En Sıcak Konular

KÜRECİK ABD'YE MAHREM TÜRK'E NAMAHREM OLDU

3 Mart 2012 18:12 tsi
KÜRECİK ABD'YE MAHREM TÜRK'E NAMAHREM OLDU Türkiye bunu da gördü! Dışişleri, Malatya’daki üs için “Anlaşma mahrem” dedi. Vatan toprağı ABD’liye yuva, millete yabancı oldu!

Namahrem Kürecik!

Türkiye bunu da gördü! Dışişleri, Malatya'daki üs için "Anlaşma mahrem" dedi. Vatan toprağı ABD'liye yuva, millete yabancı oldu!

Biz neyin altına imza attık?
AKP'nin teslimiyetçi politikası Türkiye'nin başına yeni bir dert açtı. ABD askerinin neye göre gelip çöreklendiği belirsiz Kürecik'le ilgili anlaşma, özenle gizleniyor. Dışişleri'nin garip açıklaması, korku ve endişeleri daha da artırdı.

Milli Savunma altta kalmadı!
DIŞİŞlerİ açıklamasına tuz biber eken bir demeç de Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'dan geldi: Kürecik'e kurulan radar sistemi saldırı değil, savunma amaçlı. Saldırı amacı yoksa bu radardan korkmaya, çekinmeye gerek yok.

Davutoğlu'na suç duyurusu
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, ABD'li askerlerin TBMM izni olmaksızın Malatya'ya gelmesi dolayısıyla Dışişleri Bakanı Davutoğlu hakkında suç duyurusu yapacağını açıkladı. Ağbaba, "Bu, Yüce Divanlık suç" dedi. 

MHP'li İsmet Büyükataman: Yasal dayanağını hükümet açıklasın
Soru önergesi verdim. ABD askerinin gelişi, TBMM'de görüşülmeli. Yasal dayanak nedir? Hükümet açıklamalı.

Araştırmacı Erol Bilbilik: İncirlik'i sollayan bir ihanet üssü!..
Bu, ihanet üssüdür. İncirlik'ten bile güçlü olan Kürecik, NATO değil ABD üssü. Gizli kuruldu ve dolayısıyla illegal.
 
Kürecik'te üs için esrarengiz anlaşma!
Malatya'ya kurulan Füze Savunma Sistemi ile ilgili tartışmalar yeniden alevlenirken Dışişleri, "Anlaşmanın içeriğini, Türkiye'nin güvenliği için açıklayamayız" dedi.

Malatya'nın Kürecik Köyü'ne kurulan NATO Füze Savunma Sistemi ile ilgili tartışmalar, ABD askerlerinin üsse yerleşmeye başlamasıyla yeniden alevlendi. Üs ile ilgili çok sayıda soru işareti bulunurken, yapılan anlaşma adeta bir sır gibi saklanıyor. İlgili anlaşmayı imzalayan Dışişleri Bakanlığı ise sessizliğini koruyor. Muhalefet, Kürecik'e ABD'li askerlerin getirilip yerleştirilmesinin yasa dışı olduğunu öne sürerken, Dışişleri Bakanlığı, üs için yapılan anlaşmanın içeriği konusunda her hangi bir açıklama yapmıyor. Bakanlık yetkilileri sadece, "Anlaşma mahremdir. Anlaşmanın içeriğini NATO'nun ve Türkiye'nin güvenliği açısından açıklayamayız" demekle yetindi. 

"NATO bayrağı çekildi" 
Dışişleri Bakanlığı yetkilileri Kürecik üssü ile ilgili YENİÇAĞ'ın sorularını yanıtlarken şu bilgileri verdi: "Bu bir ABD üssü değil, NATO üssü. NATO bayrağı çekildi. Buradaki durum gayet net ve açık. Bu teknoloji, yani önleyici radar teknolojisi ABD'de olduğu için de NATO çerçevesinde diğer ülkelerde olduğu gibi, Japonya'da, Bulgaristan'da, Romanya'da olduğu gibi Amerikan üssü olacak. Çünkü Amerikalılar kendi teknolojisini getirip kuruyor. Ama bunu NATO çerçevesinde kuruyor. Bunun bir hukuki çerçevesi de elbetteki vardır." 

"Siyasi müzakeresini yaptık" 
Bakanlık yetkilileri, üssün kurulması için Dışişleri Bakanı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve ABD Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone arasında imzalanan anlaşmanın içeriği konusunda bilgi vermekten kaçındı. Dışişleri, konuyla ilgili  sadece şu açıklamayı yaptı: "Bu anlaşmanın içeriği doğası itibariyle, yapısı itibariyle mahrem. Hem NATO'nun savunmasını, hem de kendi savunmamızı ilgilendiren bir konu olduğu için anlaşmanın içeriği mahrem. Onun dışındaki işte ABD askerlerin kalacağı yerler vs. gibi ayrıntıları Milli Savunma Bakanlığı zaten biliyor. Bizim Dışişleri Bakanlığı olarak yaptığımız, verilen direktifler çerçevesinde bunun siyasi müzakeresini yapmak, bunu bağlamak. Ondan sonra uygulayıcı makam Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı'dır." NATO'nun Malatya'nın Akçadağ ilçesi Kürecik Köyü'ne kurduğu füze sa vunma sistemine muhalefet partileri karşı çıkarken, yöre halkı da eylem yaparak seslerini duyurmaya çalışmışlardı. 

"Radardan korkmaya gerek yok" 
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, "Kürecik'e kurulan radar sistemi saldırı amaçlı değil, savunma amaçlıdır. Bir başka ülkeye saldırı amacı yoksa bu radardan korkmaya, çekinmeye gerek yoktur" dedi. Kayseri Valisi Mevlüt Bilici'yi ziyaretinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Yılmaz, "Kürecik bölgesinde kurulan NATO Füze Savunma Sistemini'ne ilişkin soru üzerine, Sivas Şarkışla'da daha önceden bir radar üssü olduğunu ve radarın yeniden oraya kurulmasını talep ettiklerini belirterek şunları söyledi: "Radar için en uygun yerin Malatya Kürecik olduğu belirtildi. ABD ile ancak NATO amaçlarına tahsis edilmek üzere yapılmış bir sözleşme var. Bu bir radar üssüdür. Radar saldırı amaçlı değil savunma amaçlıdır. NATO Genel Sekreteri de, bu radarın hiçbir ülkeye yönelik kurulmadığını söyledi. Bir başka ülkeye saldırı amacı yoksa bu radardan korkmaya çekinmeye gerek yoktur. NATO üyelerine herhangi bir saldırı olmayacaksa belki de hiç kullanılmayacaktır." Yılmaz şöyle devam etti:

"Türkiye'yi de koruyor" 
"Bu, NATO tesisidir ve Türkiye'yi de koruyor. (NATO diyorsunuz ama burada Amerikalılar çalışıyor) diyorlar. Akıllı savunma denen bir sistem var. Bu sistemde herkes kendi imkanlarını NATO'nun emrine verir. Kimisi uçağını, kimisi gemisini, radarını veya füzesini verir. Bu sistemin füzeleri burada değil. Ya Romanya'da, ya Polonya'da kullanılacaktır. Mesela gemi bölümü İspanya'dadır. Bu sistem içinde en üst seviyede bizim komutanımız yer alacaktır. Bunda mutabık kalındı." Bedelli askerlikle ilgili başvuruların sorulması üzerine Bakan İsmet Yılmaz, başvuru sayısının 16 bini aştığını, yasaya göre 6 aylık başvuru süresi olduğunu söyledi. Başvuru süresinin sonuna doğru başvuruların artmasını beklediklerini dile getiren Yılmaz, böylece önceden tahmin ettikleri 100 bin sayısına ulaşılabileceğini bildirdi. Türkiye'de havacılıkta Ankara, Eskişehir ve Kayseri'nin önemli altyapıya sahip olduğunu da vurgulayan Bakan Yılmaz, şunları kaydetti: "Kendi gemimizi yaptık. Kendi tankımızın prototipi yapılıyor ve 2017'de TSK'nın envanterine girecek. Kendi silahımızı yapıyoruz. Kendi insansız hava aracımızı yaptık ve seri üretime geçme kararı aldık. İnşallah savaş uçağımızı da yapacağız." 

"Bu, İncirlik'ten bile güçlü bir ihanet üssü" 
Eski Deniz Binbaşı ve Araştırmacı-Yazar Erol Bilbilik, Kürecik'teki Füze Savunma Sistemi'nin, NATO değil ABD üssü olduğunu söyledi. Bilbilik, şöyle konuştu: "Kürecik üssü, Türkiye ile ABD arasında yapılmış gizli bir anlaşma ile kurulmuş bir üstür. Yani bunu ABD, NATO Füze Kalkanı adıyla bunu kabul ettirdi. Halbuki NATO anlaşması değil, doğrudan doğruya Türkiye ile ABD arasında gerçekleştirilmiş bir ikili anlaşma sonucunda, gizli kurulmuş bir üs bu. Ve bu üs illegal. Çünkü NATO anlaşmasına uygun olarak kurulmadı." Bilbilik, Malatya'daki üssün ikinci İncirlik olduğunu söyledi. Bilbilik "Hatta İncirlik'ten daha güçlü bir üstür. Çünkü bütününe bakıldığında bağlantılı füzeleri, füze rampaları ve radar sistemi var" dedi. Bilbilik üsteki personelin tamamının ABD'li olmasına dikkat çekti. Erol Bilbilik şunları kaydetti: "Bu, en büyük ihanet üssüdür. İkinci İncirlik ihanet üssüdür. Bu doğrudan doğruya İran'ı hedefine, İsrail'i korumaya alıyor. Ama esas hedef biziz." 

"Yasal dayanağını hükümet açıklasın"
Kürecik'e Füze Savunma Sistemi kurulmasına ve yapılan anlaşmaya bir tepki de MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman'dan geldi. Büyükataman şunları söyledi: "Bir Meclis tezkeresi gerekip gerekmediği muallakta. MHP olarak bir soru önergesi verdim. Bu konudan duyduğumuz rahatsızlığı, tedirginliği, bir oldu bittiye getirilmesi karşısında, AKP'nin duyarsızlığını anlamakta zorlandığımızı ve hükümetin bir açıklama yapması gerektiğini, halkın endişelerini ortaya çıkaracak ve bu işin hukuki zeminin olup olmadığını açığa çıkaracak bir soru önergem oldu. Aslında söyleyecekleri bir şey olacağını da sanmıyorum. Sorduğum üç sorudan biri şu. Kürecik'te bulunan füze kalkanına ABD'li askerlerin getirilmesi hususu Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin gündemine getirilerek konu görüşülecek mi görüşülmeyecek mi? Bu askerleri Kürecik'e yerleştirmenin yasal dayanakları nelerdir? Bununla ilgili Milli Savunma Bakanı cevap verecek mi vermeyecek mi, onu merak ediyorum." 

Ağbaba: AKP suç işliyor
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, TBMM'den izin almadan Amerikalı askerlerin Malatya'ya geldiğini belirterek, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıkladı. Veli Ağbaba yaptığı açıklamada, füze kalkanı için Malatya'ya Amerikalı askerlerin geldiğini belirterek, "İzin almadan Türkiye'ye gelmeleri yasa dışı. Bunlar NATO askeri değil, Amerikan askeri" dedi. Daha önce Dışişleri Bakanı Müsteşarı Sinirlioğlu hakkında suç duyurusunda bulunduğunu ifade eden Ağbaba, Yüce Divan'lık suç işlendiğini, TBMM'den tezkere almadan Amerikan askerlerinin yurda girdiğini söyledi.  Hükümetin suç işlediğini kaydeden Ağbaba, "2.5 aydır buradalar. Malatya'da bir otelde kalıyorlar. İçinde Amerikalı askerler, dışında Türk askerleri koruyor" dedi. Ağbaba, şöyle konuştu: "Yüce Divan'lık bir suç. New York Times diyor ki; bu Türkiye ile Amerika arasında imzalanan anlaşma diyor. Ama bu TBMM'de görüşülmüyor. Uganda ile ikili anlaşmalar var, onlar konuşuluyor. Ama bunu Meclis'e getiremiyoruz. Bunu NATO anlaşması kapsamında değerlendiriyor hükümet ama bu NATO anlaşması değil. Bunu imzalayan Amerika Büyükelçisi ile Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı. NATO adına anlaşma yapmaya yetkisi yok." Davutoğlu hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıklayan Ağbaba, "Şimdi bakan hakkında suç duyurusunda bulunacağım, hükümet hakkında suç duyurusunda bulunacağım, Dışişleri Bakanı olabilir" dedi. Füze kalkanı konusunda önümüzdeki günlerde bir dizi eylem yapacaklarına işaret eden Ağbaba, "Kürecik Platformu ile düşündüğümüz bir yürüyüş var. Ankara'ya yürüyeceğiz. Meclis'te genel görüşme istemiştim. Bunu tekrar önümüzdeki hafta gündeme getirilmesi için uğraş vereceğim. Bir grup arkadaşımla üsse gideceğiz, inceleyeceğiz" diye konuştu. 

Çuvalcı gençler Malatya'da eylem yapacak

Muğla'nın Bodrum ilçesinde ABD'li askerlerin başına çuval geçirdikleri için haklarında 16 yıl hapis cezası istemi ile dava açılan Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyeleri Kürecik'e gidiyor. NATO'nun radar üssü kurduğu Malatya'nın Kürecik Köyü'ne yerleşen ABD'li askerleri rahat bırakmayacaklarını söyleyen TGB Başkanı İlker Yücel, "Kürecik ve İncirlik'te Amerikan askerlerinin rahatlıkla sokakta gezemeyeceklerini açıkça ilan ediyoruz" dedi. Bodrum'daki çuval eyleminin  ABD'li askerlere karşı düzenlenecek protestoların sadece öncüsü olduğunu söyleyen Yücel, şunları söyledi: "Çuval eylemimiz daha büyük eylemlerin ön habercisidir. Türkiye'de görevli ABD askerlerinin hayatlarındaki en önemli öznelerden biri çuval olacaktır." ABD'lilerin "Bu çuvalın acısı bir kuşak sürer" sözünü anımsatan İlker Yücel,  Atatürk'ün cumhuriyeti emanet ettiği gençlik başta olmak üzere Türk Silahlı Kuvvetleri'ne yapılan çirkin davranışın  Türk milleti tarafından asırlar boyu anımsanacağını ve hep kara bir leke olarak lanetleneceğini söyledi. Yücel, "Bizim derdimiz ABD'li askerlerle değil, Amerikan emperyalizmi ile ilgili" dedi. Çuval geçirme eylemine katılan 8 kişi  hakkında 16 yıl hapis istemiyle açılan davanın, gençler kadar onurlu Türk subaylarına karşı açık bir tehdit olduğunu ifade eden Yücel, "Bizi hapis cezası tehditleri ile yıldırıp korkutamazlar" diye konuştu. (Haber : Ceyhun Bozkurt - YENİÇAĞ)

 

 

Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ  http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=64305



Bu haber 867 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,760 µs