En Sıcak Konular

TÜRK DÜNYASI HOCALI İÇİN TEK YÜREK OLDU

27 Şubat 2012 09:00 tsi
TÜRK DÜNYASI HOCALI İÇİN TEK YÜREK OLDU Azerbaycan'dan, Balkanlar'dan, Türk Dünyası'ndan ve Türkiye'nin her yerinden onbinler Taksim'de buluşup; "Hepimiz Hocalı'yız", "Hepimiz Türk'üz", "Hepimiz Mehmet'iz", "Hepimiz Karabağ'ız'' diye haykırdı.

Onbinlir Taksim'e aktı

Hocalı Katliamı'nın 20. yıldönümü nedeniyle dün Hocalı Katliamı'nı Anma Gönüllüleri Komitesi tarafından Taksim Meydanı'nda anma töreni düzenlendi. Onbinler; Hocalı için tek yürek oldu.
 
Hocalı Katliamını Anma Gönüllüleri Komitesi"nin çağrısına uyan ''Azerbaycan'dan, Balkanlar'dan, Türk Dünyası'ndan ve Türkiye'nin her yerinden onbinler Taksim'de buluşup; "Hepimiz Hocalı'yız", "Hepimiz Türk'üz", "Hepimiz Mehmet'iz", "Hepimiz Karabağ'ız'' diye haykırdı.

Protesto gösterisine katılmak için gelenler sabah saatlerinden itibaren İstanbul Taksim Cumhuriyet Anıtı önünde buluştu.
 
Hocalı Katliamını Anma Gönüllüleri Komitesi tarafından düzenlenen anma etkinliği saat 14.00'de başladı.. Taksim Meydanı'nda buluşan onbinler ''Hepimiz Hocalı'yız'' diye haykırdı.
 
MEYDANA SIĞMADILAR
 
Ellerinde Türk ve Azeri bayrakları bulunan vatandaşlar sık sık katliamı lanetleyen sloganlar attı. 'Tek millet iki devlet' yazılı pankartlar açtı. İlerleyen saatlerde Taksim ve çevresi tamamen doldu.
 
BÜYÜK GÜVENLİK ÖNLEMİ
 
 
Polis ekipleri de olası bir provokasyona karşı sıkı önlem aldı. Özellikle İstiklal Caddesi'nde bulunan Fransa Başkonsolosluğu önüne bariyer yerleştiren polisler konsolosluk binası önünde geniş güvenlik önlemi aldı. Bazı esnafların da etkinliğe destek vermek için kapılarına Türk ve Azeri bayrakları astığı gözlendi. Etkinliğe katılmak için Ardahan'dan geldiğini anlatan bir vatandaş, "Azeri kardeşlerimizle empati yapmak için bugün buraya geldim" dedi.
 
RÜSTEMHANLI'DAN TEŞEKKÜR
 
Yürüyüşe katılan Azerbaycan Milletvekili Sabir Rüstemhanlı, Türk halkının kendilerine verdiği destek için teşekkür etti. Azerbaycan halkının yalnız olmadığını daha iyi hissettiklerini anlatan Rüstemhanlı, "Bugün Türkiye'nin ayakta olması beni sevindiriyor. Bu soykırımı dünyaya anlatmak için Türk Milleti beraber iradesini ortaya koymaktadır. Bu yürüyüş Türkiye'nin Azerbaycan ile yürek yüreğe olduğunun göstergesidir" diye konuştu.
 
Yürüyüşe katılan ve soykırımı yaşadığını ifade eden bir Azeri kadın ise, Türk halkının kendileriyle birlikte olmasından duyduğu mutluluğu gözyaşları içinde belirtti. Türkiye'nin asırlar boyunca kendileri ile birlikte olduğunu kaydeden Azeri kadın, "Bizi yalnızca Türkiye destekliyor. Biz Türk halkından razıyız. Hocalı 600-700 kişiyi öldürdüler. Soykırım yaptılar ama dünya birliği buna suskun." dedi.
 
 
HOCALI'DA NE YAŞANDI?
 
Hocalı katliamı, Azerbaycan-Ermenistan arasında 20 yıldır süren Karabağ sorununun en önemli dönüm noktalarından biriydi. Azerbaycan'ın, Ermeniler tarafından işgal altında tutulan Yukarı Karabağ bölgesinde önemli bir yerleşim merkezi olan Hocalı şehri, coğrafi konumuyla stratejik bir öneme sahipti.

Bulunduğu bölgenin tek havaalanına sahip olması ve bağlantı yolları üzerinde yer alması, ilçenin önemini artıran etkenlerdi. Sovyetler Birliği'nin dağılması sonrasında, Ermeniler'in Azerbaycan topraklarına saldırısında, yoğun bir artış meydana geldi.

Aslında bu saldırılar, 1988 yılında, Sovyetler dağılmadan önce başlamıştı, ancak 1992'de doruk noktasına ulaştı. Saldırıların en acımasızı Hocalı'ya yapıldı. 25-26 Şubat'ta şehre giren Ermeniler ve Ruslara ait 366.motorize piyade alayı, hiçbir ayırım yapmadan, 106'sı kadın, 63'ü çocuk 70'ten fazlası yaşlı olmak üzere 613 Azerbaycan Türk'ünü katletti. Binlerce insan, şehri terk etmek zorunda kaldı. Bu katliam, Karabağ savaşında ve sorunun kökleşmesinde de önemli rol oynadı.
 
Azerbaycan ve Ermenistan arasında 1988 yılında başlayan savaş 6 yıl sürdü. Bu süre sonrasında, bir milyona yakın Azeri kendi topraklarında göçmen durumunda yaşamak zorunda kaldı. Azerbaycan topraklarının yüzde 20'si işgal edildi. İşgal, Birleşmiş Milletler tarafından alınan kararlarda da onaylandı. Bu kararlarda Ermeni kuvvetlerinin Yukarı Karabağ'daki işgale son vermeleri istendi. Ancak Amerika, Rusya gibi devletlerin BM kararlarında çekimser kalmaları, işgalin ortadan kalkmasını engelleyen en önemli faktör oldu.
 
MİNSK GRUBU
 
Bugün, Karabağ sorununun çözümüne yönelik süreç, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı çatısı altında oluşturulan Minsk Grubu tarafından yürütülüyor. Grubun eş başkanlığı görevini ABD, Rusya ve Fransa yürütüyor. Ancak 20 yıla yakın süredir devam eden görüşmelerde bir sonuca varılamadı.

2008 yılında Rusya-Gürcistan arasında yaşanan savaştan sonra, Abhazya ve Güney Osetya'nınbağımsızlıklarını ilan etmeleri, Minsk grubu çalışmalarını yoğunlaştırdı. Bunun yanı sıra, Rusya'da iki ülke liderleriyle görüşme trafiğini hızlandırdı. Uzmanlar, sürecin hızlanmasının altında yatan en önemli neden olarak, "benzer bir durumun Karabağ'da yaşanmasını engellemek" olarak gösteriyorlar.
 
 
 
'ERMENİLERİN İNTİKAMI'
 
Karabağ Savaşı'nda Ermeni kuvvetlere komutanlık yapmış günümüzün Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ve eski ASALA eylemcilerinden Monte Melkonyan, katliamın Ermeni güçler tarafından yapılan bir intikam olduğunu açıkladı.

Öte yandan, İnsan Hakları İzleme Örgütü de olayı Dağlık Karabağ Savaşı içerisinde yapılan en büyük katliam olarak niteledi.

 

Miting ile foto galeri için tıklayınız http://www.mirhaber.com/gallery_photo.php?pg_id=35

 

Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ {http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?id=22958}



Bu haber 885 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,355 µs