En Sıcak Konular

''BAZI BANKALAR TARIM ARAZİLERİNİ UCUZA ELE GEÇİRİYOR''

20 Şubat 2012 17:28 tsi
''BAZI BANKALAR TARIM ARAZİLERİNİ UCUZA ELE GEÇİRİYOR'' TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2011 yılının ilk dokuz ayında 960 milyon TL tarımsal kredinin bankaların takibine düştüğünü belirterek, bunun yüzde 7.5'inin özel sermayeli bir bankaya ait krediler olduğuna dikkat çekti.

''Bazı bankalar tarım arazilerini ucuza ele geçiriyor"

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2011 yılının ilk dokuz ayında 960 milyon TL tarımsal kredinin bankaların takibine düştüğünü belirterek, bunun yüzde 7.5'inin özel sermayeli bir bankaya ait krediler olduğuna dikkat çekti. Bankanın çiftçinin ödeyemediği borçları nedeniyle düşük bedelle tarım arazilerini ele geçirdiğini ileri süren Bayraktar, bu bankayla görüşmelerin sürdüğünü, bir şekilde arazileri geri vereceklerini bildirdi.

Ekonomi Muhabirleri Derneği tarafından Rixos Otel'de düzenlenen sohbet toplantısına katılan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarım sektöründe 2011 yılını değerlendirdi. Bayraktar, sunumunun ardından ekonomi muhabirlerinin sorularını yanıtladı. Tarım sektörünün 2011 yılını genel olarak olumlu geçirdiğini söyleyen Bayraktar, 2011 yılında da Ocak-Eylül dönemi itibariyle yüzde 5.3 oranında büyümeyi yakalayan tarım sektörünün yıllık bazda da büyümesinin beklendiğini vurguladı.

İSİM VERMEDİ

Bayraktar, şu açıklamalarda bulundu:
"Bazı özel bankalar, şimdi isim vermeyeyim, üreticiden ucuza ele geçirdikleri araziler var. Bunun üzerine gittik. Şimdi onları iade edelim diyorlar. Bir süre önce bankanın biri bana geldi. "4 milyon dolar para verelim, odaların rehabilitasyonunda kullanın' dedi. Ben de sordum, bunun karşılığında ne istiyorsunuz diye. "Odalarla birlikte köylere gidelim, hem eğitim çalışması verelim, hem kredi kullandıralım' dediler. Bankanın ortaklarına baktım, ortaklarını beğenmedim. İyi ki bu işe girmemişim. Ortaklarından bir tanesi Fransız. Biliyorsunuz Fransız mallarını benden başka boykot eden de yok. Geri dönüşü olmayan 960 milyon TL tarımsal kredinin yüzde 7.5'i özel bankaya ait. Çiftçi özel bankaya gidip yüksek faizli kredi almamalı. Devlet kamu bankalarına devlet bütçeden kaynak aktarsın. Kamu bankaları arasında rekabet sağlansın. Biz bütçeden ayrılan kaynağın ihtiyaca uygun olacak şekilde artırılmasını istiyoruz. Özel sektörün de bu paraya talip olduğunu biliyoruz. Ancak bu topraklar vatan. Bu toprakları ne erozyonla kaybedelim ne de yabancıların elini geçirelim. Bu konuda ek bir kaynak ayrılarak, üreticilerin özel bankalara olan borçları yapılandırılmalıdır."
 

"BANKAYLA GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR"

Çiftçinin ödeyemediği kredi borçları nedeniyle tarım arazilerini ucuza alan bankayla görüşmelerin sürdüğünü belirten Bayraktar, "Banka köyde ihaleye çıkıyor. Satışa kimse girmiyor. İkinci satışa da kimse giremeyince yüzde 40 bedeliyle alıyor arsayı. Şimdi biz bu bankanın üzerine gittik. Bizimle anlaşma yaptı. Bir şekilde geri verecek. Özellikle el konular araziler batı bölgelerinde. Doğuya açılmıyorlar. Çiftçimiz de çaresiz. Ülkeler ve yabancı sermaye küresel sermaye, otoban yapacaksınız para veriyor. İhaleye giriyor. Niye GAP'a bir TL vermiyor. GAP'ı Türkiye kendi kaynaklarıyla yapıyor. Çünkü GAP bittiği zaman sadece Türkiye değil, bölgedeki birçok ülkenin gıda güvencesini sağlayacak. Türkiye çok daha güçlü olacak. GAP'ın bitmesini istemiyorlar. Kaynak ayırmıyorlar. Türkiye kendi kaynaklarıyla yapıyor. Terör olaylarına da bir bakın, neden sizce o bölgede huzur bırakmıyorlar" tespitinde bulundu.

"YABANCILAR, TOPRAKLARI UCUZA KAPATIP İNSANLARI SÖMÜRÜYOR"

Bayraktar, yabancıların kendi ülkelerinin gıda güvencesini sağlamak üzere birçok ülkede tarım topraklarını ucuza kapatıp, bu insanları sömürdüklerini söyledi. Dünyada tarım için kullanılan arazilere bakıldığında, bu arazilerin çok da sağlıklı bir şekilde ve uyumlu şekilde kullanıldığını söylemenin mümkün olmadığını vurgulayan Bayraktar konuya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

"Çok verimli arazilerde erozyon, hasat ve verimli işlememe nedeniyle kayıplar yaşanıyor. Arkadaşlarla yurtdışında bir toplantıya gittik. Birçok ülke katılmıştı. Biliyorsunuz Filistinli çiftçilere eğitim veriyoruz. Sudan, Tunus da eğitim istedi. Onları da eğiteceğiz. Ama bakın yabancılar, onların topraklarını orada ucuza kapatıp sömürüyorlar. Kendi ülkelerinin gıda güvencesini ve güvenliğini sağlamak üzere bunu yapıyorlar. Türkiye'ye de biliyorsunuz yabancı sermaye geliyor, verimli tarım arazilerini kapatmak istiyorlar. Buna karşı dikkatli olmalıyız. Zaman zaman bu konuda hükümetleri de uyarıyoruz. Bütün bu gelişmeler, dünyada gıda fiyatlarını artırdı, artırmaya devam edecek."

 

Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ  http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?haber=-39-39bazi-bankalar-tarim-arazilerini-ucuza-ele-geciriyor-34&id=22866



Bu haber 688 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    10,141 µs