En Sıcak Konular

FRANSA'DA SÖZDE ''SOYKIRIM YASASI'' İPTAL EDİLDİ

28 Şubat 2012 22:26 tsi
FRANSA'DA SÖZDE ''SOYKIRIM YASASI'' İPTAL EDİLDİ Fransa Anayasa Konseyi, soykırımların inkârını suç sayan yasa tasarısının anayasaya uygun olmadığına hükmetti. Bu kararın ardından Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, hükümetten yeni bir tasarı hazırlamasını istedi.

Fransa'da "soykırım" yasasına iptal

Fransa Anayasa Konseyi, soykırımların inkârını suç sayan yasa tasarısının anayasaya uygun olmadığına hükmetti. Bu kararın ardından Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, hükümetten yeni bir tasarı hazırlamasını istedi.

Konsey'den yapılan açıklamada, yasa tasarısının ifade özgürlüğünü ihlal ettiği belirtildi. Konsey açıklamasında, "Bu nedenle Konsey, tasarının anayasaya aykırı olduğuna hükmetmiştir" dedi.

Açıklamada ayrıca, ""Konsey, yasa yapıcıların kendilerinin kabul ettiği ya da suç olarak tanımladığı olguların... varlığına karşı çıkanların cezalandırılması halinde yasa yapıcıların ifade özgürlüğüne konusunda anayasaya aykırı bir eylemde bulunmuş olduklarına hükmetmiştir" denildi.

Ancak Konsey, gerekçeli kararında, 2001 yılında kabul edilen ve 1915 olaylarının "soykırım" olarak kabul edilmesini öngören yasaya değinmedi ve böylece söz konusu kanunun tartışmaya açılması riskini de ortadan kaldırdı.

İNCELEME HEM USUL HEM DE ESASTAN

Ulusal Meclis ve Senato'da kabul edildikten sonra, geçtiğimiz ay 65 milletvekili ve 77 senatörün imzasıyla Anayasa Konseyi'ne götürülen "soykırımların inkârını suç sayan" yasa tasarısı böylece iptal edilmiş oldu. İtirazda, yasanın Fransız Anayasası'nın 34'üncü maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10'uncu maddesiyle garanti altına alınan 'ifade özgürlüğüne aykırı' olduğu iddia edilmişti. 

Başkanlığını eski Meclis Başkanı Jean Louis Debre'nin yürüttüğü 11 üyeli Anayasa Konseyi'nin gerçekleştirdiği oylamaya sekiz üye katıldı.

Üyelerden Hubert Haenel ve Jacqueline de Guillenschmidt, daha önce yasaya karşı görüş belirttikleri; eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac da hafızasını kaybettiği ve hukuken ceza aldığı için oylamaya katılmadı. 

Konsey üyeleri bugünkü oturumda, inkâr yasasını hem usul, hem de esastan anayasaya uygun olup olmadığını inceledi.

TÜRKİYE KARARDAN MEMNUN

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da kararın olumlu olduğunu vurgulayarak, Konsey üyelerini tebrik etti. Davutoğlu, yasanın tekrar gündeme getirilmesinin "vahim bir hata" olacağını da söyledi.

Davutoğlu ayrıca Fransa ile ekonomik, siyasi ve askeri ilişkilerin yeniden tesis edilmesi konusunun Bakanlar Kurulu'nda karara bağlanacağını da sözlerine ekledi.

DIŞİŞLERİ: VAHİM BİR HATA DÜZELTİLMİŞTİR

Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve NATO Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Üyesi Ömer Çelik de Türkiye'nin bu kararın ardından Fransa'ya yönelik ikinci tur yaptırımları uygulama yoluna gitmeyeceğini söyledi.

NTV televizyonuna konuşan Çelik, "Fransız hükümeti tasarıyı başka bir koldan tekrar gündeme getirmeye çalışırsa, aynı gerginlik devam edecektir" dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, yasanın iptal edilmesini, "Fransa ile Türkiye arasında muhtemel büyük bir kriz önlenmiştir" sözleriyle değerlendirdi.

Ayrıca Türkiye'nin Paris Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, tasarının iptal edilmesinin "memnuniyetle karşılandığı" belirtildi. Büyükelçilik Sözcüsü Engin Solakoğlu, AFP'ye yaptığı açıklamada, söz konusu kararın iki ülke ilişkilerini düzelteceğini ümit ettiğini söyledi.

Anayasa Konseyi'nin kararını değerlendiren AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ise, "Akıl, akılsızlığı yenmiştir" diye konuştu.

SARKOZY'DEN YENİ GİRİŞİM

Reuters'ın haberine göre, Anayasa Konseyi'nin iptal kararın ardından Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, yeni bir yasa tasarısı hazırlanması için hükümete talimat verdi.

Bundan sonra benzer bir yasanın Meclis'te gündeme gelebilmesi için, yasa tasarısını reddeden Konsey'in gerekçelerine bağlı olarak, önce Anayasa'da değişiklik yapılması gerektiği ifade ediliyordu.

Sarkozy'nin açık destek verdiği yasa, Aralık ayında Meclis'te ve Ocak ayında Senato'da oylanmıştı. Yasa tasarısı, soykırımı inkâr eden kişilerin 1 yıl hapis ve 45 bin Euro para cezasına çarptırılmasını öngörüyordu. 

 

Kaynak:  Hürriyet Planet {http://www.hurriyet.com.tr/planet/20017758.asp}



Bu haber 634 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,540 µs