En Sıcak Konular

''MİT'E ÖZEL KANUN'' KAPSAMINA ASKER DE ALINACAK

14 Şubat 2012 14:49 tsi
''MİT'E ÖZEL KANUN'' KAPSAMINA ASKER DE ALINACAK Jet hızıyla hazırlanan tek maddelik teklifin yol açtığı algıdan rahatsız olan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, “Yasa, asker ya da sivil bütün üst düzey görevlileri kapsayacak” dedi.

"MİT'e özel kanun" askeri de kapsayacak

Jet hızıyla hazırlanan tek maddelik teklifin yol açtığı algıdan rahatsız olan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, "Yasa, asker ya da sivil bütün üst düzey görevlileri kapsayacak" dedi.
Özel düzenleme olmaz
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, MİT krizinin ardından gündeme gelen "özel görevlendirilen üst düzey görevliler" i Başbakan korumasına alan yasa için önemli açıklamalar yaptı: MİT için özel düzenleme doğru olmaz. Yeni yasa, asker ya da sivil bütün kritik üst düzey görevlileri kapsayacak.
Başbakan'ı ziyarete gitti
AslInda MİT Kanunu'nda Başbakan'dan izin alma şartının olduğunu belirten Ergin, "CMK'da düzenleme farklı olduğundan 'özel kanun-genel kanun' tartışması çıktı. Çözüm, CMK'da değişiklik" dedi. Ergin, ameliyat olan Başbakan'ı da evinde ziyaret ederek, yaklaşık 1 saat görüştü.
 
Yasa askerleri de kapsayacak
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, geçirdiği sindirim sistemi operasyonunun ikinci ve son aşamasının ardından evinde dinlenen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ziyaret etti. Başbakan Erdoğan'ın, Üsküdar Kısıklı'daki konutunda gerçekleşen 'geçmiş olsun' ziyareti, yaklaşık 1 saat sürdü. Öte yandan Adalet Bakanı Ergin, yeni MİT yasasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunarak "Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT ) için çıkartılacak yasa Askerleri de kapsayacak" dedi. Hürriyet gazetesinden Taha Akyol'a konuşan Ergin, açıklamasında 'MİT için özel düzenleme yapmak doğru olmaz' diyerek, yeni yasanın asker ya da sivil bütün kritik üst düzey görevlileri kapsayacağını ifade etti. Bakan Ergin özetle şunları söyledi:  "Kritik devlet görevlerini yapan çok üst düzey kamu görevlileri hakkında soruşturma açılması, başbakanın yazılı iznine tabi olmalıdır. Sadece MİT Müsteşarı ve elemanları değil. Asker ya da sivil de olacak." Ergin şöyle devam etti: 

90 maddelik torba yasa
"Aslında MİT Kanunu'nda Başbakan'dan izin alınması şartı var. CMK'daki düzenleme farklı olduğundan 'özel kanun', 'genel kanun' tartışması çıktı. Çözüm CMK'da değişiklik yapılmasıdır. Düzenlemede 'üst düzey' diye genel tanım getirilirse bu uygulamada karışıklığa yol açabilir. Şahsen görevlerin CMK'da makamların isimleriyle zikredilmesini doğru bulurum. Konu Meclis Komisyonu'nda müzakere edilecek. Erken bir beyanı siyasi etiğe uygun bulmam." Yargıyı hızlandırmak için Meclis'e 90 maddelik bir torba yasa sunulduğunu da belirten Ergin, şöyle dedi: "CHP ve BDP'nin de teklifleri var. Çarşamba günü Komisyon'da CMK'da bahsettiğim yönde değişiklik yapılması için teklifler sunulur. Her partiden üyelerin katılacağı bir alt komisyon kurulur, Yargıtay'dan uzman yargıçlar da katılır. Alt komisyonda CMK'nın 250. ve 251. maddelerinde nasıl değişiklik yapılacağı teknik olarak tespit edilir." Adalet Bakanı Sadullah Ergin, konuşmasında şunu da vurguladı: "Başbakan'ın bütün kararları yargı denetimine tabidir. Soruşturma için izin verdiğinde ilgili kişi ya da izin vermediğinde ilgili savcı idari yargıya itiraz edebilir. Başbakan da gerekçelerini açıklar, kamuoyu da gerekçeleri öğrenir."

Kaynak: YENİÇAĞ http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=63493


Bu haber 895 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,971 µs