En Sıcak Konular

İHANETİN ADI: ABANT PLATFORMU

11 Mart 2012 02:01 tsi
İHANETİN ADI: ABANT PLATFORMU Abant'ta yapılan toplantıda Türkiye'nin üniter yapısı ve Anayasanın değiştirilemez maddeleri hedefe konuldu.

YIKIMA SAZLI SÖZLÜ KILIF

Habur'da davullu-zurnalı başlayan ihanet açılımına, Abant'ta türkülerlerle devam edildi.
Oslo müzakereleri ve İmralı pazarlıklarının hazmettirilmesi, yıkım ekibini daha da coşturdu. Habur'da dağdan inen teröristlerin davul-zurna ile karşılanmasıyla start alan yıkım sürecinde ikinci perde sazlı sözlü eğlencelerle devam ediyor. Abant'ta yapılan toplantıda Türkiye'nin üniter yapısı ve Anayasanın değiştirilemez maddeleri hedefe konuldu.
Toplantının oturum başlıkları PKK'nın talepleri ile tam bir paralellik taşıyor. 'Üniter Devlet-Özerklik Dengesinde Yerel Yönetimler' başlıklı toplantıda konuşmacılar, PKK'nın isteklerine uygun olarak yerel yönetimlerin güçlendirilmesini savundular ve Anayasa'nın buna göre düzenlenmesini istediler. Uludağ Üniversitesi'nden Prof. Dr. Bekir Parlak, "Anayasa'da 12 gerilim hattı var, Türkiye fonksiyonel il yönetimine geçmeli" dedi
Habur'da davullu-zurnalı başlayan ihanet açılımı, Abant'ta 'sazlı-sözlü' devam ediyor.
 AKP hükümeti, milletin tepkisinden korkarak yapamadıklarını sözde aydın adı altında bir araya gelerek oluşturdukları ve adına Abant Platformu dedikleri ihanet grubuyla yapmaya çalışıyor. Habur'da başlayan ihanet açılımları Abant toplantılarıyla devam ediyor.
 26. Abant Toplantısı, 'Üniter Devlet-Özerklik Dengesinde Yerel Yönetimler' oturumuyla başladı. Toplantının ikinci gününde açılış, sazlı sözlü başladı. Taşlama şairi Bekir Salim, türküyle açılış yaptı. Daha sonra taşlama şairleri, Anayasa değişikliği konusunda atışma yaptı.
 Uludağ Üniversitesi'nden Prof. Dr. Bekir Parlak, anayasada güvenlik-özgürlük, birey-özgürlük, sivil-asker, yasama-yürütme, yargı-kamusal alan-özel alan, ulus-etni site başta olmak üzere toplam 12 gerilim hattı bulunduğunu söyledi. Parlak, Türkiye için yerel yönetimlere model olarak İtalya'da uygulanan 'fonksiyonel il yönetimi'ni önerdi.
26. Abant Toplantısı, "Yeni Anayasa'nın Çerçevesi" konusuyla Abant Palas Oteli'nde dün devam edildi. Toplantının ikinci gününde, 'Üniter Devlet-Özerklik Dengesinde Yerel Yönetimler' oturumunu Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan yönetti. Oturumun konuşmacıları ise Uludağ Üniversitesi'nden Prof. Dr. Bekir Parlak, Sabancı Üniversitesi'nden Prof. Dr. Fuat Keyman, Bahçeşehir Üniversitesi'nden Cengiz Aktar ve Radikal Gazetesi yazarı Tarhan Erdem.
Uludağ Üniversitesi'nden Prof. Dr. Bekir Parlak, yerel yönetimlerde esas sorunun demokratik ve katılım sorunu olduğunu vurguladı. Tabanda farklılıklar olduğunu belirten Parlak, yasal sorunların anayasal sorunlar olduğunu ve bunların bağlayıcı olduğunu ifade etti. Konunun Anayasa'nın en önemli konusu olduğunun altını çizen Parlak, yerel yönetimlerin merkezden değil yerelden güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
Vatandaşlara ulusal ve yerel yönetimlere doğrudan katılımını sağlayacak imkanların sağlanması gerektiğini dile getiren Parlak, yerel yönetimlerin idari ve mali özerkliğinin anayasal güvenceye alınması gerektiğini kaydetti. Devlet-vatandaşlık bütünlüğü sağlanmadan idarenin bütünlüğünün sağlanmasının mümkün olmadığını vurgulayan Parlak, anayasada güvenlik-özgürlük, birey-özgürlük, sivil-asker, yasama-yürütme, yargı-kamusal alan-özel alan, ulus-etni site başta olmak üzere toplam 12 gerilim hattı bulunduğunu ifade etti. Parlak, Türkiye için İtalya'da uygulanan 'fonksiyonel il yönetimi'ni önerdi.
"DEMOKRATİK ÖZERLİK; KÜRT SORUNU VE BÖLGENİN DEMOKRATİKLEŞMESİNE KATKI SAĞLAMAZ"
Sabancı Üniversitesi'nden Prof. Dr. Fuat Keyman ise şeffaflık ve hesap verebilirlik konusunda ciddi sorunlar bulunduğunu ifade etti. Mevcutta yönetilemeyen bir Türkiye'nin olduğunu dile getiren Keyman, AK Parti'nin ustalık döneminde merkezileşen bir yönetim olduğunu savundu. Bunun vesayet olmadığını dile getiren Keyman, Türkiye'nin 'Kanun Hükmünde Kararnameler'le yönetilmemesi gerektiğini ifade etti.
Kürt sorununu çözemeyen bir anayasanın demokratik olamayacağını ileri süren Keyman, anadilde eğitim ve özerklik konusunun temel sorunlar olduğunu kaydetti. Odaklaşmanın anadilde eğitim üzerine yapılmaması gerektiğini anlatan Keyman, odaklanmanın konusunun yerel yönetimler olması gerektiğini söyledi. Demokratik özerkliğin Kürt sorununun çözümü ve bölgenin demokratikleşmesine bir katkısı olmayacağını savunan Keyman, kurumsal reformlara ihtiyaç olduğunu belirtti. Keyman, ilk üç maddenin içine "Türkiye'nin üretimi yerindedir" ifadesinin konulması gerektiğini dile getirdi.
KÜRT MESELESİ KORKULARDAN ARINARAK ÇÖZÜLEBİLİR
Radikal Gazetesi yazarı Tarhan Erdem de yerinden yönetimin tanımlanmadığı bir devlete federal veya üniter devlet demenin mümkün olmadığını söyledi. Yerinden yönetimin tanımlanması halinde merkezi yönetimin de tanımlanacağını dile getiren Erdem, yerel yönetimleri Kürt meselesindeki korkuların belirlediğini ve belirlemeye devam ettiğini savundu. Kürt meselesinin korkulardan arınarak çözülebileceğine dikkat çeken Erdem, bunun da Kürtlerin varlığını kabul etmekle başlanacağını ifade etti.
1982 Anayasası üzerinden Kürt meselesinin çözülemeyeceğini belirten Erdem, yeni anayasada bunun konuşulmaması gerektiğini ifade etti. Cumhuriyet tarihinde yerel yönetimler konusunda en büyük adımı AK Parti'nin attığını dile getiren Erdem, ancak 2004 yılından sonra merkezileşmeye doğru gidildiğini ifade etti. Erdem, Kanun Hükmündeki Kararnameler ile kabul edilemeyecek bir merkezi idarenin kurulduğuna dikkat çekti. Konuşmaların ardından müzakerelere geçildi.
ANAYASA VURGUSU
Yeni anayasayı masaya yatıran 26. Abant Toplantısı'nın ilk gününde farklı isimlerin çarpıcı çıkışları gündeme damgasını vurdu.
BMM BAŞKANI CEMİL ÇİÇEK: Yeni anayasa yapamazsak postmodern suçlama dönemi başlar.
ANAYASA HUKUKÇUSU LEVENT KÖKER: Meclis, elini taşın değil kayanın altına koydu. Hedef çoğulculuk.
YAZARLAR VAKFI BAŞKANI MUSTAFA YEŞİL: Kışlar yaşatan Anayasa yeni baharla birlikte hepimizi ısıtmalı.
AGOS GENEL YAYIN YÖNETMENİ ROBER KOPTAŞ: Demokratik Türkiye'de, bir arada yaşama perspektifiyle Ermeni olduğumu unutmalıyım.
YAZAR ORHAN MİROĞLU: Annemden öğrendiğim iki dili kendi çocuğuma aktaramadım.
CHP'Li TOPRAK: HESAPLAŞMA METNİ DEĞİL
CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, Anayasa ile her sorunun çözülemeyeceğini vurguladı. Yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu ancak herkesin beklentisinin farklı olduğunu savunan Toprak, "Anayasa bir hesaplaşma metni değildir, olmamalıdır.
Farklılıklara saygı duyan ve herkesin üzerinde anlaştığı bir metin olmalıdır. İktidar Anayasa değişikliğinin entelektüel bir faaliyet olduğunu unutuyor. Hiçbir tartışma ve müzakereye izin vermeden Anayasa meselesini kotarmaya çalışmaktadır. Bir irfan havuzu ile hukuksal faaliyete geçilmeliydi bu ihmal edildi. İktidar olmak farklı sesleri yadsımak anlamına gelmemelidir" diye konuştu. Bolu Valisi İbrahim Özçimen de devleti değil insanı ele alan bir anayasa olması gerektiğine dikkat çekti
İHANETİN ADI: ABANT PLATFORMU
Gazeteci Cengiz Çandar da daha önce düzenlenen Abant Platformu'nda, Türkiye Cumhuriyeti'nin Kürtlerle Türkler'in ortak devleti haline gelecek bir dönüşüm geçirmesini istemişti. Kürtler'e açılım yapma konusunda önerilerini sıralayan Çandar'in konusmasının özeti söyle:
"Kürt sorunun en önemli tanımı, bir devlet sorunu olmasıdır. Kürtler'in devleti yok. 19'uncu yüzyıldan itibaren milliyetçiliğin tarih kulvarına girdiği dönemi yaşıyoruz. Ama Kürtler'in yok. Bu bölgenin otokton halkı olan Kürtler'in yok. Kürtler bir devlete kavusamadığı sürece Ortadoğu'da sorun bitmez. Ya da Kürtler, bölgedeki devletlerden birinde, "Bizim devlete ihtiyacimiz yok. Biz burada kendimizi ifade ediyoruz" diyebilmeliler. İş dönüp dolaşip Türkiye'nin dönüşümüne. Eğer Rojbin'in anlattıkları burada oluyorsa, bu devleti dönüstürme kavramini tartisiyor olmamiz gerek. Yeni Anayasada bunu gerçeklestirmemiz gerek."


Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?id=23144


Bu haber 835 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,496 µs