En Sıcak Konular

YUNANİSTAN'IN NOTU İFLAS SEVİYESİNE İNDİRİLDİ

23 Şubat 2012 17:34 tsi
YUNANİSTAN'IN NOTU İFLAS SEVİYESİNE İNDİRİLDİ Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, borcunun 107 milyar Euro'sunun silinmesinin yeni sorunlara yol açacağı gerekçesiyle Yunanistan'ın notunu 2 puan indirerek 'CCC'den 'iflas' seviyesi sayılan 'C'ye çekti.

İkinci kurtarma paketi yetmedi, Yunanistan'ın notunu 'iflas'a indirdi

Euro Bölgesi'nin 130 milyar Euro'luk ikinci kurtarma paketinde anlaşması, Yunanistan'ın 'çöp' seviyesindeki notunu korumaya yetmedi. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, borcunun 107 milyar Euro'sunun silinmesinin yeni sorunlara yol açacağı gerekçesiyle Yunanistan'ın notunu 2 puan indirerek 'CCC'den 'iflas' seviyesi sayılan 'C'ye çekti.

EURO Bölgesi maliye bakanlarının önceki gece sabaha kadar süren toplantısının ardından 130 milyar Euro'luk ikinci paketle Yunanistan'ı bir kez daha kurtarmaya karar vermeleri, ülkenin kredi notunun düşmesini engellemeye yetmedi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Yunanistan'ın yabancı ve yerel para cinsinden uzun vadeli kredi notunu çöp statüsü olan 'CCC' den 'C' ye düşürdü. Spekülatif notların en düşük seviyesi olan 'C', 'ülkenin sorumluluklarını yerine getiremeyeceği, iflasın yüksek olasılık olduğu' anlamına geliyor.

Temerrüt yüksek olasılık

Fitch, Yunanistan'ın 107 milyar Euro'luk borcunun silindiği özel sektör kreditörleriyle tahvil takas anlaşmasının ayrıntılarının açıklanmasını takiben not indirimine karar verdiğini belirterek, "Borç takası anlaşması sorunlu bir 'borç takası'na neden olabilir. Bu işlemler tamamlandıktan sonra ülkenin notu yeniden değerlendirilecek" ifadesini kullandı. Fitch, ülkenin notunu iki basamak birden düşürmesi kararına, "Yunanistan'ın yakın vadede yüksek olasılıkla temerrüte düşeceğini" gerekçe gösterdi. Fitch, geçen yıl haziran ayında tahvil takas anlaşmasının yapılması halinde Yunanistan'ı sınırlı temerrüt gibi değerlendireceğini açıklamıştı. Tahvil takas anlaşması Yunanistan'ın özel sektöre 206 milyar Euro'luk borcunu 107 milyar Euro azaltacak. Bu arada ikinci paketin onaylanmasının verdiği rahatlamayı, not indiriminin yol açtığı gerginliğe bırakan Yunanistan'da Başbakan Lukas Papadimos başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, tahvil takası planı (PSI) ile ilgili kanun taslağının bugün Parlamento birleşik oturumunda oylanması karar verdi. Yunan haber ajansı AMNA'nın haberine göre, Yunan kabinesi öncelikli eylemler, mali önlemler, maliye ve vergi yönetimi, emeklilik ve sosyal güvenlik maddeleri, ek bütçe ile araştırma enstitülerinde değişiklik yapılması maddelerini de onayladı. Kanun tasarısı Parlamentoda acil yöntemle oylanacak.

Drahmiye dönerler

İngiliz Financial Times gazetesi, "Anlaşmanın en fanatik savunucuları bile sürekli kemer sıkmakla bir yere varılmayacağını, Yunanistan'ın durgunluktan çıkıp kalkınmaya geçmediği takdirde borcun yeniden dağ gibi birikeceğini ve Troyka'nın bile bir şey yapamayacağı görüşünde birleşiyor" denildi. Ekonomist Nouriel Roubini ise, Yunanistan'ın resmen iflastan kurtulduğunu, ancak bu ülkenin Euro'dan çıkıp Drahmi'ye döneceğinde ısrarlı olduğunu söyledi.

'C' notu ne anlama geliyor

ULUSLARARASI kredi derecelendirme kuruluşlarının değerlendirmesinde spekülatif notlar kategorisinde yer alan notların ifade ettiği ekonomik durum şöyle: 
CCC: Yüksek düzeyde yükümlülüğü yerine getirememe riski. Finansal yükümlülüğünü yerine getirememesi olası. Yükümlülüklerini yerine getirebilme kapasitesi yalnızca iş ve ekonomik gelişmelerin elverişli olmasına bağlı.

CC: Finansal yükümlülüğü yerine getirememesinin olası olduğuna işaret eder.
C: Yükümlülüğünün yerine getirilemeyeceği, iflasın çok yüksek olasılık olduğu sinyali verir.
'C'den sonraki 'DDD' kategorisinde ülkenin yükümlülüklerini tekrar yerine getirme olasılığının yüzde 50'nin altında olduğu düşünülüyor. Üç büyük kredi derecelendirme kuruluşunun 'D' ile değerlendirdiği bir ülke bulunmazken 'C' notuna sahip tek ülke Yunanistan olarak görülüyor. 'CCC' ve 'CC' notlarına sahip ülkeler arasında ise Belize, Mozambik, Pakistan ve Küba gibi birkaç ülke bulunuyor.

Atina'da küçük yatırımcı paniği

ANLAŞMAYLA ellerinde Yunan devlet tahvilleri bulunduran yaklaşık 11 bin küçük yatırımcının (100 bin Euro'nun altında)  "tıraş" işlemine dahil edileceklerinin ortaya çıkması Atina'da panik yarattı. Ekonomi Bakanı Evangelos Venizelos, "Küçük yatırımcı 'tıraş' işlemi bittikten sonra alınacak önlemlerle korunacak" dedi.

Schaeuble: Sabrımız taşmasın diye çabalıyorum

ALMANYA Ekonomi Bakanı Wolfgang Schaeuble, "Yunanistan ile sabrınız taştı mı?" sorusuna, "Taşmamasına çalışıyorum. Yunanistan Başbakanı ve Ekonomi Bakanı Eurogroup toplantısında durumun ciddiyetini galiba anladılar" dedi. (Yorgo KIRBAKİ/ATİNA -HÜRRİYET) 


Kaynak: hurriyet.com.tr http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/19977822.asp


Bu haber 708 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,115 µs