En Sıcak Konular

HİÇ ARI OLMADAN DA BAL YAPIYORLAR

24 Mart 2012 14:08 tsi
HİÇ ARI OLMADAN DA BAL YAPIYORLAR Son dönemlerde hızla artan ve neredeyse her yerde karşımıza çıkan bal reklâmlarına karşı uzmanlar ve tüketici kuruluşlar uyarıyor.

Sahte ballara dikkat...

Son dönemlerde hızla artan ve neredeyse her yerde karşımıza çıkan bal reklâmlarına karşı uzmanlar ve tüketici kuruluşlar uyarıyor. Doğrudan satış yöntemini kullanan firmaların 'organik ve kara kovan' olarak bilinen özel bal çeşitlerini piyasanın altında satmasının ardındaki gerçek, yapılan şikâyetler üzerine ortaya çıktı.

Türkiye'de 240 bin kişi arıcılık sektöründe çalışıyor. Çam balının yüzde 95'i ihraç edilmekle birlikte Türkiye, önemli ihracatçı ülkeler arasında değil. İhracat potansiyelimiz yılda 6 bin tonu geçmiyor. Ukrayna, Brezilya, Hindistan, Tanzanya, Etiyopya, Meksika, Kenya, ABD ve Angola da önemli üreticilerden. Kanada, Almanya ve İspanya, son zamanlarda gelişen bal endüstrilerine sahip oldular.

ARISIZ BAL VURGUNU!
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Seyrani Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sibel Silici sahte bal üretimiyle ilgili açıklamalarda bulunarak: "Bal üretiminde hileli yöntemler kullanıyorlar, glikozdan şurup şeklinde hazırladıkları ürüne polen veya renklendirici katıyorlar, hiç arı olmadan bal yapıyorlar." dedi. Silici, balın tatlandırıcı ya da renklendirici gibi herhangi bir ek maddenin kullanılmadığı tek doğal ürün olduğunu söyledi. Balın bağışıklık istemini güçlendirici özellikleri bulunduğuna işaret eden Silici, "Arı ürünlerinin tedavi amacıyla kullanılması apiterapi olarak adlandırılıyor." diye konuştu.

HİÇ ARI OLMADAN DA BAL YAPIYORLAR
Bal üretiminde zaman zaman hileli yöntemlerin kullanıldığını, tüketicilerin bu yöntemleri kolaylıkla fark edemeyeceğini anlatan Silici, "Biz de ancak laboratuar çalışmasında bunu tespit edebiliyoruz. Sahte bal, daha çok ticari glikoz ve nişasta kullanılarak üretilen baldır. Buna bal demek bile yanlış olur." dedi. Sahte ürünlerle ilgili denetimlerin yapıldığını ancak yeterli olmadığını ifade eden Sibel Silici, şöyle devam etti:  "Sahtecilik metotlarını araştırmaktan usandık ama onlar yeni yeni sahtecilik metotları bulmaktan usanmadılar. Bal üretiminde hileli yöntemler kullanıyorlar. Glikozdan şurup şeklinde hazırladıkları ürüne polen veya renklendirici katıyorlar. Hiç arı olmadan da bal yapıyorlar. Bazen öyle örnekler geliyor ki gözle ayırt etmek mümkün değil. Ancak laboratuar analizinde ortaya çıkabiliyor."

SAHTE OLUP OLMADIĞINI ANALİZ ETMEDEN TÜKETİLMEMELİ
Gerçek balı sahtesinden ayırmanın tek yolu, laboratuarlarda kimyasal olarak analiz etmek.

Tüketici, balın gerçek mi sahte mi olduğu konusunda yüzde yüz güvenli bir ipucuna sahip değil. Her şeyden önce "sahte bal"ın ne olduğu bilmek gerekiyor.Şeker şuruplarıyla yapılan, aroma ve boya katılan, arılarla ilgisi olmayan bal sahtedir. Bazı üreticiler kovanların yanına şekerli sıvı bırakır. Arılar, bu sıvıyı emerek bal yapar. Bu bal da sahtedir. Bazen de kovanlara insan yapımı petekler konur. Arılar bu peteklerin içini doldurur. Bu bal da sahtedir. Hatta gerçek bala, miktarının artması için su, nişasta, şeker şurupları bile katılabilir. Yine de tüketici, bazı konulara dikkat ederek kendini sahte baldan büyük ölçüde koruyabilir.

ARILARIN BAL TOPLADIĞI ÇİÇEKLER DE İLAÇLANMAMALI
Uzmanlar, "Organik bal üretiminde, sadece kovanın kimyasal maddelerden uzak tutulması yetmiyor. Arıların bal topladığı çiçekler de ilaçlanmamalı. Arıların sert kış koşullarında hayatta kalmaları sağlanmalı, ortalıkta emebilecek şekerli sıvılar bırakılmamalı. Kovanların yakınında havaalanı ya da işlek karayolu bulunmaması gerekiyor." diyorlar.

İHRACATIMIZ ÇOK DÜŞÜK
Çin'den sonra balı en çok üreten ülkeyiz. Üstelik dünyada Türkiye'den başka çam balı üreten ülke yok. Anzer balının şöhretini yabancılarda biliyor. Ama ihracat rakamlarımız, önemsiz denecek kadar düşük. Dünyada bal ticareti 800 milyon dolara inmiş durumda. 2003 yılında 1 milyar dolar seviyesine yaklaşan bal ticareti, piyasaya yeni üreticilerin girmesine rağmen geriliyor. Bu ticarette gelişmekte olan ülkeleri üretici, sanayileşmiş ülkeleri de tüketici olarak görüyoruz. Dünyanın bir numaralı bal üreticisi olan Çin'de üretim geçen yıl, 300 bin tonu aştı. İkinci sırada 85 bin ton Türkiye, üçüncü sırada da 84 bin tonla Arjantin yer alıyor.

BİRÇOK FİRMA BAL YERİNE ŞURUP SATIYOR
Tüketiciler Birliği Nazım Kaya konuyla ilgili gazetemize açıklamada bulunarak "Son zamanlarda bal reklâmları görsel olarak gündemden hiç düşmüyor. Bundan dolayı tüketiciler çok dikkat etmesi gerekiyor. Tüketiciler bal alırken ilk işleri tarım bakanlığından onaylı olup olmadığına bakmaları lazım. Birçok bal firmaları bal yerine şurup satıyor. Ancak tüketici ambalajın görselliğine aldanarak gönül rahatlığıyla alıyor. Tüketiciler aynı zamanda pahalı bal iyi baldır anlayışı sergiliyor. Bu çok yanlış bir düşüncedir." dedi.

TARIM BAKANLIĞI DENETİMLERİNİ ARTTIRMALI
Günümüzde artık arı kullanılmadan bal üretiliyor diyen Kaya, "Yapılan sahte bal reklâmları insanları aldatmaktan başka bir şey değildir. Tüketiciler aslında bal yerine şurup alıyor. Kimyasal ballar tüketiyoruz. Hiçbir tüketici reklâmlarda gördüğü balları tercih etmesin. Balı görüp inceledikten sonra almalarını tavsiye ediyoruz. Burada tarım bakanlığına ciddi görevler düşüyor. Bakanlık denetimini arttırıp bu aldatmacı reklâmların önüne geçmelidir." diye konuştu.

SAHTE BAL NASIL ANLAŞILIR?
Süzme olsun petek olsun, balın üzerinde yer yer çok ince, beyaz bir toz tabakası varsa o bal gerçektir. Bal buzdolabında şekerleniyorsa sahte olamaz. Ayrıca bal soğukta krem kıvamına gelmelidir. Çok soğuk havada bıçakla kesilecek hale gelmeyen bal sahtedir. Balın akışkanlığı sürekli olmalıdır. Kesik kesik akıyorsa sahte olabilir. Balı ilk kez tattığınızda genzinizde yanma olmuyorsa geçektir. Fazla yendiğinde ise hafif bir yanma olabilir. Zaten fazla yenmesi de hastalık tedavisi dışında tavsiye olunmaz. Kristalleşmiş bal, ağızda tereyağı gibi eriyorsa gerçektir. Bal, bakteri üretmediğinden, bozulmayan bir besin maddesidir. Bozuluyorsa sahtedir. Petek bal, düzgün geometrik şekilli ise insan yapımıdır. Markalı ballar satın alınmalıdır. Açıkta satılan balda risk tüketicinin, markalı balda ise risk firmanındır. (Fatih Yedier - Milli Gazete)


Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/sahte-ballara-dikkat-233758.htm


Bu haber 801 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,859 µs