En Sıcak Konular

RUHBAN OKULU AÇILIŞA HAZIR

21 Mart 2012 15:16 tsi
RUHBAN OKULU AÇILIŞA HAZIR ABD Uluslararası Dini Özgürlük Komisyonu’nun 2011 yılı raporunun “Öncelikli tavsiyeler” kısmında Türkiye’den dini azınlıkların din adamlarını Türkiye’de eğitmelerine izin vermesi istenmişti.AKP Hükümeti o isteği yerine getirdi.

Ruhban Okulu'na kapı açıldı

AKP hükümeti, değişikliğe gittiği özel okullar yönetmeliğiyle Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılmasının önündeki son engeli de kaldırdı. Türk vatandaşı olmayanların da azınlık okullarında okuyabilmesinin önü açıldı

Geçtiğimiz günlerde yayınlanan ABD Uluslararası Dini Özgürlük Komisyonu'nun (USCIRF) 2011 yılı raporunun "Öncelikli tavsiyeler" kısmında Türkiye'den dini azınlıkların din adamlarını Türkiye'de eğitmelerine izin vermesi istenmişti. Söz konusu raporda Türkiye, en ağır dini özgürlük ihlallerinin yaşandığı ülkeler arasında sayılmıştı. ABD'de hazırlanan bu raporun daha mürekkebi bile kurumadan AKP hükümeti çok tartışılacak bir düzenlemeye imza attı. Yeni düzenlemeyle Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılmasının önündeki önemli bir engel kaldırılmış oldu.

Sessiz sedasız yönetmelik değişti

Hükümet, sessiz sessiz özel okullar yönetmeliğini değiştirdi. Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelikle birlikte meyhane, kahvehane, bar gibi alkollü içki satan yerlerin yakınında özel okul kurulması yasağı kaldırıldı. Eski yönetmelikte okulun bu gibi yerlere 100 metre uzaklıkta olması şartı vardı. Değişiklik bununla sınırlı kalmadı. Yönetmelikte yapılan en önemli değişiklik ise azınlık okullarıyla ilgili. Artık azınlık okullarında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan ailelerin çocukları da okuyabilecek. Önceki mevzuatta azınlık okullarında sadece Türk vatandaşı olan azınlıkların çocukları okuyabiliyordu. Ancak bu şart, Türk vatandaşı olmayan azınlık çocuklarının eğitim hakkından yararlanmasını engelliyordu. Bu değişiklik sayesinde açılsa bile öğrenci bulamayacak olan Heybeliada Ruhban Okulu artık istediği her ülkeden öğrenci kabul edebilecek. Yeni düzenlemeyle özel okullarda daha önce bulunması zorunlu olmayan Atatürk Köşesi'de zorunlu hale getirildi.

Ruhban Okulu açılışa hazır

Heybeliada Ruhban Okulu açılışa hazır olması için birkaç yıl önce tadilattan geçirildi. Ruhban Okulu'nun ilk etapta 25 öğrenci alacağı tahmin ediliyor. Bu öğrencilerin tamamı başta Yunanistan olmak üzere yurtdışından gelecek.

Ruhban okulu toplam 100 kadar öğrenciye eğitim verebilecek kapasitede. İstanbul'daki Rum cemaatinin bin 500 civarında bulunması, bunların çoğunun da yaşlılardan oluşması okulda öğrenim görecek öğrencilerin neredeyse tamamının yurtdışından gelmesi anlamına geliyor. İthal öğrencilerin büyük çoğunluğu Yunanistan'dan, geri kalanı ise Amerika ve diğer Avrupa ülkelerinden transfer edilecek.

Ekümenik olmaya bir adım daha..

Özel olarak Ruhban sınıfından seçilen öğrenciler ve eğitimciler Heybeliada'da eğitim görecek. Bu sayede Patrik Bartholomeos ekümenik olma hayaline ulaşmada çok büyük bir mesafe alacak. Bugüne kadar papazları Patrikhane'de yetiştiremeyen Patrik Bartholomeos Ortodoklar arasındaki hakimiyetini kabul ettirmekte çok önemli bir koz elde etmiş olacak. (ANALİZ - ORHAN DEDE -YENİ MESAJ)


Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ http://www.yenimesaj.com.tr/?haber,654517


Bu haber 755 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,434 µs