En Sıcak Konular

İNTERNET SİTESİ OLMAYAN ŞİRKET SAHİPLERİNE HAPİS VAR

18 Şubat 2012 15:57 tsi
İNTERNET SİTESİ OLMAYAN ŞİRKET SAHİPLERİNE HAPİS VAR ASKON'UN düzenlediği "Yeni Türk Ticaret Kanununun Getirdikleri" paneli Eresin Hotel'de yapıldı.

İnternet sitesi kurmayana hapis var

ASKON'un düzenlediği "Yeni Türk Ticaret Kanununun Getirdikleri" panelinde konuşan Doç. Dr. Korkut Özkorkut ve Doç. Dr. Volkan Demir, yeni dönemde şirketlerin bağımsız denetçiler tarafından kontrol edileceğini, internet sitesi kurup faaliyetlerini açıklamayan şirketlere ise hapis cezası getirileceğini ifade ettiler.

ASKON'UN düzenlediği "Yeni Türk Ticaret Kanununun Getirdikleri" paneli Eresin Hotel'de yapıldı. ASKON Eski Yönetim Kurulu Üyesi ve Boğaziçi YMM Yönetim Kurulu Başkanı Salim Arslanhan'ın moderatörlüğünde gerçekleşen panele konuşmacı olarak Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Volkan Demir ve Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Korkut Özkorkut katıldı. Panelde ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca, ASKON Genel Başkan Yardımcısı Sıtkı Abdullahoğlu, ASKON Genel Sekreteri M. Akif Bayramoğlu, ASKON Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektörü Başkanı Özden Bilirdönmez, ASKON Genel Başkan Yardımcıları, Sektör Başkanları ve çok sayıda ASKON üyesi hazır bulundu.

"Marufun Egemenliği" tanıtım CD'sinin izlenmesinin ardından kürsüye gelen Genel Başkan Mustafa Koca, Türk Ticaret Kanunun değiştirilmesinin kendilerinin de en büyük arzusu olduğunu belirterek, "Bu değişimin önünde durmamız mümkün değildi. Şeffaflık, adillik, hesap verebilirlik, sorumluluk ilkelerine hep beraber sahip çıkmamız gerekiyor" dedi. Koca, Yeni Türk Ticaret Kanununun kayıtdışılığı azaltmasının en önemli beklentileri olduğunu vurgulayarak, "Kanunda canımızı sıkan unsurlar da oldu. Mesela, biz ekonomik sivil toplum örgütü olarak, Karşılıksız Çekte hapis cezasının kaldırılmasına karşı çıktık. Ama tek taraflı adalet oldu, böyle adalet olmamalıydı" diye konuştu. Panelin moderatörü Salim Arslanhan açış konuşmasında ise Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun ortaya çıkmasının en önemli nedeninin, mevcut kanunun yetersiz olması, AB müktesebatının getirdiği zorunluluklar ve küreselleşen piyasaların rekabetçi konumuna ayak uydurmak gerekliliği olarak ifade etti.

Türkiye'de şirketlerin yüzde 86'sı 5 yıldan azyaşıyor
Doç. Dr. Korkut Özkorkut, Türkiye'nin büyüme trendinde birinci lige çıkma ihtimali üzerine senaryolar üretildiğini belirterek, 2050 yılında hala teknoloji üretemeyen bir ülke olarak kurgulandığımıza dikkat çekerek, "Türkiye'de iş yapmaya kalkıştığınızda, iş yapma kapasitesi 183 ülke arasında 71. sıradadır. Türkiye vergi verme sırasında ise 79'uncudur. Beş yıllık bir çalışmanın ürünü olan bu kanun, 2000 yılından beri hazırlanmaya devam ediliyor. İş dünyasının altyapısını oluşturma, rekabetçi bir çizgiyi yakalama nüansıyla hazırlanan bu kanun işletmelerimiz için çok yeni unsurlar getiriyor" dedi.

Ticari işletmelerde, sermaye şirketlerinde finansal raporlama esas alınarak gerçek bilgiye dayalı esasın getirildiğini kaydeden Özkorkut,

"Şu anda vergi odaklı bir raporlama yapılıyor. Bu süreçte durmaya yer yok, aksamadan devam etmeli. İşletme muhasebesinde ortak bir muhasebe dili oluşturuldu. Türkiye KOBİ'ler ülkesi, Avrupa kriterleri uygulansa, Türkiye'de büyük işletmemiz bile kalmıyor. Büyük işletmeciler, küçük işletmeciler açısından şeffaflaşmanın yanı sıra, kaynak temini bakımından çok önemli kriterler getiriliyor. Bankalar işletmelere kredi verirken, gerçek verileri, finansal raporlamaları esas alacak. Diğer yandan en önemli unsur da, bundan böyle bağımsız denetçiler şirketlerimizin kayıtlarını inceleyecek ve raporlayacak" diye konuştu. TOBB'un düzenlediği bir ankete göre 1000 Şirket içinde küçük ve orta ölçekli işletmelerin risk algılamasının olmadığını, Türkiye'de yüzde 86 oranında şirketlerin 5 yılı aşamayan bir yapıda olduğunu söyleyen Özkorkut, "Yeni Ticaret Kanunu'nda muhasebe standartları açısından şirketlere getirilen internet zorunluluğu ise bir yıl ertelendi. Denetçilerin üzerinde de kamu otoritesi gözetimi olacak. Kanunun getirdiği en önemli unsurlardan birisi de şeffaflıktır. Her AŞ'ye ve LTD Şti'ye internet sitesi kurma zorunluluğu getiriliyor. İnternet sitesi kurmazsanız hapis cezası var. Peki internete neler konulacak? Elbette internet bilgilerine şirketin sırları dökülmeyecek. Bu kanun için yapılan en önemli eleştiri çok ceza olması. Caydırıcılık açısından bu cezaların da önemli olduğunu düşünüyorum" açıklamasını yaptı.

Denetlenen şirketlerin sonraki nesle geçişi artacak
Doç. Dr. Volkan Demir ise Yeni Türk Ticaret Kanunu'nu eleştirenlerin haksızlık yaptığını dile getirerek, "Önce bir uygulayalım, kanun emeklesin, yürüsün ve yoluna devam etsin" dedi. Yeni kanunla denetimin sıkılaştırıldığını ve bağımsız denetim mekanizmasının getirildiğini vurgulayan Demir, "KOBİ'ler küçük set kullanacak, büyük şirketler ise tam set kullanacak. Finansal Durum Tablosu Bilanço, Finansal Performans Tablosu (Gelir Tablosu), Özkaynak Değişim Tablosu, Nakit Akış Tablosu. Şirketleri analiz ederken kullandığımız en önemli tablolar bunlar. Türkiye'de 100 yıllık sermaye şirketi bile yok. Türkiye'de 1. nesilden ikinci nesile şirketlerin geçiş oranı yüzde 40, 2. nesilden 3. nesile geçiş oranı ise yüzde 4. Bankalar bu dönemde kredi verecek müşteri bulamıyorlar. Artık şirketlerin gerçek görüntüsü ortaya çıkmalı ve kredilendirmeler doğru kriterlere göre yapılmalı" dedi.

Denetlenen şirketlerin bir sonraki nesile geçiş oranının artacağını vurgulayan Demir, "Halka açılırsanız kurumsallaşırsınız. Daha kolay kaynak üretirsiniz. Yeni kanunla getirilen kriterlerin en önemlileri; kurumsal yönetim, şeffaflık, faaliyet raporu verme ve yayınlama zorunluluğu, muhasebede uzmanlık, vergi için değil bilgi için muhasebe standartları oldu" açıklamasını yaptı.(Nedim Odabaş - Milli Gazete)


Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/internet-sitesi-kurmayana-hapis-var-230483.htm


Bu haber 725 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,366 µs