En Sıcak Konular

BÖBREK HASTALARINA MÜJDE

21 Ocak 2008 19:53 tsi
BÖBREK HASTALARINA MÜJDE Kesisiz kapalı ameliyat yöntemi ''Perkütan Nefrolitotomi'', artık Yüksek İhtisas Hastanesi'nde de uygulanmaya başladı.

Böbrek taşı, böbreklerde tümör, daralma gibi problemler yaşayan hastalara, ağrı çekmeden ve kısa sürede sosyal yaşama dönebilme imkanı veren kesisiz kapalı ameliyat yöntemi ''Perkütan Nefrolitotomi'', artık Yüksek İhtisas Hastanesi'nde de uygulanmaya başladı.

Yüksek İhtisas Hastanesi Üroloji Klinik Direktörü Doç. Dr. Ahmet Yazıcıoğlu, yaptığı açıklamada, Perkütan Nefrolitotomi yönteminin, böbrek taşı hastalığının tedavisinde uygulanan açık ameliyat ve dışardan taş kırma yöntemlerine alternatif olduğunu söyledi.

Perkütan Nefrolitotomi yönteminin, Ankara'daki devlet hastaneleri içerisinde ilk defa Yüksek İhtisas Hastanesi'nde uygulanmaya başladığını belirten Yazıcıoğlu, ''İlk olarak geçen yıl uygulamasını yaptığımız yönteme, cihazda çıkan bir arıza yüzünden ara vermiştik. Ancak, ameliyatları yaklaşık 1 aydır düzenli olarak yapmaya başladık'' dedi.

-''AĞRI YOK DENECEK KADAR AZ''-

Perkütan Nefrolitotomi yönteminin açık ameliyat yönteminden çok farklı olduğunu belirten Yazıcıoğlu, açık ameliyatta vücutta derin kesiler olduğu için hastanın sosyal yaşama dönebilme süresinin 2-3 ayı bulduğunu, ameliyat yerindeki hassasiyetin ağrıya neden olabildiğini kaydetti.

Dışardan taş kırma yönteminde ise kırılan taşların doğrudan vücuttan atılamadığını, taşların idrar yolu ile vücuttan çıktığını belirten Yazıcıoğlu, ''Bu yöntemde, taşların tamamı bir anda vücuttan çıkmıyor. İdrar yolu ile vücuttan atılan taş, bu süreçte hastaya ağrı veriyor. İşlem uzun sürüyor'' dedi. Kapalı cerrahi yöntemi olan Perkütan Nefrolitotomi de ise ameliyatın, vücutta açılan küçük bir kesiden yapıldığını, bu nedenle ameliyata bağlı ağrının çok az olduğunu vurgulayan Yazıcıoğlu, ''Ameliyat yeri çok küçük olduğu için, hastanın ağrısı yok denecek kadar az oluyor. Ameliyat yerine pansuman gerekmiyor. Yaranın iyileşme süresi 2-3 günü geçmiyor. Hasta, ameliyat sonrasında olağanüstü bir durum gelişmediği sürece 1-2 gün içinde taburcu olabiliyor ve bu süreci minimum ağrı ile geçiriyor'' dedi.

-''MALİYETİ DEVLET KARŞILIYOR''-

Yazıcıoğlu, Perkütan Nefrolitotomi ile ameliyatın maliyetinin açık ameliyata göre daha pahalı olduğunu belirterek, ''Diğer yöntemlerle tedavi şekillerinde hastanın iş gücü kaybı göz önüne alındığında maliyetin çok da fazla olmadığı düşünülmelidir'' diye konuştu. Hastaların, bu yöntemle ameliyat edildiğinde herhangi bir fark ödemek zorunda olmadıklarını ifade eden Yazıcıoğlu, maliyetin tamamının devlet tarafından karşılandığını söyledi. Ameliyatları yapan ekipte yer alan operatör Dr. Levent Işıkay da ameliyatın toplam 2-3 saat sürdüğünü belirttti. Perkütan Nefrolitotominin, ameliyathanede ve anestezi altında uygulandığını belirten Işıkay, yöntemin, uygun hastalara alternatif tedavi olarak sunulduğunu kaydetti. Işıkay, ''Hastanın genel durumu uygunsa, ameliyat edilebilir. Olası tedavi yöntemlerini hastaya sunuyoruz ve hasta ile birlikte onun için en uygun yönteme karar veriyoruz'' diye konuştu.

''KOMPLİKASYONLAR GÖRÜLEBİLİR''

Bu yöntemde de diğer açık ameliyatta olduğu gibi komplikasyon görülebilme riskinin olduğunu anlatan Işıkay, ''Böbrekte kanama, giriş yerine bağlı olarak akciğerde kısmi sönme (pnömothorax), toplar damarda a-v fistül (böbrekte atardamarla toplar damar arasında pencere açılması) gibi muhtemel komplikasyonlar görülebilir'' dedi. Işıkay, bugüne kadar yapılan ameliyatların başarı oranının yüzde 95 olduğunu bildirdi. Hastanın, ameliyat olduktan bir gün sonra, böbreğinde taş kalıp kalmadığının edildiğini belirten Işıkay, hastanın 2-3 hafta sonra da son bir kez kontrole çağrıldığını sözlerine ekledi.

''HERKESE TAVSİYE EDİYORUM''

Perkütan Nefrolitotomi yöntemi ile 2 gün önce ameliyat olan Abdullah Ökten (54), 23 yıl önce açık ameliyatla böbreğinden taş alındığını belirterek, ''O zaman ameliyat sonrasında çok ağrım vardı. Uzun süre ayağa kalkmakta zorlandım'' dedi. Aradan geçen yıllar içerisinde böbreğinde tekrar taş oluştuğunu ifade eden Ökten, bu yöntemle yapılan ameliyat sonrasında ağrısının çok az olduğunu ve kısa sürede ayağa kalktığını söyledi. Ökten, ''Allah, doktorlarımdan razı olsun. Herkese tavsiye ediyorum, korkmadan ameliyat olsunlar'' diye konuştu.



Bu haber 410 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,921 µs