En Sıcak Konular

11 İŞÇİ ÇADIRDA YANARAK ÖLDÜ!

13 Mart 2012 09:00 tsi
11 İŞÇİ ÇADIRDA YANARAK ÖLDÜ! İstanbul Esenyurt'ta bir alışveriş merkezi inşaatının şantiyesinde işçilerin yatakhane olarak kullandığı çadırlarda çıkan yangında 11 işçi hayatını kaybetti

Gurbet yolu, ölüm yolu oldu

Çadırda sadece direkler kaldı

İstanbul Esenyurt'ta bir alışveriş merkezi inşaatının şantiyesinde işçilerin yatakhane olarak kullandığı çadırlarda çıkan yangında 11 işçi hayatını kaybetti. Günün ilk ışıklarıyla birlikte işçilere mezar olan çadırda sadece direklerin kaldığı görüldü.

İstanbul Esenyurt'a bağlı Güzelyurt mahallesindeki 6'ncı Cadde üzerinde bulunan bir AVM inşaatının şantiyesinde işçilerin kaldığı çadırlarda yangın çıktı. Elektrik sobası ile ısınan ve 15 kişilik olduğu belirtilen çadırda işçiler yangına uykularında yakalandı. Yangın kısa sürede bitişikteki 2 çadıra daha sıçradı. Alevler, bez çadırların tamamını sardı ve işçilerden bazıları yanarak bazıları da dumandan zehirlenerek yaşamını yitirdi. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye ekibi ve ambulans gönderildi.

Yangını söndüren itfaiye ekipleri, tamamen yanan çadırlarda ilk olarak 11 işçinin cesedine ulaştı. AVM inşatında çalışan bir işçi, şantiye alanında 100'e yakın işçi bulunduğunu söyledi.  İşçilerden çoğunun Sivas, Ordu ve Van'dan geldiğini belirten işçi, "Çadırlar elektrik sobasıyla ısınıyordu. Yangın büyük ihtimalle sobadan çıktı." dedi.

VAN DEPREMİNDEN KAÇANLAR VAR

Şantiyede vinç operatörü olarak çalışan ve çadırlarda kaldığını söyleyen Abbas Mendi, yangın başladıktan sonra olay yerine geldiğini belirterek 3 çadırın yandığını gördüğünü söyledi. Mendi, "Biz kendimiz müdahale ettik. İtfaiyeyi de aradık. Yapacak bir şeyimiz yoktu. Çok alev olduğu için üzerine gidemedik. Alev yükselince insanlar çıkmayınca içeride kaldıklarını anladık. Bir kaçını çekerek alabildik. Gerisini kurtaramadık" diye konuştu. Mendi, çadırlarda kalanları tanıdığını belirterek, "Ölenler Ordulu, Sivaslı ve Vanlılar. Van depreminden kaçan arkadaşlar. Maalesef böyle bir felakete denk geldiler" diye konuştu.

İŞÇİLERDEN 10'UNUN İSMİ BELLİ OLDU

Esenyurt'taki çadır yangınında hayatını kaybeden işçilerin cesetleri, kimlik tespiti için Adli Tıp Kurumu'na kaldırıldı. Polis ise 9 işçinin ismine ulaştı. Yangın mahallinde incelemelerini tamamlayan polis, itfaiye raporları ve tanıkların ifadesi doğrultusunda olayla ilgili rapor hazırlıyor. Bu kapsamda, çadırda bulunduğu ileri sürülen işçilerin bazılarının isimlerine de ulaşıldı. Alınan bilgiye göre, yangında hayatını kaybeden işçilerden 9'unun ismi şöyle:

Bayram Ege Pehlivan (48), Çetin Coşkun (42), Seyfettin Topal (38), Abdurrahman Deniz (42), Sevdin Özen (28), İsa Topal (22), Ahmet Yağal (30), Barış Kıyak (30), Hakim Akçam (46), Fatih Acun (24)

5 KİŞİ GÖZALTINDA, 3 KİŞİ ARANIYOR

Öte yandan polis de olay yerindeki incelemeleri tamamladıktan sonra konuyla ilgili soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında, şantiye şefi Erdal Gümüş, iş güvenlik sorumlusu Süleyman Aslan, Abdurrahman Atun, Kaan Karasu ve Cem Yıldar gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar sorgulanmak üzere Kıraç Polis Merkezi'ne götürüldü. Mehmet Altun, Arif ve Sezgin isimli 3 kişinin de arandığı belirtildi.

BAKAN ÇELİK: ÇADIRI KAPLAYAN MALZEME PLASTİK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik olayla ilgili açıklamalarda bulundu. Çelik şunları söyledi: "Çalışan işçilerin çalıştıkları yerle kaldıkları yerle bütünlük arz ediyor. Aynı önlemlerin alınması gerekiyor, iş kanunumuz bunu ön görmektedir.  Ne gibi bir ihmal var? Üç adet ısıtıcı olduğu iddia ediliyor. Kaç işçi kalıyor idi? Tahliyeyle ilgili nasıl sorunlar yaşandı? Çadırı kaplayan malzemenin plastik olması, mevzuatımız çerçevesinde inceleniyor. Ancak yıllardır özellikle bunun değişmesi gerektiğini ifade ettik. Neden? Önleyici olduğu için. Nerede ihmal varsa, bunlar hızlı şekilde değerlendirilecek."


BELEDİYE: YANGIN ELEKTRİK KONTAĞINDAN ÇIKMIŞ OLABİLİR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yangının elektrik kontağından çıktığının tahmin edildiğini açıkladı. Belediyeden yapılan açıklamada, "Esenyut'da bir inşaat şantiyesinde işçilerin kaldığı çadırlarda çıkan yangında 11 kişi hayatını kaybetti. Olay yerine kısa sürede intikal eden itfaiye ekipleri alevleri kısa sürede söndürdü. Yangının ilk bilgilere göre yangının elektrik kontağından çıktığı tahmin ediliyor. Olay yeri incelemeleri ekipleri araştırmalarını sürdürüyor. Cumhuriyet savcısı olaya el koydu." denildi.

Açıklamada ayrıca, yangın yerine ilk itfaiye ekibinin 21.14 sıralarında ulaştığını, yangına 6 araç ve 21 personelle müdahale edildiği belirtildi.

'GELİN ARABASININ ŞOFÖRÜ OLACAKTIM, ŞİMDİ CENAZESİNİ GÖTÜRECEĞİM'

Esenyurt'ta 11 işçinin ölümüyle sonuçlanan yangında hayatını kaybedenlerin yakınlarının Adli Tıp Kurumu önünde bekleyişi sürüyor. Çoğunluğu şehir dışından çalışmaya gelen 11 işçinin hayatını kaybettiği yangından ortaya çıkan dramlardan biri yürekleri dağladı. Yangında amcası Seyfettin Topal ve yeğeni İsa Topal'ı kaybettiklerini söyleyen Selahattin Topal, inşaat firmasına tepki gösterdi. Selahattin Topal, "Çadırda 11 kişi ölür mü? Koskoca firma ısıtıcıyla mı ısıtacak işçilerini?" diye sitem etti.  Yeğeninin yaklaşık 1 ay önce askerden geldiğini ve Mayıs'ta evleneceğini belirten Selahattin Topal, "Ailesi Samsun'da, nişanlısı da Samsun'da. Biz ona şimdi 'hastanede, mikrop kapmasın diye içeri almıyorlar' diyoruz. Öldüğünü bilmiyor." şeklinde konuştu.

İsa Topal'ın evlilik hazırlıklarını tamamlayabilmek için gurbete çalışmaya geldiğini anlatan Topal, "Burada ev tutacaktı. Bir daha geri dönmeyecekti. Yeğenimin gelin arabası olmaya gidiyordum, şimdi cenazesini götüreceğim." diye konuştu.

ARKADAŞLARINI KURTARMAK İÇİN CAN VERMİŞ

Esenyurt'ta bir alışveriş merkezi inşaatında çalışan işçilerin kaldığı yangında 11 işçi hayatını kaybetti. Yangında ölen işçilerin yakınları ise kimlik tespiti için Adli Tıp Kurumu'na geldi. Hayatını kaybedenlerin kimliklerinin tam tespitinin DNA testinin ardından yapılabileceği, bunun da yaklaşık 10 saat süreceği öğrenildi.

Yangında hayatını kaybedenlerden Van'lı Sevdin Özen'in (37), 27 Şubat'ta memleketinden çalışmak için İstanbul'a geldiği ve inşaatta işe başladığı öğrenildi. 11 işçinin hayatını kaybettiği yangında Sevdin Özen'in kardeşi Eyüphan Özen'in ise (19) sağ kurtulduğu ifade edildi. Sevdin Özen'in yakınlarının verdiği bilgiye göre; yangın çıktığı sırada çadırın kapısına yakın olan Eyüphan Özen kaçmayı başardı. Eyüphan Özen ağabeyini de dışarı çağırdı. Fakat Sevdin Özen yangını söndürmek için çadırda kaldı. Arkadaşlarını kurtarmak için çadırda dalan Sevdin Özen, 10 kişiyle birlikte yangında hayatını kaybetti.



Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/cadirda-sadece-direkler-kaldi-232714.htm  




Bu haber 1,076 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,872 µs