En Sıcak Konular

KOL VE BACAK NAKLİ YAPILAN ÇAVDAR HAYATINI KAYBETTİ

28 Şubat 2012 13:31 tsi
KOL VE BACAK NAKLİ YAPILAN ÇAVDAR HAYATINI KAYBETTİ Ankara'da Hacettepe Üniversitesi'nde çift kol, çift bacak nakli yapılan Şevket Çavdar saat 19.20'de hayatını kaybetti.

Umutla beklenen 'nakil'de feci son!

Hacettepe Üniversitesi'nde çift kol ve bacak nakli yapılan ve dün gece vefat eden Şevket Çavdar hastaneler arası rekabet kurbanı mı oldu? Hacettepe, yüz nakli gerektirmeyen gence nasıl yüz nakli yaptı?
Ankara'da Hacettepe Üniversitesi'nde çift kol, çift bacak nakli yapılan Şevket Çavdar saat 19.20'de hayatını kaybetti.

Hacettepe Üniversitesi (HÜ), iki kol ve iki bacak nakli yapılan Şevket Çavdar'ın yaşamını yitirdiğini bildirdi.

Üniversiteden yapılan yazılı açıklamada, 24 Şubat'ta sabah saatlerinde kol ve bacak nakli yapılan Çavdar'ın nakil sürecine ilişkin bilgilere yer verildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Hastamızda gelişen metabolik dengesizlik maalesef hastamızın yaşamını ciddi düzeyde etkileyecek duruma gelmiş, alınan tüm önlemler ve uygulanan yoğun tedavi yaklaşımlarına rağmen hastamız 27.02.2012 tarihinde saat 19.20'de kaybedilmiştir. Yaklaşık 90 saate varan süreyle 200'e yakın doktor ve sağlık personelinin insanüstü bir çaba göstermesine karşın hastamızı kaybetmenin derin üzüntüsünü duymaktayız.

Bu süreçte, hastamıza dokularını bağışlayan verici ailesine minnettarlığımızı bildirirken, kan bağışlarıyla destek veren halkımıza ve bu zorlu süreçte yanımızda olan Sağlık Bakanlığı'na müteşekkiriz. Hastamıza Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır ve baş sağlığı diliyoruz."

Açıklamada ayrıca yüz nakli gerçekleştirilen Cengiz Gül'ün sorunsuz olarak izlenmeye devam ettiği bildirildi.

REKABET SONUCU MU?

Tüm bu olumsuzlukların yanında ortaya atılan bir iddia ise gündeme bomba gibi düştü. Sabah Gazetesi'nde yer alan İddiaya göre Akdeniz Üniversitesi'nde ilk yüz naklini gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan ile Hacettepe Üniversitesi'nde Doç. Dr. Serdar Nasır'ın üniversite yıllarından başlayan akademik yarışı, yüz ve uzuv nakillerinde bir hırsa dönüştü. Mezun olduğu Hacettepe Üniversitesi'nde iddialara göre "elitist" grupta olmadığı için dışlanarak ayrılan Prof. Dr. Ömer Özkan ile Doç. Dr. Serdar Nasır'ın Hacettepe'de uzmanlık dönemlerinde başlayan rekabet, Türkiye'de ilk yüz naklini kim yapacak yarışına dönüştü. Hacettepe'den ayrılan bir hocanın Akdeniz Üniversitesi'nde Türkiye'nin ilk yüz naklini yapmasının ardından Hacettepe Üniversitesi ikinci nakil için kolları sıvadı. "Ömer, Türkiye'de ilk yüz naklini gerçekleştirirse biz de dünyada ilk dörtlü uzuv naklini gerçekleştiririz" şeklinde bir hırsa dönüştü.

İMALI AÇIKLAMALAR...

Akdeniz Üniversitesi'nde başlayan nakil sürecinin ardından iki hocanın medya üzerinden birbirlerine dönük imalı açıklamaları da rekabeti gün yüzüne çıkardı. Hacettepe'de gerçekleşen nakillerin ardından medyanın karşısına çıkan Doç. Dr. Nasır, meslektaşı Prof. Dr. Özkan'a gönderme yaparak, "Ben burada One man show yapmıyorum, bizimki ekip işi" demişti. Prof. Dr. Özkan ise, Hacettepe'de yüz nakli yapılan Cengiz Gül'ün basına yansıyan ameliyattan önceki fotoğraflarına bakarak yaptığı yorumda "Eğer bu fotoğrafa göre hasta seçilmiş ise devletin imkânları boşuna kullanılmış demektir" diyerek, Hacettepe'de yapılan ameliyatla ilgili eleştirilerini dile getirmişti.

'RİSKLİ AMELİYATLAR'

Akademik çevrelerdeki dillendirilen iddialara göre; 2006'da doçent olduktan sonra Japonya, Tayvan ve Almanya'da mikrocerrahi eğitimler alan Prof. Özkan, Hacettepe'de aynı branşta yaşanan akademik baskılar nedeniyle ayrılarak Akdeniz Üniversitesi'ne gitti. Türkiye'nin ikinci yüz nakli ameliyatını gerçekleştiren Doç. Dr. Serdar Nasır ise, kendisinden 6 ay daha kıdemli olan Prof. Ömer Özkan gibi Hacettepe Üniversitesi'ndeki uzmanlığını bazı baskılar sonucu bırakmak zorunda kaldı. Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi'ne giden Nasır, Amerika Cleveland Clinic'teki mikrocerrahi eğitimi sonrası Hacettepe Üniversitesi'ne tekrar çağrıldı. Akademik çevrelerde, bölümdeki baskılar nedeniyle Doç. Dr. Nasır'ın çok riskli ameliyatları kabul etmek zorunda kaldığı konuşuluyor.

Saldırı iddiası

Çavdar'ın cenazesi dün saat 22.30 sıralarında hastanenin morg yerine tıbbi atık ünitesinden çıkartıldı. Acılı ailenin operasyonu yapan ekibe saldırdığı iddia edildi. Özel güvenlik görevlilerinin engellediği aile, cenaze çıkartılırken görüntüleyen gazetecilere de saldırdı. Cenaze, Nevşehir'e götürüldü.

Çavdar'ın organlarının alınmasının ardından operasyonu gerçekleştiren ekiple, hastanede görevli kardiyologlar arasında Çavdar'ın hayatta kalmasının "mucize olduğu" yönünde tartışma yaşandığı da iddia edildi. Buna karşılık, çift kol naklinin önerildiği Çavdar'ın bütün uzuvların naklinde kendisinin ısrarcı olduğu iddiaları da ortaya atıldı. Çavdar ve ailesinden olumsuz durumlara karşı tüm yasal imzaların alındığı buna rağmen adli ve idari soruşturma başlatılacağı öne sürüldü.

Hayalleri yıkıldı

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde çift kol ve çift bacak nakli yapılan, uyum sorunu nedeniyle nakledilen uzuvları alınan Şevket Çavdar'ın, Nevşehir'in Derinkuyu ilçesi Yazıhöyük beldesindeki yakınları, son gelişmelerden oldukça üzüntülü olduklarını söyledi.

Halen yoğun bakım ünitesinde tedavisi devam eden Şevket Çavdar'ın dayısı Ali Çavdar, Şevket'in umutla Ankara'ya gittiğini ve yine babaocağı Yazıhöyük beldesine dönmeyi istediğini söyledi. Son gelişmelerin kendilerini üzdüğünü ve Şevket'in yeniden döneceği günü beklediklerini belirten Ali Çavdar, şunları söyledi:

"Nakil ardından çok sevinmiştik, ama organların meydana gelen sağlık sorunu nedeniyle yeniden alınmasının üzüntüsünü yaşıyoruz. Tekrar eski sağlığına kavuşması en büyük dileğimiz."

Kalp hastası olan ve iki ay önce ameliyat olduğu belirtilen anne Fatma Çavdar ise bu konuda gazetecilerle görüşmek istemedi. 

DAYISI KONUŞTU: HASTANEYE HAKSIZLIK ETMEYELİM

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinde iki kol ve iki bacak nakli yapıldıktan sonra hayatını kaybeden Şevket Çavdar'ın cenazesi toprağa verildi.

Çavdar'ın cenazesi, gece saatlerinde Ankara'dan Nevşehir'in Derinkuyu ilçesi Yazıhüyük beldesindeki evine getirildi. Buradan Yazıhüyük Merkez Camisi'ne götürülen Çavdar'ın cenazesi, kılınan namazın ardından belde mezarlığına defnedildi.

Cenaze namazına, Yazıhüyük Belediye Başkanı Cengiz Çavdar ile yakınları katıldı. Namazı İl Müftüsü Yakup Öztürk kıldırdı.

Gazetecilere açıklama yapan Şevket Çavdar'ın dayısı ve Yazıhüyük Belediye Başkanı Cengiz Çavdar, "Operasyon başarısız oldu diye üniversiteye haksızlık etmek gerekmiyor. Büyük emekler harcandı, terler döküldü. Bunu da söylemek lazım. Ülkemizin başı sağ olsun. Emek verenlerden Allah razı olsun" dedi.

Ülkenin her yerinden telefonlar geldiğini ve herkesin üzüntülerini paylaştığını belirten Çavdar, şöyle devam etti:

"Herkes üzüntülü. Hasta bizimdi ama yapılan müdahale Türkiye adınaydı, tıp adınaydı. Başarılı olsa daha iyi olurdu. Nakil bildiğimiz kadarıyla başarılıydı fakat kan dolaşımı yetersiz kaldı. Vücuda büyük bir parça eklendi, 
kalp ise dolaşımı sağlayamadı. Dün akşam bizim akrabalar, basın mensuplarıyla tartışma yaşamışlar. Özellikle yakınlarım adına özür diliyorum, yanlış bir şey oldu. Bu hadise acıyla ve anlık ortaya çıkan bir konu. Basın mensubu arkadaşlarımızın affedeceklerini düşünüyorum."

TWITTER'DE TEPKİ YAĞDI

Bu gelişmeye twitter'da da yoğun ilgi vardı. Birbiri ardına tweet atan kullanıcılar, hastane yönetimini topa tuttu. İşte onlardan bazıları:

* Hacettepe üniversitesinin akdeniz üniversitesi ile yaptığı nakil yarışında 1 insan hayatını kaybetti.. (Taha GOZUM)

* Nakil konusunda hastahaneler yarisir durumda el classico cekismesini gecer kobaylar sadece piyondur ... (erdal çiftçi)

* Tıptaki nakil haberlerini henüz süreç tamamlanmadan medyaya yayarsanız, olumsuz sonuçlarında umutsuzluk daha da büyür. (Tarık Tufan)

* Hacettepe millete gösteriş yapıcaz diye adama aynı anda 2 kol 2 bacak nakil ettiler canından ettiler..Allah rahmet eylesin Şevket Çavdar (gülnisa meydancı)

* Hacettepenin herkes nakil yapıyor bizde yapalım bağri artisliği sonucunda cahilce yaşamını yitirdi!mekanı cennet olsun... (Şevket Çavdar)

‏* Yemin ederim şu nakil hastasının ölümü "pisi pisine" ölüm, yemin ederim... İnsan hayatıyla şov yapmak gibi bir şey... (Sinan Yuce)

* Medyatik nakil mevzusunda da olan gariban şevket'e mi oldu şimdi? bu nasıl iş. (M. Emir Eren)

* Şevket çavdar ölmüş.basının karşısına nakil ameliyatından sonra geçtikleri gibi tam kadro geçip hesap verecekler mi acaba? (Sadi Celil Cengiz)


Kaynak: GAZETEVATAN {http://haber.gazetevatan.com/umutla-beklenen-nakilde-feci-son/433424/1/Gundem}


Bu haber 888 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,760 µs