızda görmek bizleri ayrıca memnun etmiştir. Bölücü terör örgütü ile mücadelemiz zaten devam edecektir. Ama siyasi uzantılarıyla da müzakere etme şansımız mevcuttur. Kıbrıs'la ilgili gelişmeleri de değerlendirme fırsatımız oldu. Temennimiz odur ki Kıbrıs'ta beklenen geleceği yakına çekeriz" dedi. 

Model ortaklık 
İki ülke arasında ticari ilişkilerin de arttığını belirten Erdoğan, "Tabii çok çok önem verdiğimiz konu, değerli dostum Barack Obama göreve geldiği andan itibaren aramızdaki stratejik ortaklığa yeni bir ivme kazandırmak üzere model ortaklık adını vermiş olduk. Aramızda yeni attığımız adımlarla model ortaklık sayesinde ticaret hacmimiz 20 milyar dolara ulaştı. Haziran ayında, Washington'dan sonra ikinci toplantı ülkemizde yapılacak. İnanıyorum ki bu yeni bir sıçramaya da fırsat verecektir" dedi. 
Obama ise sözlerine Erdoğan ile bir kez daha görüşme fırsatı bulmaktan dolayı son derece mutlu olduğunu belirterek başladı. Görüşmenin büyük bölümünü Suriye konusuna ayırdıklarını kaydeden Obama, "Suriye'de olanlarla ilgili hem bölgedeki koalisyon hem de uluslararası koalisyonun tutumundan bahsettik. Ölümlere karşı yapılması gerekenler var. Burada bu sürece yönelik eyleme geçilmesi anlamında istişarelerde bulunduk. Kesinlikle yaşanmakta olan ölümlere karşı yapılması gerekenler var. Sivillerin öldürülmesi kabul edilemez. Bu arada meşru bir yönetime geçiş sürecinde birlikte çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

Obama'dan Çin ve Rusya'ya havuç 
ABD Başkanı Barack Obama, dünyayı nükleer silahlardan arındırmak için Rusya ve Çin ile birlikte çalışacaklarını açıkladı! Güney Kore'de yapılacak nükleer güvenlik zirvesinden önce konuşan Obama, ancak ABD'nin sahip olduğu nükleer silahları azaltarak da stratejik caydırıcılığı sürdürebileceğini söyledi. Güney Kore'nin Hankuk Üniversitesinde bir konuşma yapan Obama, nükleer silaha başvurmuş tek ülkenin lideri olarak, nükleer silahsızlanma hedefine bağlı olduklarını da savundu. Obama, Mayıs ayında Rusya'da başkanlığa seçilen Vladimir Putin ile nükleer silahların daha da azaltılması için görüşmeyi dört gözle beklediğini kaydetti. İki ülke arasında 2010 yılında imzalanan son anlaşma, tarafların konuşlandırılmış durumdaki nükleer başlıklarını yüzde 30 azaltarak 1550'şer başlığa çekiyordu. Obama İran'ın nükleer programına da değindi ve krizin diplomasi yoluyla çözülebileceğini belirtmekle beraber bunun için zamanın daraldığını iddia etti.


Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ http://www.yenimesaj.com.tr/?haber,654650/obama-ile-ayni-goruste


Bu haber 615 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,938 µs