En Sıcak Konular

HER ON DAKİKADA BİR İŞÇİMİZ İNŞAATTA ÖLÜYOR

19 Mart 2012 15:06 tsi
HER ON DAKİKADA BİR İŞÇİMİZ İNŞAATTA ÖLÜYOR ULUSLARARASI Çalışma Örgütü Türkiye Temsilciliği'nden "İnşaat sektöründe dünyada her yıl 60 bin ölümcül kaza olmakta ve her on dakikada bir kişi inşaatta hayatını kaybetmektedir" açıklaması geldi.

Her 10 dakikada bir kişi inşaatta ölüyor
 
ULUSLARARASI Çalışma Örgütü Türkiye Temsilciliği'nden "İnşaat sektöründe dünyada her yıl 60 bin ölümcül kaza olmakta ve her on dakikada bir kişi inşaatta hayatını kaybetmektedir" açıklaması geldi. Türkiye'nin iş kazalarında Avrupa birincisi, dünya üçüncüsü olduğu belirtildi. 
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Temsilciliği'nden "İnşaat sektöründe dünyada her yıl 60 bin ölümcül kaza olmakta ve her on dakikada bir kişi inşaatta hayatını kaybetmektedir" açıklaması geldi. Türkiye'nin iş kazalarında Avrupa birincisi, dünya üçüncüsü olduğu belirtildi.
Mimarlar Odası tarafından yapılan açıklamada, 2007 - 2012 yılları arasında Tuzla Tersanelerinde yaşanan kazalarda 500 işçi, Davutpaşa kaçak işyerinde meydana gelen patlama sonucu 23 işçi, Ankara Ostim OSB'de meydana gelen patlama sonucu 20 işçi, Kahramanmaraş Afşin kömür sahasında toprak kayması sonucu 10 işçi, Adana Kozan Baraj inşaatında baraj kapağının patlaması sonucu 10 işçi ve son olarak, İstanbul Esenyurt AVM inşaatında çıkan yangında 11 işçinin hayatını kaybettiği hatırlatıldı. Mimarlar Odası, "Kamuoyuna yansıyanlar dışında, son on yılda iş kazaları sonucu hayatını kaybeden işçilerin sayısı 10 binin üzerindedir" dedi.
Mimarlar Odası'na göre Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), "Türkiye de özellikle kent içi inşaatlarda; gerek çalışanların güvenliği gerekse şantiyelerin çevresinde yarattığı güvensizlik göz ardı edilemeyecek boyutlardadır" açıklamasını yaptı ve kayıt dışı istihdam nedeniyle kayda geçmeyen iş kazalarında hayatını kaybedenlerin sayısını ise tahmin etmenin çok zor olduğunu belirtti.
Mimarlar Odası insan yaşamına, insan emeğine değer vermeyen bir anlayışın çalışma alanına yansımalarının ibretle izlendiğini belirtirken iş sağlığı ve güvenliği konusundaki duyarsızlığın en fazla inşaat sektöründe yaşandığı güvenlikle ilgili harcamaların gereksiz göründüğü iddiasında bulundu.

TMMOB: "İŞ YERLERİNİN DENETİMİ ve GÖZETİMİ DEVLETİN ASLİ GÖREVLERİNDENDİR"

Tüm dünyada olduğu gibi özellikle emeğe dayalı çalışmanın ve iş gücünün yoğun olduğu Türkiye'de iş sağlığı ve iş güvenliği üzerinde durulması gereken öncelikli konu olduğunu belirten Mimarlar Odası "Ulusal ve uluslararası mevzuatta " iş güvenliği ve sağlığı'ile ilgili düzenlemeler yapılmış olmasına karşın gerekli denetimlerin yapılmaması nedeniyle karşılaşılan iş kazaları, kamu vicdanını son derece rahatsız eden önemli bir toplumsal sorun haline gelmiştir " dedi.

İşyerlerinin denetim ve gözetiminin devletin asli sorumluluğu altında bulunduğunu belirten Mimarlar Odası, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın bu anayasal görevi 2004 yılından beri özel sektöre devretmeye çalıştığını belirtti ve " Açılan davalarda verilen kararları etkisiz kılmak için sürekli yasa ve yönetmelik değişikliği yapılmaktadır. Bugün ülkemizde en önemli eksiklik, kamu hizmetinden olan işyerlerinin denetlenmesiyken; iş güvenliği ve iş sağlığı hizmetini yerine getirmeyen kurumlarıyla ülkemizde "sosyal devlet'ten söz edilebilir mi?" sorusunu yöneltti.
Mimarlar Odası, insanın en temel haklarından olan yaşama ve beden sağlığının teminatının devlet olduğunu vurgularken bakanlığın tüm kaza sonuçlarını birkaç kişiye yükleyerek işin içinden çıkamayacağını iddia etti.


Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?id=23261&haber=her-10-dakikada-bir-kisi-insaatta-oluyor


Bu haber 581 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,874 µs