En Sıcak Konular

FRANSA'DA NELER OLUYOR?

20 Mart 2012 14:18 tsi
FRANSA'DA NELER OLUYOR? Geçen hafta öldürülen 3 paraşütçü askerin ardından Fransa’nın güneybatısındaki Toulouse şehrinde de bir Yahudi okuluna saldırı düzenlendi.

Fransa'da neler oluyor?

Geçen hafta silahla taranarak öldürülen 3 paraşütçü askerin ardından Fransa'nın güneybatısındaki Toulouse şehrinde de bir Yahudi okuluna saldırı düzenlendi. Saldırıda 4 kişi hayatını kaybetti 

Tanıklar, kasklı bir adamın sabah saatlerinde Ozar Hatorah Yahudi okulunun önündeki toplanma noktasında bekleyen öğrencilere ateş açtığını ve daha sonra da bir motosiklete atlayarak olay mahallinden uzaklaştığını belirtti. Savcı Michel Valet, saldırıda 30 yaşındaki öğretmen bir babanın 3 ve 6 yaşındaki oğullarıyla beraber hayatını kaybettiğini ve 8 ile 10 yaşları arasında bir çocuğun daha öldüğünü bildirdi. Savcı Valet, 17 yaşındaki bir çocuğun da ağır yaralı olduğunu belirtti. 

Bu üçüncü cinayet olayı 
Saldırganın olay yerinden motosikletle kaçması, geçen hafta motosikletli biri tarafından silahla taranarak öldürülen 3 paraşütçü askeri akıllara getirdi. 15 Mart'ta 3 Fransız askeri Toulouse'un 45 km kuzeyindeki bir askeri üs yakınlarında öldürülmüştü. 11 Mart'ta da 30 yaşındaki bir asker yine bir motosiklet sürücüsü tarafından Toulouse'un yerleşim bölgelerinden birinde öldürülmüştü. Polis bu 3 olayla ilgili geniş bir soruşturma açacağını ve olaylarda silah kalibresi gibi benzerlikler olduğunu belirtti fakat şu noktada olaylar arasında kesin bir bağlantı kurulamayacağını da vurguladı. 

Yahudilerin Avrupa'da en fazla bulunduğu ülke 

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, olayı "çok kötü bir facia ve korkutucu bir ulusal trajedi" ifadeleriyle niteledi. Sarkozy, Milli Eğitim Bakanı Luc Chatel ve Fransa Yahudi toplumunun çatı kuruluşu olan CRIF'in başkanı Richard Prasquier ile beraber olay mahalline gitti. Fransa Baş Hahamı Gilles Bernheim da "Toulouse'da Yahudi okulunun önünde olanlardan çok korktum. Vücudum ve ruhum zedelendi" şeklinde konuşarak hemen olay yerine gitti. Fransa, yaklaşık 700 bin kişilik nüfusla Yahudilerin Avrupa'da en fazla bulunduğu ülke olma niteliğini taşıyor.[1]  

Fransa'da ırkçılığı siyaset körüklüyor

Fransa'da yaşanan terör olayları, Avrupa medyasının başlıca gündemlerinden biri haline geldi 

Fransa'da yaşanan terör olayları, Avrupa medyasının başlıca gündemlerinden biri haline geldi. 
Fransız Le Monde gazetesi dün "Montauban'dan Toulouse'a: Aynı katilin izi ortaya çıktı" başlığı ile verdiği haberde Montauban'da öldürülen Kuzey Afrika kökenli 3 askerle, Toulouse'da hayatları söndürülen 3 Yahudi öğrenci ve bir öğretmenin aynı silahla öldürülüdüğüne işaret ediyor. 
İngiliz Independent gazetesi, Toulouse'da bir Yahudi okulunda bir öğretmenle üç çocuğu öldüren saldırganın peşine düşüldüğünü aktarırken, bunu "Fransa tarihinin en büyük insan avı" olarak adlandırdı. Gazete saldırganı başka bir eyleme girişmeden yakalamak için tüm dedektif ve iç istihbarat ajanlarının seferber edildiğini yazdı. 
Bir hafta içinde üç saldırı düzenlenmesi karşısında Fransa'nın dehşete sürüklendiğini yazan gazete, bu üç saldırının da ırkçı bir eğilimle düzenlendiği yolundaki görüşe yer verdi. 
Independent, saldırıların Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin geçtiğimiz günlerde seçim kampanyası sırasında "ulusal kimlik ve göç" konularında yaptığı açıklamaların sonrasına rastlamasına dikkat çekti. Sarkozy, ay başında yaptığı açıklamada tıklayın ülkede çok fazla yabancı bulunduğunu ve bu kişilerin topluma entegrasyonu için uygulanan sistemin her geçen gün daha kötü işlediğini söylemişti. Sarkozy'nin bu sözleri, kampanya sürecinde kimlik tartışmasını artırmıştı. Times yazarlarından Charles Bremner Toulouse'daki saldırının ırk ve din boyutu olsa da tüm Fransız toplumunu hedef aldığı görüşünde. 
Bremner, "İki hafta önce Fransa'da cumhurbaşkanlığı yarışının ana gündem konusu ne Euro kriziydi ne de ekonomi. Müslüman ve Yahudilerin helal ve koşer et kesme geleneğiydi" diye yazdı. Konuyu ilkin cumhurbaşkanlığı yarışında üçüncü sırada seyreden Ulusal Cephe adayı Marine Le Pen'in gündeme getirdiğini hatırlatan yazar şöyle devam etti: "Le Pen, Paris'te yaşayanların büyük bölümünün ne olduğunu bilmeden helal ve koşer et satın aldıklarını söyledi. Sarkozy de et paketlerinin üzerine ne şekilde kesildiklerini anlatan bir not iliştirilmesini gündeme getirdi. Bir kaç gün sonra konu kapandı dedi ama verilecek zarar verilmişti zaten." 
Charles Bremner, saldırıyla Fransa seçimleri arasında doğrudan bir bağ kurulmadığını söylese de seçime ırkçı meselelerin karıştırılmasının rahatsızlık yarattığını savunuyor. Bremner ayrıca saldırının, Norveçli saldırgan Breivik'in eylemini akıllara getirdiğini, bunun çok etnik yapılı modern devleti hedef aldığını belirtiyor. Times yazarı Fransız polisinin de neo Nazi tarzı, tek başına hareket eden bir saldırgan profili oluşturduğunu aktarıyor: Bununla beraber olay, 2002'deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinden bir ay önce Nanterre'de sekiz belediye meclisi üyesini öldürüp intihar eden beyaz saldırganı akıllara getirdi.[2]

 

Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ 


[1] http://www.yenimesaj.com.tr/?haber,654477/fransa-da-neler-oluyor
[2] http://www.yenimesaj.com.tr/?haber,654487/fransa-da-irkciligi-siyaset-korukluyor


Bu haber 642 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,725 µs