En Sıcak Konular

''YANDAŞ MEDYA''YI HUMUS'TA HAMA'DA GÖRMEK İSTERİZ

27 Şubat 2012 21:52 tsi
''YANDAŞ MEDYA''YI HUMUS'TA HAMA'DA GÖRMEK İSTERİZ İktidar medyası gazeteci yetiştiremiyor.İktidar medyası için esas olan iktidar, medya değil....

Yandaş medyayı Humus'ta, Hama'da görmek isteriz

Bu köşede yazmaya başlamazdan evvel Milliyet'te dokuz yıl boyunca dış haberler servisi editörlüğü yaptım. Milliyet'ten önce de çeşitli gazete ve dergilerde kazandığım hatırı sayılır bir dış haber muhabirliği ve editörlüğü tecrübem vardır. Çalıştığım bu gazete ve dergilerin çoğu, günümüzde artık tanımı itibarı ile bir mana ifade etmeyen "merkez medya"nın parçası idiler.
İslamcı basın ise o zamanlar kendi yağında kavrulmakta idi... Çünkü siyasetleri henüz muktedir olmamıştı.
O yıllarda İslamcı basının "merkez medya"yı ve onun dış haberler servislerini "haber kaynaklarında dışa bağımlı olmakla" eleştirdiklerini hatırlıyorum.
"Dışa bağımlılık"tan kastedilen, dış haberler sayfalarında en büyük yeri uluslararası ajanslardan alınan haberlerin kaplamasıydı. Bunların hepsi de Batılı kuruluşlardır: Reuters, AP, AFP, DPA...
Arşivlerdeki bir haberi hatırlıyorum... 29 Eylül 2001 tarihli Zaman'dan. Başlığı, "Gazete tercüme ofisi mi?"; bağlamı, 11 Eylül saldırılarının ardından dış haberciliğin durumu. Şu cümleyle başlıyordu: "Türk basını dış haberler sayfalarını hiçbir süzgeçten geçirmeden tercüme haberlerle doldururken; 'Türkiye, Müslüman coğrafyanın bir parçası değilmiş' gibi hareket ediyor."
Haberde o tarihteki Zaman Dış Haberler Editörü Mehmet Yılmaz'ın, "Zaman gazetesi olarak dış haberler noktasında haberi ilk elden alıyoruz" şeklindeki iddialı ifadeleri de aktarılmış.
2001'den bu yana köprünün altından çok sular aktı; devran değişti, siyasal İslam Türkiye'de muktedir oldu. Geçmişte kendilerini "kenarda" görüp "medya düzeni"ni eleştirenler, bugün artık medyaya düzen verir konumdalar. İktidarın rüzgârıyla yelkenlerini şişirmiş, nimetleriyle gönenmiş, umur görmüş, büyümüş, hormonlu bir "yandaş medya" var artık.
Ve nihayet dünyanın haberini "ilk elden almamak" için hiçbir mazeretleri kalmamıştır. Maddi kaynak desen var; aslında gerekmez ama siyasi iktidar desteği desen o da var. Hem de her türlüsü...
Haberin âlâsı da yanı başımızda Suriye'de... Bir dikta rejimi her gün kendisine karşı ayaklananların mahallelerini bombalıyor, katliam üstüne katliam yapıyor.
Ama bakıyoruz, izliyoruz günlerdir, haftalardır ve hatta aylardır; gözlerimiz Hama'dan, Humus'tan, İdlib'den, Deraa'dan bildiren iktidara yandaş gazete ve televizyonların muhabirlerini arıyor. Nafile, iktidar medyası Suriye'de yok. Vaktiyle belki birkaçı uğramış olabilir ama istisnalar kaideyi bozmuyor.
Oysa işte tam da gazeteciliğin, öz kaynaklarla, ilk elden ve yerinden nasıl yapıldığını dünyaya ve Türkiye'ye göstermenin fırsatı çıkmış... Ve fırsat aylardır heba ediliyor.
Üstelik Türkiye'deki siyasi iktidarın perspektifinde bir Suriye haberciliğinin her bakımdan tam sırasıyken...
Bu siyasi iktidarın medyası vasıtasıyla yerinden yapılan, özgün ve canlı bir habercilikle yoğrulmuş ve alıcılaştırılmış bir kamuoyuna, AKP'nin dış politikasını satmak herhalde daha kolaydır. Herhalde, özgün habercilik, yabancı ajansların her mecrada paylaşılan haber ve görsel malzemesinden daha etkilidir.
Üstelik bu manidar medya ataleti Türkiye'nin Ortadoğu'da "yumuşak güç" kullanan bir ülkeye dönüştüğünden söz edildiği bir sıraya rastlıyor. Medyanın durumu ve aktivizminin niteliği başlı başına bir yumuşak güç unsurudur; başat bir inandırıcılık faktörüdür.
Senin medyan senden önce Suriye'ye girmiyorsa, Humus'ta, Hama'da isyancılar, karşılarında kendilerine mikrofon uzatan Türk gazetecisini göremiyorsa, istediğin kadar müdahil ol, ne kadar inandırırsın?
Varsa, iktidar medyasından acar savaş muhabirlerinin, Hatay vilayetimizin Suriye sınırını çoktandır bir yasadışı giriş-çıkış turnikesine çevirmeleri gerekirdi. Rotasyon usulü; biri girerken öbürü çıkmalıydı. Anladınız işte; normal gazeteciye gerekmez ama devlet sizden desteğini zaten esirgemez.
Ama bakın, Türkiye beğenmediğiniz Batı medyası için Suriye'ye giriş-çıkış yolu oldu. Sınırımızı onlar kullanıyor. Bütün belli başlı Batılı haber organlarının neredeyse daimi olarak bir elemanı Suriye'de... Bizimkilere de onlarla röportaj yapmak kalıyor.
Pek övünülecek bir tablo değil açıkçası.
Peki, neden böyle oluyor?
Sorunları sistemik ve kültüreldir.
İktidar medyası korporatisttir. Bireysel profesyonel rekabete kapalıdır; siyasi merkezden düzenlenmiştir. Kariyerde yükselmenin esası, biat, icazet, referans, kıdem ve davaya hizmettir.
Bu nedenle koskoca Ergenekon ve Balyoz süreçlerine birer "resmi gazeteci" tayin edildi ve başka kimse burnunu sokup onlarla rekabet edemedi. O ikisi de posta kutusu işlevi gördüler.
İktidar medyası gazeteci yetiştiremiyor.
İktidar medyası için esas olan iktidar, medya değil.
"Eski merkez medyadan arta kalanlar Suriye'de neden yok?" mu dediniz?
Yapmayın, onlar mağdur. Ve haklı gerekçelere sahipler orada olmamak için.

 

Kadri Gürsel- Milliyet


 

Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ  {http://dunya.milliyet.com.tr/yandas-medyayi-humus-ta-hama-da-gormek-isteriz/dunya/dunyayazardetay/27.02.2012/1508084/default.htm}



Bu haber 621 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,275 µs