En Sıcak Konular

NIMETE ŞÜKÜR DUASI

15 Şubat 2012 16:53 tsi
NIMETE ŞÜKÜR DUASI Şükreden bir dil, yalvaran bir gönül vermesi, Allah'ı razı edecek işler yapmamızı kolaylaştırması ve neslimizin de bozanlardan değil düzeltenlerden olması için Rabbimize dua etmemiz öğretiliyor.

Nimete şükür duası

"Biz insana, anne ve babasına iyilik yapmasını tavsiye ettik. Annesi onu zor taşıdı ve zor doğurdu. Onun (çocuğun anne karnında) taşınması ve sütten kesilmesi otuz aydır. Nihâyet o olgunluk çağına varıp, kırk yaşına erişince: "Rabbim bana, anne ve babama verdiğin nimetler için, beni şükretmeye ve hoşnut olacağın işler yapmaya sevk et. Benim için zürriyetimi de ıslah et. Ben sana tevbe ettim ve ben Müslümanlardanım."dedi. (Ahkaf süresi ayet 15)

Kur'an-ı Kerim'de Rabbim birçok yerde kendisine itaatten sonra anne babaya itaati, kendisine şükürden sonra anne-babaya teşekkürü emrediyor. Çünkü annesi onu 9 ay karnında taşıdı. Midesi, kalbi, kanı onun için çalıştı. Yani anne çocuğun canına can katmak için çalıştı. Doğduktan sonra da ona en temiz içecek olan sütü ile besledi. İşte bu anneye itaat edilmesini emrediyor Rabbim.

Yavrusu doğunca yemiyor yediriyor. Baba ise kuşlar gibi kazancını akşam eve getirmek ve yavrularının sevincini paylaşmak için çırpınıyor.

Çocukken ayaklan ayaklarımız, elleri ellerimiz gözleri gözlerimiz, dişleri dişlerimiz oluyor.

Onların bizim için yanan yüreği üşüdüğümüz zaman sıcacık oluyor, yandığımız zaman ise serinlik veriyor. Yananı serinleten, donam ısıtan böyle bir ateş başka hiçbir yerde icad edilmemiştir.

Şükreden bir dil, yalvaran bir gönül vermesi, Allah'ı razı edecek işler yapmamızı kolaylaştırması ve neslimizin de bozanlardan değil düzeltenlerden olması için Rabbimize dua etmemiz öğretiliyor.

Müşrik anne ve babaya bile ihsanda bulunmayı tavsiye (emir) eden Rabbim (Ankebut 8) insanların gönül kapılarının ihsanla açılabileceğine işaret etmiştir.

Bu ayetten hareketle; çocuğun ana karnında 6 aylık olunca her şeyiyle tamamlandığını da anlıyoruz. Bu gün tıb da bunu söylüyor.

Önce Allah'a şükür, sonra anne babaya iyilik, sonra Allah'ın razi olacağı amelleri yapmak, daha sonra da gelecek neslinin ıslahı için dua ve çalışma yapmak gerektiğini ve mutluluğun bunlardan geçeceğini işaretliyor bize.

Neden bu ayette 40 rakamı zikredilmiş? Tefsircilerimiz bunu şöyle açıklamışlar. 40 yaşından sonra insandan mazeretlerin kabul edilmeyeceğine de bu ayette işaret vardır. Peygamberlerden birçoğu da 40 yaşından sonra Peygamber olmuştur. Çünkü 40 yaş her yönüyle olgunluğa erişildiği bir yaştır. Sevgili

Peygamberimiz şöyle buyuruyor; "Kırk yaşına ulaşanın Allah hesabını hafifletir. Altmış yaşında Allah dönüşü lütfeder. Yetmişine vardığında gök ehli onu sever. Seksen yaşında iyiliklerini sabit kılar, kötülüklerini sabit kılar. O Allah'ın yeryüzündeki esiri olur. (Ebu Ya'lâ, Müsned 6/351, hadis no 3678, İbni Kesir tefsiri) Tabiki burada bahsedilen kişi, iman edip ameli salih işleyen kişidir.



Mahmut Toptaş - Milli Gazete



Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/makale/nimete-sukur-duasi-230224.htm


Bu haber 746 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,033 µs