En Sıcak Konular

İSTANBUL TALAN EDİLİYOR

2 Mart 2012 13:50 tsi
İSTANBUL TALAN EDİLİYOR Fransız imparator Napolyon’un dünyanın başkenti ilan ettiği İstanbul’un nasıl bir felaketle yüzleştiği İngiliz The Guardian gazetesinin dünkü sayısında açık açık ortaya kondu

İstanbul talan ediliyor

Fransız imparator Napolyon'un dünyanın başkenti ilan ettiği İstanbul'un nasıl bir felaketle yüzleştiği İngiliz The Guardian gazetesinin dünkü sayısında açık açık ortaya kondu 

Bir Batılının ifadesiyle "İstanbul, Allah'ın dünya üzerinde yarattığı en güzel şehir"dir. İstanbul'u görenler iki kıtanın buluştuğu bu kente hayran kalırlar ve onlar da İstanbul'u kent yapılaşmasına aldırmadan 'dünyanın en güzel kenti" ilan ederler. Bu nedenle İstanbul, dünyanın başkenti olarak görülür. Burada yaşayanlar kentten kopmakta güçlük çeker. Bir gelen vazgeçemez, yine gelir. 
Ancak, bu şehri berbat etmekte de üzerimize yok. Nitekim bu durum, yabancı medyanın da dikkatlerinden kaçmıyor. İngiliz Guardian gazetesi, dün İstanbul'daki kentsel dönüşüm projeleri konu alan haberinde şehrin tarihinin yerle bir edildiğini yazdı. Gazete, birçok şehir planlamacının hükümeti yeterince şeffaf davranmamak ve bu projeler konusunda halkın görüşüne başvurmamakla suçladığını aktardı. 
Gazete, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a dayanarak, İstanbul'da 278 binanın yıkılıp yerine ev, işyeri, otel ve bir alışveriş merkezinin yapılacağı Tarlabaşı'ndaki benzer İstanbul genelindeki 50 kadar proje için 7.5 milyar TL harcanacağını yazdı. 
Gazete Tarlabaşı'nın göçe zorlanan sakinlerinden 70 yaşındaki Tamer Bekar, şu sözlerini aktarıyor: "Boş binaları yağmalıyorlar. Bir kaç kuruş kazanabilmek için pencereleri, kapıları, kabloları söküyorlar. Belediye 19. yüzyıldan kalma bu tarihi binaları korumak için birşey yapmıyor. Ben şehrin dışında apartmanda yaşamak istemiyorum. Hiçbir yerin ortasında ben ne yaparım?" 
Gazete bu konuda Fatih Sulukule'de olduğu gibi düşük gelirli grupların 'kentsel dönüşüm' projeleri nedeniyle şehir dışına çıkarılacağı tartışmalarına da yer verdi. 

Kentsel dönüşüm kopuk! 
Mimar Sinan Üniversitesi'nden Prof. Gülsen Özaydın, kentsel planlamanın şehri bir bütün olarak görmediğini; projelerin birbirinden kopuk olduğunu, şehrin mevcut dokusu ve içinde yaşayan insanları dikkate almadığını söyledi. 
Yeterince uzman görüşüne başvurulmadığını belirten Özaydın, Taksim projesini gazetelerden öğrendiklerini aktardı. Haberde, mimar Korhan Gümüş, "Şehri spekülatörlerin insafına bırakırsanız ölür" derken, İstanbul Mimarlar Odası'ndan Mücalla Yapıcı ise, "Kentsel yoksulluk artacak. Evlerinden çıkarılan insanlar sadece evlerini değil, işlerini, mahallelerini, sosyal bağlarını da kaybedecekler" diye konuştu. 

Guardian'ın Türk Müteahhitler Birliği verilerine dayanarak aktardığına göre, Türk ekonomisine yüzde 6'lık katkıda bulunan inşaat sektörü 2012'de yavaşlıyor ve Türk müteahhitlerin ülke dışında karşılaştığı rekabet artıyor. Gazete, müteahhitlerin Türkiye genelinde yaklaşık 250 milyar Sterlinlik (700 milyar TL), İstanbul'da ise 55 milyar Sterlinlik (154 milyar TL) bir kar potansiyeli olan kentsel dönüşüm projelerinin işleri canlandırmak için iyi bir alternatif olduğunu aktardığını yazdı. (RECEP BAHAR -Yeni Mesaj)

 

Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ  http://www.yenimesaj.com.tr/?haber,653911/istanbul-talan-ediliyor 



Bu haber 601 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,856 µs