En Sıcak Konular

'TERÖR, KİMDEN GELİRSE GELSİN'İN ANLAMI

21 Ocak 2008 20:42 tsi
'TERÖR, KİMDEN GELİRSE GELSİN'İN ANLAMI Peki bu malum şahıs ve çevreler, mecbur kaldıkları kınamalarında ne diyorlar; "Terör, nereden ve kimden gelirse gelsin, kabul edilemez". Sizce bu, bir örgütü, yani PKK'yı kınama mesajı mı? ...

PKK terör örgütü tarafından, Diyarbakır şehir merkezinde, Ergani'de görevli bir askeri birliğe ait servis otobüsünün geçişi sırasında uzaktan kumandayla patlatılan bomba neticesinde, 4'ü dershane öğrencisi olmak üzere 5 vatandaş hayatını kaybederken, çok sayıda asker ve sivil vatandaş çeşitli yerlerinden yaralandı, çevredeki 30'a yakın araç da hasar görerek kullanılamaz hale geldi.

Patlamayla ilgili olarak, örgütün bir internet sitesinde, Rubar Andok imzalı ve İşgal güçlerine karşı her türlü tepki kutsaldır başlıklı bir bildiri yayınlandı ve bu bildiri, eylemin örgüt tarafından üstlenildiğini gösteriyordu.

Bilindiği gibi, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin K.Irak olarak adlandırılan bölgedeki PKK kamplarına yönelik gerçekleştirdiği hava operasyonlarında büyük darbe alan örgüt, Apo'dan sonraki ikinci adam Murat KaraYILAN vasıtasıyla bir açıklama yaparak, Kürt gençlerine, özellikle büyük şehirlerde ses getirebilecek eylemler yapmaları yönünde talimat vermişti. Her türlü eylemde serbest olunduğu belirtilen talimat sonrasında, başta İstanbul olmak üzere çeşitli şehirlerde 100'e yakın araç benzin dökülerek yakıldı ve son olarak da maalesef ki ölümlerle sonuçlanan, Diyarbakır'daki bu insanlık dışı bombalı eylem gerçekleşti.

DTP'li Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve bazı DTP'li milletvekilleri, hunharca işlenmiş bu cinayeti, kınamak zorunda kaldılar. Neden zorunda kaldılar? Çünkü, örgütün bu yönde talimatları vardı ve eylem bizzat örgütün internet sitesinden, hemen o kara günün gecesi üstlenilmişti. Bu sefer kaçar yoktu. Yakın zamana kadar, PKK terör örgütünün, özellikle sivil vatandaşlara yönelik gerçekleştirdiği birçok eylem, bu malum çevreler tarafından, ya pas geçiliyor, ya da genellikle kabullenilmek istenmeyip, devlete veya sözde derin devlete mal edilmeye çalışılıyordu. Ancak dediğimiz gibi bu sefer, kaçar kesinlikle yoktu.

Peki bu malum şahıs ve çevreler, mecbur kaldıkları kınamalarında ne diyorlar; "Terör, nereden ve kimden gelirse gelsin, kabul edilemez". Sizce bu, bir örgütü, yani PKK'yı kınama mesajı mı? Kesinlikle değil, zaten kınayamazlar da. Belki de içten içe seviniyorlardır bile. Ancak burada, üzerinde durulması, dikkatlerden kaçırılmaması gereken çok hassas ve son derece sinsi bir durum söz konusu. Burada, ne denildiği değil, daha çok, ne denilmeye çalışıldığı çok önemli. Son dönemde özellikle ve bilerek dillendirilen bu sinsi cümleyi, özenle ve yeniden ele almak gerekiyor.

Açıkça; "PKK'nın yaptığı anlaşılan bu eylemi kınıyoruz" diyemiyorlar. Normalde söylenmesi gereken en basit bu cümlenin yerine ne diyorlar; "Terör, nereden ve kimden gelirse gelsin, kabul edilemez". Peki, ne demek bu, ne demek kimden ve nereden? Oysa terörün, kimden ve nereden geldiği apaçık ortada. Bakın burada, direkt ve açıkça bir pay biçilmeden özellikle kaçınılıyor ve terör, bilerek ve istenilerek başka adreslere yüklenilmeye çalışılıyor. Yani kısaca; "Devlet de terör yapıyor, nasıl devleti kınıyor ve suçluyorsak, bunu da kınıyoruz"denilmeye çalışılarak, devletin de terörist faaliyetler içerisinde olduğu mesajının verilmesine gayret sarf ediliyor. Güya,terörü kınıyoruz denilirken, atılan bu sinsi taşla, Türkiye Cumhuriyeti Devleti de işin içine sokulmaya çalışılarak, iki kuşun vurulması hedefleniyor.

Bu, işin sinsi yanı. Bir de vahim yanına gelelim.

PKK'nın bu eylemi sonrasında örgüt sempatizanı, taraftarı, destekçisi malum bazı çevrelerin, kendi aralarında yaptıkları değerlendirmelerde; Örgüte desteğin en fazla Diyarbakır'dan verildiği, bu nedenle eylemin Diyarbakır'da gerçekleştirilmesinin büyük bir hata olduğu, Diyarbakır yerine Batı'daki metropollere yönelinmesi gerektiği şeklinde söylemlerde bulunularak, görüş belirtildiği ifade ediliyor. Kısaca,"örgütümüz, Kürtlerin yoğun olarak yaşadıkları şehirlerde bombalı saldırılar yaparak Kürtleri öldürmesin, Türklerin yoğun olarak yaşadığı batı illerinde eylemler yaparak Türkleri öldürsün" deniliyormuş. Bu nasıl bir düşünce, nasıl bir mantık! Bunlar nasıl insan, anlamak mümkün değil.

Oysa terör, bu son sefer ki menfur eylemde de görüldüğü üzere, ayrım yapmıyor. Terör, din, etnik köken, bay bayan, çocuk büyük, uzun kısa, şişman zayıf dinlemiyor. Öte yandan, bir kez daha net bir şekilde anlaşılıyor ki, teröristi dağdan ziyade, öncelikle içimizde, hem de tam da içimizde aramamız gerekiyor.

Sabahattin Talu

stalu@globalyorum.com



Bu haber 705 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,396 µs